Antena Meniu Search
x

Cercetătorii români au creat un test PCR prin care află cu ce variantă covid e infectat un pacient şi în ce stadiu e boala

Cercetătorii români au reuşit să producă un kit propriu de testare RT- PCR care detectează nu doar dacă o persoană este infectată cu coronavirus, ci şi cu ce tulpină şi în ce stadiu al bolii se află. 

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 18:11

Cercetători români de prestigiu, împreună pentru combaterea pandemiei
Cercetători români de prestigiu, împreună pentru combaterea pandemiei - Ddsdiagnostic.com

Kit-ul de testare este rezultatul colaborării între cercetătorii IMT - Institutul National Pentru Microtehnologie, Spitalul Clinic De Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" Iasi, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași, Spitalul Clinic De Pneumoftiziologie Iași și echipa de cercetare-dezvoltare a DDS Diagnostic.

Echipa spune că testul este eficient 100% şi oferă rezultatul întro oră şi jumătate. În Europa doar Germania, Franţa şi Finlanda şi-au mai omologat propriile kituri de testare.

Trusa multiplex RT-PCR identifică toate variantele de virus, inclusiv cele emergente în anul 2021, ceea ce limitează semnificativ riscul de rezultat fals negativ și, ceea ce este foarte important, detectează simultan 3 gene: 2 gene înalt conservate ale virusului SARS CoV-2 și o genă control intern, pentru verificarea calității probei și a metodei de prelevare.

Acurateţe foarte mare a testului multiplex

Pe acelaşi subiect

Produsul va fi prezentat la cea mai mare expoziţie medicală din Dusseldorf, Germania.

“KITUL MULTIPLEX RT-PCR SARS-CoV-2 pe care îl lansăm pe piață este rezultatul muncii susținute și dedicării echipei noastre, dar și al partenerilor și colaboratorilor noștri în procesul global de combatere a pandemiei de Covid-19. Este o reușită a eforturilor noastre depuse în scopul îndeplinirii misiunii pe care ne-am propus-o.

Este un kit robust, testat pe o gamă largă de echipamente de RT-PCR aflate pe piață, un produs competitiv cu cele mai bune și eficiente produse similare de pe piața internațională. Avantajul în fața acestora este faptul că este un produs 100% românesc”, a declarat Dana Stan, cercetător, doctor în chimie și fondator al companiei DDS Diagnostic.  

Conform specialiştilor în boli infecţioase, testul are avantajul că oferă rezultatul rapid, acurateţea este foarte mare, iar rezultatele fals pozitive sau fals negative sunt aproape eliminate complet. 

Echipa de cercetători mai lucrează şi la alte proiecte, printre care un test de salivă cu mare acurateţe în primele cinci zile de la infectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Cercetătorii români au creat un test PCR prin care află cu ce variantă covid e infectat un pacient şi în ce stadiu e boala