Sea Shiled: Exerciții NATO cu militari din 12 țări desfășurat, în premieră, în Delta Dunării
Soldaţi din 12 ţări aliate s-au antrenat cot la cot în cel mai amplu exerciţiu militar din Marea Neagră. Cu război la graniţa NATO, pentru prima dată, scenariul de luptă s-a desfăşurat în Delta Dunării.
De Andreea Filip la 30.03.2023, 20:25Delta Dunării a fost invadată de inamici. O parte din teritoriu a fost ocupată în acest scenariu. Forţele NATO intervin pentru recucerire.
Andreea Filip, reporter Observator: "Chiar în aceste momente are loc o secvență de anihilare a inamicului care a pătrus în Delta Dunării prin trei puncte strategice: Razim-Sinoe, Sf Gheorghe și prin nordul Dobrogei."
Zece nave militare ale Forţelor Navale opun rezistenţă şi peste 100 de puşcaşii marini trag din ambarcaţiuni rapide.
Nicoleta Coman, Flotila Fluvială: "Suntem la fluviul Dunărea cu nave de luptă, cu nave de asigurare logistică şi cu mândria Armatei României: regimentul de infanterie marină."
Marcel Neculai, comandantul Flotilei Fluviale: "Am consolidat aliniamentele de apărare şi am trecut la blocarea şi neutralizarea acestuia (n.r inamicului)".
Exerciții militare în Delta Dunării
În sprijinul dispozitivului de apărare se alătură şi forţele pentru operaţii speciale.
Comandor Octavian Mocanu: "Forţele aeriene au venit în sprijinul secvenţei pe 2 aliniamente o dată cu elicopterul s-a executat inserţia militarilor de la forţele pentru operaţii speciale."
În scurt timp, intervine şi detaşamentul de paraşuişti. Militarii sar din aeronave de luptă Spartan.
Andreea Filip, reporter Observator: "500 de militari romani participa la secventa de astazi. De altfel, este pentru prima data cand astfel de exercitii au loc si pe Dunare."
Astfel, se încheie excerciţiul multinaţional Sea Shield 2023. Contextul războiului din Ucraina a făcut ca militarii să implice flotila fluvială în cel mai mare eveniment de instruire organizat de Forțele Navale Române. În total, în ultimele zece zile, 3.400 de militari, din mai multe state aliate, au participat la misiuni în apele teritoriale ale României.
"Sea Shield" a fost organizat pentru prima dată de Forţele Navale Române în 2015, imediat după ocuparea de către ruşi a Peninsulei Crimeea. De atunci, exerciţiul a fost tot mai amplu. Peste 45 de nave militare, 14 elicoptere şi aproape 60 de transportoare de luptă, scafandri şi chiar specialişti în domeniul nuclear din 12 ţări au participat la Sea Shield 2023.