Reacţia NATO după ce Putin a decis să trimită arme nucleare tactice în Belarus
NATO şi Uniunea Europeană critică sever decizia lui Vladimir Putin de a transfera arme nucleare tactice în Belarus. Serviciile occidentale de informaţii relevă, însă, că, deocamdată, mutarea nu a avut loc. Pe frontul din Donbas, forţele ucrainene au respins, în ultimele 24 de ore, peste 50 de atacuri ale inamicului, dar situaţia rămâne extrem de dificilă. În acest timp, Rusia afirmă că a interceptat o dronă ucraineană cu exploziv la aproape 300 de kilometri de graniţă.
"Putin se teme că va pierde războiul şi încearcă să provoace spaimă", a scris un consilier al preşedintelui Ucrainei, după anunţul mutării armelor nucleare tactice în Belarus. Un alt demnitar de la Kiev consideră că Belarus devine astfel "ostaticul nuclear" al Kremlinului.
Şi Uniunea Europeană a avertizat regimul de la Minsk că găzduirea armelor nucleare ar ameninţa securitatea întregului continent şi ar fi penalizată prin noi sancţiuni. Iar NATO califică declaraţiile lui Putin drept "retorică periculoasă şi iresponsabilă". Deocamdată sunt doar vorbe deoarece chiar Putin a spus că transferul va avea loc abia după luna iulie.
Rusia are alte probleme: o dronă care ar fi decolat din Ucraina a explodat într-un oraş situat la sute de kilometri de frontiera dintre cele două ţări. Ministerul rus al Apărării susţine că a bruiat sistemul de navigaţie al dronei şi astfel i-a provocat prăbuşirea, dar nu explică de ce a făcut-o chiar într-o zonă locuită.
Rusia susţine că a interceptat o dronă ucraineană cu exploziv
- Cum explică Putin decizia de a trimite arme nucleare tactice în Belarus: "Nu este nimic neobișnuit aici"
- Reacția Kievului, după ce Rusia a anunțat că trimite arme nucleare tactice în Belarus
- Putin, o nouă încercare de a intimida NATO. Va instala arme nucleare tactice în Belarus. Oficial american: Nu...
Trei persoane au fost uşor rănite şi mai multe locuinţe au suferit avarii. Pe frontul din Donbas, însă, distrugerile sunt uriaşe, cum o dovedesc noi imagini difuzate de armata ucraineană. Pe lângă Bahmut, focarul luptelor, prefăcut în ruine, un alt oraş, Vuhledar, este practic ras de pe faţa pământului. Iar numărul soldaţilor ucişi sau răniţi creşte de la o oră la alta. Dar ucrainenii rezistă.
Soldat ucrainean: Vă pot spune un lucru: cu toţii suntem epuizaţi, dar misiunea noastră este să ne apărăm ţara. Noi, infanteriştii, trebuie să rămânem pe loc până la capăt, să nu cedăm niciun metru din pământul nostru ucrainean.
În mesajul său de seară, preşedintele Zelenski i-a îndemnat pe ucrainenii să ajute, cum pot, armata, chiar dacă se află departe de zona luptelor. Nu doar presa, ci toţi cetăţenii trebuie să reamintească lumii întregi că Ucraina luptă pentru libertate şi dreptate, a spus preşedintele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰