Situații ilare la referendum. Petreceri în secția de votare, aplauze pentru unicul alegător dintr-o secție din București
Cu două ore înainte de închiderea urnelor de votare, referendumul pentru redefinirea familiei pare un eşec de proporţii. Ultimele date care vin de la Biroul Electoral Central arată o prezenţă la vot de doar 15,21 la sută. Jumătate din cât ar fi necesar, pentru ca referendumul să fie validat.
De Redactia Observator la 07.10.2018, 20:50Cu două ore înainte de închiderea urnelor de votare, referendumul pentru redefinirea familiei pare un eşec de proporţii. Ultimele date care vin de la Biroul Electoral Central arată o prezenţă la vot de doar 15,21 la sută. Jumătate din cât ar fi necesar, pentru ca referendumul să fie validat.
Este cel mai mare absenteism de după Revoluţie. Au fost secţii în care nu a votat nimeni. Dar au fost şi situaţii ilare.
În Bucureşti, membrii unei comisii l-au aplaudat pe singurul votant care a venit să îşi exprime opţiunea.
Sunt scene incredibile. Membrii unei comisii de votare din sectorul 3 îl aplaudă pe singurul alegător care a trecut pragul secţiei în aproape 30 de ore. Remus este din Constanţa şi a venit să voteze pe listele suplimentare. Le-a adus şi cadouri supraveghetorilor. Cărţi pe care să le citească atunci când se plictisesc.
Remus Cristi Băiseanu, alegător: Am venit la această secţie de votare văzând ştirea dumneavoastră, o ştire îngrijorătoare. Am venit din respect pentru cheltuirea banului public.
Există o explicaţie pentru prezenţa aproape de zero: secţia a fost amenajată pentru o singură adresă, unde sunt înregistrate 5.000 de persoane. Majoritatea - moldoveni de peste Prut care aveau nevoie de un domiciliu şi care nu au venit să voteze.
În lipsă de activitate, membrii comisiei au sărbătorit aniversarea unei colege cu pizza şi suc.
Elena Mădălina Bălăianu, membru în comisia de votare: Am zis măcar dacă nu vin votanţii, măcar să ne facem noi de cap. Da, e foarte tare!
În secţiile din ţară, a bătut vântul şi în a doua zi de votare. În 17 dintre ele nu venise nimeni până la ora 12.
Iar la ora 16, prezenţa la vot era de 15.21% la sută în toată ţara.
Dacă cetăţenii nu prea s-au înghesuit la vot, politicienii nu s-au lăsat aşteptaţi.
Ludovic Orban s-a prezentat la vot.
- Bine v-am găsit!
- Vă mulţumim că aţi venit să votaţi.
- Cu drag!
- Suntem onoraţi.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: Din 1990 nu am lipsit de la niciun vot, am participat la toate alegerile şi la toate referendumurile care au fost organizate.
În schimb, numai în acest weekend, o angajată a Primăriei din Bistreţ, Dolj, a votat de nu mai puţin de 17 ori. Apoi, a ajuns la Poliţie.
Cristiana Antonie, primar Bistreț: Asupra ei au fost găsite mai multe buletine, dar şi o sumă de bani, pensiile la mama, socrul.
În aceeaşi localitate, mai mulţi localnici au reclamat că edilul i-ar fi obligat pe angajaţii primăriei să meargă din casă în casă şi să convingă oamenii să meargă la urne. Aşa se face că mulţi alegători au crezut că trebuie să îşi voteze primarul.
Incidente au fost în toată ţara. În Bucureşti, un tânăr a reclamat că poliţistul care păzeşte o secţie de votare face propagandă anti-referendum. Iar în Piteşti, o femeie a sunat la 112 după ce a găsit pe liste numele copilului ei care a murit în urmă cu 32 de ani.
Ioana Olteanu, alegător:
- Cum v-aţi găsit, din nou, fata decedată, pe listele electorale?
- Pentru a nu ştiu câta oară, bineînţeles.
- În primul rând, este dureros. Foarte dureros pentru mine.
Referendumul pentru redefinirea familiei a fost marcat şi de momente emoţionante. În Alba, doi tineri au venit la urne direct de la nuntă.
Procesul de votare a arătat altfel în străinătate. Au fost cozi uriaşe la secţiile din Londra. Iar românii din diaspora s-au mobilizat și la Dublin.
Pentru cifrele mici, iniţiatorul referendumului, Coaliţia pentru Familie, dă vina pe Partidul Social Democrat şi spune că liderii politici ar fi boicotat procesul de votare.