Video Românii, sfătuiţi să taie puiul sau curcanul în loc de porc de Crăciun. Meniurile propuse de nutriţionişti
Chiar dacă tradiţia culinară pune carnea de porc pe primul loc la masa de Crăciun, peştele, vita şi curcanul încep să îşi facă loc în meniurile celor care vor să evite grăsimile. Aşa se face că au apărut şi reţete adaptate: piftie de curcan, sarmale cu carne de vită şi cârnaţi de peşte. Iar varianta clasică, la grătar, este mereu de preferat, spun nutriţioniştii.
"Avem aici un păstrăv cu mămăligută si mujdei, somon cu legume trase la tigaie şi cu mujdei. E foarte uşor şi bun pentru organismul nostru", spune Laurențiu Bardan, bucătar.
Înainte de sărbătorile cu mese pline, restaurantele propun... meniuri lejere!
Porcul este înlocuit cu peşte la grătar
Un platou costă de la 68 de lei în sus. Iar de Crăciun şi Revelion, carnea de vită este o alternativă. Tocată, costă 39 de lei kilogramul, iar carnaţii Angus sunt 59 de lei.
"Pentru masa de Crăciun aş recomanda în primul rând carnea tocată pentru sărmăluţe, iar pentru grătar avem chiulota, avem bavetă. Carnea de vită angus are o textură şi cu puţină grăsime, grăsime sănătoasă", spune Marian Geantă, angajat carmangerie.
Bucătarii recomandă şi meniuri cu carne de curcan, mai puţin grasă decât puiul, cu multe proteine şi gust fraged. Pieptul dezosat costă în jur de 40 de lei kilogramul. Porcul pare să nu aibă, însă, concurenţă.
"Parcă dintre toate legumele, cea mai bună tot carnea de porc rămâne!", spun clienţii.
Nutriţioniştii recomandă să însoţim mereu mâncărurile din carne de porc cu garnituri generoase de legume, chiar şi murate.
"Să avem grijă ca şi în perioada asta să avem mese, nu o masă continuă de dimineaţă până seară. Chiar dacă avem multe produse, nu ne apucăm să le mâncăm pe toate, la aceeaşi masă", spune Ligia Roşu, nutriţionist.
Majoritatea adulţilor s-au îngraşat cu un kilogram, în medie, în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu izbutesc să slăbească după aceea, deşi jumătate dintre participanţii la experiment făceau regulat sport, arată un studiu făcut de Universitatea din Texas.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰