Antena Meniu Search
x

Ce scrie presa italiană după ce Diana Şoşoacă i-ar fi sechestrat pe jurnaliştii RAI: "Lucia Goracci a riscat mai mult cu antivaccinista Șoșoacă decât cu talibanii în Afganistan”

Scandalul jurnaliştilor din Italia cu familia Şoşoacă trece graniţele ţării. Subiectul a fost relatat pe larg şi în presa internaţională. Între timp, jurnalista de la postul Rai 1 a făcut plângere pe numele Dianei Şoşoacă. Ministerul Afacerilor Externe din Italia și-a exprimat dezaprobarea către ambasadorul României de la Roma: Italia condamnă ce s-a petrecut la București, scrie Rai News.

de Redactia Observator

la 14.12.2021, 18:09

Ce scrie presa din Italia după ce Diana Şoşoacă i-ar fi sechestrat pe jurnaliştii RAI: "Lucia Goracci a riscat mai mult cu antivaccinista Șoșoacă decât cu talibanii în Afganistan”
Ce scrie presa din Italia după ce Diana Şoşoacă i-ar fi sechestrat pe jurnaliştii RAI: "Lucia Goracci a riscat mai mult cu antivaccinista Șoșoacă decât cu talibanii în Afganistan” - Rai 1

Presa italiană scrie pe larg despre experienţa trăită în România de Lucia Goracci, o jurnalistă a postului naţional RAI, care a fost trimisa canalului şi în Afganistan. "Echipă Tg1 răpită în România de o senatoare antivaccinistă”, scrie Il Giornale. "Goracci:  Am fost bătuţi în timpul interviului cu Diana Iovanovici Șoșoacă. Am fost eliberaţi după mai multe ore datorită ambasadei Italiei”, relatează şi Rai News. ”Lucia Goracci răpită cu echipa Rai în România după un interviu cu senatoarea antivaccinistă Diana Iovanovici Șoșoacă”, scrie La Stampa. ”România, echipa Tg1 răpită de o senatoare antivaccinistă: Soțul ei ne-a pălmuit” scrie Il Messagero. Tg1 este numele programelor de știri difuzate de Rai. Sindicatul jurnaliștilor de la RAI cere ca România să prezinte oficial scuze: "România să-și ceară scuze pentru atacul grav asupra corespondentului Rai Lucia Goracci și a colaboratorilor săi. Dacă Bucureștiul este încă Europa, astfel de evenimente nu trebuie să se întâmple", scrie Rainews.it.

Il Messagero: Jurnalista Tg1, obișnuită cu scenariile de război, nu și-ar fi imaginat vreodată că va ajunge încuiată într-un birou din România, țară UE

"S-a întâmplat sâmbăta trecută când echipa Tg1 a sosit la București să povestească despre o țară în care rata de vaccinare este foarte scăzută iar Covid-ul decimează familii întregi. Jurnalista Lucia Goracci a vrut să încerce să înțeleagă de ce România era atât de refractară la vaccinuri și intervievat unul dintre senatorii antivaccinişti cei mai vocali: avocata Diana Iovanovici Şoşoacă, exponent al extremei dreapte române, cu un număr mare de adepți. Jurnalista Tg1, obișnuită cu scenariile de război, cu siguranță nu și-ar fi imaginat că va ajunge încuiată într-un birou din România, țară din UE, împreună cu alți trei membri ai echipei sale, și că va trebui să explice - ulterior - poliției române că singurul lor scop era să facă un interviu”, scrie sursa citată. 

Il Messagero: Șoșoacă s-a enervat după ce Goracci a întrebat-o direct de ce în România sunt atât de mulţi antivaccinişti

Pe acelaşi subiect

Situatia s-a agravat la doar câteva minute după ce Goracci a început să vorbească cu Șoșoacă. Întrebări directe despre motivul pentru care în România sunt atât de mulţi antivaccinişti. Senatorul s-a ridicat, s-a dus la ușă și a încuiat-o, luând practic ostatici cameramanul, jurnalista și operatorii. Susținută de trei bărbați, inclusiv de soțul ei. Goracci a reacționat, a încercat să iasă, dar a fost blocată. Așa că s-a hotărât să cheme poliția, și pentru că – spune ea – „nu era clar care era obiectivul lor. Probabil – au vrut să facă o emisiune de propagandă. De fapt, ne-a filmat tot timpul cu telefonul ei”. Cu toate acestea, surprizele neplăcute nu s-au încheiat aici, pentru că până și cei care ar fi trebuit să fie salvatorii s-au dovedit prea suspicioși, potrivit Il Messagero.

În timp ce unul dintre bărbații din anturajul senatoarei se întorcea în sală, corespondentul RAI a reușit să se strecoare prin ușă și să fugă. Ea a mers la poliție cu pașaportul în mână. Le-a explicat ce se întâmpla în interiorul camerei, că erau operatori și un alt jurnalist român, dar poliţiştii nu au vrut să audă. Unul dintre agenți a intrat în biroul lui Șoșoacă, a văzut cu ochii săi cât de agresiv era soțul femeii. A mârâit la echipaj: „Ce să fac cu voi patru? Să vă arunc pe geam?”.

Il Messagero: Poliția ar fi încercat să-i facă pe jurnaliști să renunțe la filmări

Până la urmă echipa a reușit să plece, dar a fost nevoită să meargă până la secția de poliție, unde a fost verificat tot materialul iar documentele au fost controlate de mai multe ori și de mai multe persoane. „Este posibil să aveți arme sau droguri”, au explicat polițiștii comportamentul. Nemulțumiți, i-au supus pe toţi unei „percheziții corporale”. Apoi l-au întrebat pe corespondentul Tg1 dacă vrea să depună plângere, chiar dacă părea clar că vor să-i facă să renunțe la imagini și filmări, pentru a nu face public cele întâmplate. După ce Lucia Goracci a depus plângere, aceștia au continuat să-i țină acolo: le-au luat măștile și telefoanele mobile.

În acel moment, reporterul a decis să sune la ambasadă. Consulul Gabriella Navarra a sosit imediat și a spus clar cine sunt ei și că urmau să-i ia un interviu senatoarei. Abia în acest moment, după nouă ore, echipa a reușit să părăsească postul de poliție și să ajungă la aeroport pentru a se întoarce în Italia.

„Trebuie să spun că ceea ce s-a întâmplat m-a impresionat pentru că România este o țară a Uniunii Europene. Totuși am fost ținuți în secția de poliție multă vreme, chiar dacă am mers acolo independent, cu mașina noastră. Părea că am comis un fel de crimă. Când practic am fost răpiți iar eu am fost lovită de șoțul lui Sosoaca", a declarat Goracci.

Reacțiile italienilor: "Lucia Goracci și-a asumat mai multe riscuri cu senatoarea româncă antivaccinistă decât cu talibanii din Afganistan”

Pe Twitter, imaginile cu momentul în care jurnalista Lucia Goracci ar fi fost sechestrată în biroul Dianei Șoșoacă au fost comentată de publicul larg.  ”Jurnalista Lucia Goracci RĂPITĂ în România de un senator antivaccinist! Nebunie! Loviți de soțul senatoarei, ea și echipa ei au scăpat seara doar datorită intervenției ambasadei Italiei!" a scris pe Twitter scriitorul Eugenio Card. 

"Lucia Goracci și-a asumat mai multe riscuri cu senatoarea româncă antivaccinistă decât cu talibanii din Afganistan. Absurd si foarte grav", a comentat tot pe Twitter Lara Destino. ”Vă daţi seama că Lucia Goracci a riscat mai puţin în Afganistan?” întreabă pe Twitter o altă italiancă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ce scrie presa italiană după ce Diana Şoşoacă i-ar fi sechestrat pe jurnaliştii RAI: "Lucia Goracci a riscat mai mult cu antivaccinista Șoșoacă decât cu talibanii în Afganistan”