Reacția Guvernului în scandalul dintre Diana Șoșoacă și Lucia Goracci. Sindicatul jurnaliștilor RAI cere ca România să prezinte oficial scuze
Premierul Nicolae Ciucă afirmă că este ”inacceptabil” incidentul în care au fost implicaţi senatoarea Diana Şoşoacă şi o echipă de jurnalişti italieni şi respinge categoric "manifestarea diferenţelor de opinii prin violenţă".
De Redactia Observator la 14.12.2021, 18:13Guvernul a transmis, marţi, prima reacţie, după scandalul dintre familia Şoşoacă şi jurnaliştii italieni. Executivul condamnă „cu fermitate orice acţiune de intimidare a jurnaliştilor sau de obstrucţionare a dreptului la liberă informare a cetăţenilor”, iar premierul consideră inacceptabil acest incident.
Dumitru Silvestru Şoşoacă, soţul senatoarei Diana Şoşoacă, este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub control judiciar, pentru ultraj, el fiind acuzat că a lovit un poliţist.
Reacția Guvernul României în incidentul în care a fost implicată Diana Şoşoacă cu jurnaliștii de la Rai 1
"Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului”, este reacția oficială a Guvernului.
- Reacția Poliţiei Capitalei, după acuzațiile jurnaliştilor italieni implicaţi în scandalul cu Şoşoacă: Au...
- Cine este Lucia Gorraci și de la ce a pornit scandalul dintre Diana Șoșoacă și echipa Rai 1
- Ce scrie presa italiană după ce Diana Şoşoacă i-ar fi sechestrat pe jurnaliştii RAI: "Lucia Goracci a riscat...
Şi Poliţia Capitalei a transmis, în urma afirmaţiilor jurnaliştilor italieni implicaţi în scandalul cu senatoarea Diana Şoşoacă şi soţul acesteia, că procedurile au fost respectate, iar reprezentanţii Ambasadei Italiei au fost prezenţi la demararea activităţilor de cercetare şi au asigurat translatorul. Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, susţinând că a fost sechestrată şi că soţul ei, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, a muşcat-o de mână.
MAE din Italia și-a exprimat dezaprobarea și a cerut românilor explicații
Subsecretarul pentru Afaceri Externe, Benedetto Della Vedova, a discutat cu ambasadorul României în Italia căruia i-a transmis că „ guvernul dezaprobă ferm ceea ce s-a întâmplat” la București” cu corespondentul Tg1 Lucia Goracci și echipa ei. ”Ambasadorul Bologan m-a asigurat că autoritățile române urmăresc problema cu atenția și rigoarea necesară și că a fost emisă o măsură restrictivă împotriva soțului senatorului Diana Iovanovici Șoșoacă de către autoritățile competente”, a spus subsecretarul, citat de Rai News.
Autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente în urma scandalului izbucnit. MAE a preciat că autoritățile italiene au solicitat Ambasadei României la Roma informații cu privire la eventuale măsuri adoptate de autoritățile române competente, în contextul incidentului în care au fost implicați un membru al Parlamentul României (Diana Șoșoacă - n.r.) și o echipă de jurnaliști a unui post de televiziune italian, respectiv Rai 1.
„Ambasadorul României la Roma a informat partea italiană că a fost demarată o anchetă de către organele de cercetare penală române, urmând ca aceasta să stabilească detaliile incidentului și să determine, dacă este cazul, adoptarea de măsuri, conform legii. Totodată, șeful misiunii diplomatice a subliniat că România rămâne în continuare profund angajată în protejarea libertății presei, un pilon important al democrației și al statului de drept, iar acest incident izolat nu trebuie să afecteze caracterul solid al relației bilaterale între România și Italia, opinie împărtășită și de partea italiană”, se arată în informarea de presă transmisă de Ministerul Afacerilor Externe.
Sindicatul jurnaliștilor Rai cere ca România să prezinte oficial scuze și ca UE să intervină
Sindicatul jurnaliștilor de la Rai cere într-un comunicat ca România să prezinte oficial scuze, potrivit Rai News: "România trebuie să își ceară scuze pentru atacul grav la adresa corespondentei Rai, Lucia Goracci și a colaboratorilor săi. Dăcă Bucureștiul este tot în Europa, astfel de evenimente nu trebuie sa se întâmple. O jurnalistă a fost sechestrată în biroul unui senator antivaccinist în timpul unui interviu, lovită cu pumnii în fața polițiștilor care trebuia să o protejeze și apoi percheziționați și reținuți ore în șir în secția de poliție. Ne așteptăm ca guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară explicații guvernului român cu privire la cele întâmplate”.