Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alimentul preferat al străbunicilor a devenit delicatesă în America: "I se mai spune măslina cu patru picioare"

Dacă depăşiţi cu bine pregătirile şi cumpărăturile, mare grijă să nu vă pice greu masa de Crăciun. Nutriţioniştii vă recomandă să preparate din carne de mangaliţă. Au un nivel scăzut de colesterol, iar procentul de acizi graşi nesaturaţi ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon. Ce-i drept, şi preţul e unul pe măsura gustului şi beneficiilor. 

de Iulia Pop

la 09.12.2024 , 17:46

Porcul de Mangaliţa, cândva o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei, a fost crescut în tot mai puţine ferme şi gospodării după Revoluţie. Motivul? Ajunge abia în doi ani la greutatea ideală de circa 150 de kilograme şi are între 60 şi 70% grăsime, ceea ce înseamnă o cantitate mult mai mică de carne. 

Tocmai acest lucru aduce beneficii, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Timișoara. Aceştia au făcut o comparaţie între două tipuri de somon și slănina de Mangalița.  

"În ceea ce privește acizii grași polinesaturați, în cazul nostru Omega 6 și 9, în Mangalița sunt 14% iar în somnul de Dunăre 15%. Mangaliței i se mai spune și măslina cu patru picioare sau porcul-somon, datorită conținutului mare de acid oleic, care se regăsește și în uleiul de măsline, Omega 6", a explicat Nicoleta Hădărugă, de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara.

Vezi și

100 de lei kilogramul de ceafă de porc de Mangalița

Pe acelaşi subiect

Pentru că investesc mult în creşterea rasei, fermierii cer 100 de lei pe kilogramul de ceafă, iar pulpa se vinde cu 120 de lei pe kilogram. 

Prețurile produselor din Mangalița sunt cel puțin duble față de cele din carne de porc tradițional. Un kilogram de şonc de Mangalița este 120 de lei, salamul 100 de lei, iar cârnații afumați ajung la 80 de lei.

"Are cu 50% mai puțin colesterol decât carnea de porc, este bine să consumăm cu moderație și acest tip de carne, chiar dacă grăsimile sunt bune", a spus Olivia Micșa, nutriționist.

Vedeta carmangeriilor din Banat este şoncul, un jambon sărat, condimentat, afumat și maturat, care rivalizează cu prosciutto sau jamonul iberic. Produsul ajunge până în SUA şi Japonia, unde este considerat o delicatesă. 

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că autoritățile responsabile de gestionarea deșeurilor ar trebui trase la răspundere pentru incidentele cu urși din zonele urbane?
Observator » Ştiri economice » Alimentul preferat al străbunicilor a devenit delicatesă în America: "I se mai spune măslina cu patru picioare"