Românii fac "echipă" pentru a putea cumpăra porc de Crăciun. Cât a ajuns să coste un kilogram de carne
Românii vor porc românesc, gustos şi la preţ bun. Iar pentru asta, cumpără animalul direct de la crescător. Cei care nu au destui bani sau cred că nu au ce face cu atâta carne, împart cheltuiala cu rude sau prieteni.
De Redactia Observator la 14.12.2024, 19:35La această fermă din Țuțora, de lângă Iași, au fost crescuți 30 de porci special pentru Crăciun. Dintre aceștia mai bine de jumătate au fost cumpărați de persoane care au împărțit animalul cu cel puțin încă o familie. Cristian și Marian sunt cumnați și de 6 ani fac acest lucru, ca să aibă carne destulă, la un preţ bun.
"Dacă vrea unul o jumătate, mai caută încă un om, dacă nu îi dau eu pe cineva şi cumpără jumătate sau un sfert. 3,4, se adună şi iau câte un sfert", spune Sorin Neamţu, fermier din Iaşi.
20 de lei costă kilogramul de porc viu.
"Împărțim banii jumătate - jumătate. Să îți iei un porc te duce la 20 de milioane"
- Românii, sfătuiţi să taie puiul sau curcanul în loc de porc de Crăciun. Meniurile propuse de nutriţionişti
- Cel mai scump Crăciun din ultimii 20 de ani. Oferte la suta de grame pentru şorici, cârnaţi sau cozonac
- Alimentul preferat al străbunicilor a devenit delicatesă în America: "I se mai spune măslina cu patru picioare"
"Îl împărțim în jumătate. Îl cumpărăm întreg, se împărțeau banii în jumătate, la fel și animalul. Era mai convenabil la preț", spun clienţii.
Porcul, vândut şi pe internet
Fermierii îşi găsesc clienţi şi în mediul online. Pe rețele de socializare găsim anunțuri de la cei care au porci de vânzare s-au gândit și la persoanele care nu au cu cine să facă pereche pentru a cumpăra un porc întreg de Crăciun. Așa că vând un sfert sau jumătate de porc. De asemenea găsim și anunțuri de la persoanele care au cumpărat un porc întreg care și au dat seama că este prea mult și au început să vândă separat părți din el.
Pe internet însă porcul gata tăiat și porționat este mai scump. Costă de la 25 de lei în sus kilogramul de carne. În magazine prețurile sunt și mai mari. O ceafă costă 34 de lei, kilogramul, un cotlet dezosat 30 de lei, iar o pulpă de porc 29 de lei.
Mai norocoşi sunt cei care şi-au crescut porcul în gospodărie
Doar trebuie să îl pregătească pentru masa de Crăciun. Bunicii, înainte, pârleau porcul cu paie, nu erau alte soluţii. Acum se foloseşte butelia cu gaz şi arzătorul, iar operaţiunea este gata în doar câteva minute.
"Mălaiul pentru că albeşte puţin şoricul şi în acelaşi timp îl frăgezeşte".
"După ce terminăm noi tranşatul, ele prepară. Porţionează pentru cârnaţi, pentru tobă".
"Şunca prima dată se alege şi se porţionează şi se pregăteşte pentru lăsat un pic la sare şi apoi merge la afumat. Cârnaţii sunt primii care se fac, apot tobă, lebăr, caltaboş", explică localnicii.
Crescătorii anunţă că până de Crăciun preţurile pentru carnea de porc rămân la fel şi din partea lor nu vor mai exista scumpiri.