Putea merge oriunde, dar a ales să vină cu cei doi copii în România. Povestea incredibilă a Anastasiei, o refugiată ucraineană care lucrează acum la Poşta Română
Zeci de ucraineni se angajează în fiecare zi în România. Numărul refugiatilor care lucrează aici s-a dublat de la începutul războiului. Ne putem întâlni cu ei atât pe şantierele de construcţii sau în service-urile auto, cât şi în magazine, hoteluri şi restaurante. Reporterii Observator au stat de vorbă cu Anastasia Kulakova, fost director comercial al Loteriei Ucrainei. Acum lucrează la Poşta Română.
De Ioana Matei la 29.04.2022, 20:21Anastasia a fugit din Kiev la o săptămână după primele bombardamente. Pe 1 martie, a călcat pe pământ românesc, împreună cu cei doi copii: o fetiţă de şase ani şi un băiat, în clasa a patra. Până a început războiul avea o viaţă împlinită şi o carieră de succes.
Anastasia Kulakova - refugiat din Ucraina: Am lucrat la Loteria Naţională a Ucrainei, în poziţia de director comercial adjunct. Eram ca o familie normală, în vacanţă, la plimbare, în parcuri, întâlniri cu prietenii.
Războiul i-a destrămat familia, dar nu şi viaţa. Şi-a găsit un loc de muncă la departamentul internaţional al Poştei Române. Pe post de...documentarist.
Valentin Ştefan - director general Poşta Română: Titulaturile din contractul colectiv de muncă sunt un pic învechite la Poşta Română. Dânsa o să se ocupe de relaţii internaţionale cu diferite companii de poştă din afara ţării, inclusiv cu colegii din partea estică a României.
A ales România, deşi putea merge oriunde
Este un rol din care îi poate ajuta pe cei rămaşi dincolo de graniţă.
Valentin Ştefan - director general Poşta Română: Neavând vorbitori de ucraineană în Poşta Română, ne-a fost mai greu să comunicăm cu ei. Acum o avem şi cred că ne va ajuta să faciliteze această comunicare.
Anastasia Kulakova - refugiat din Ucraina: E nevoie de o abordare sistematică, cu centre logistice mari. Lucrez mai mult cu accent pe ajutorul umanitar pentru Ucraina. Pot mai mult să fiu utilă pentru ucraineni fiind angajat la Poşta Română.
Încă de când a ajuns în România, Anastasia a ajutat cu ce a putut. S-a dus în taberele de refugiaţi, unde a fost traducatorul de serviciu.
Anastasia Kulakova - refugiat din Ucraina: Bunicul meu a fost născut în România Mare, de aceea eu am învăţat limba din Moldova. Apoi, am făcut studiile la Universitatea Lingvistică din Kiev.
Cunoaşte la fel de bine engleza şi germana, aşa că ar fi putut pleca oriunde în Europa. A ales să rămână aici pentru că se simte mai aproape de casă.
Anastasia Kulakova - refugiat din Ucraina: Românii îi întâlnesc pe ucraineni cu inimile deschise şi ajută foarte mult.
2.336 de ucraineni au semnat contracte de muncă în România de la începutul războiului.