Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Exerciţiu uriaş al NATO în Delta Dunării. A fost simulată evacuarea populaţiei în caz de pericol

Exerciţii de amploare ale trupelor NATO în Delta Dunării. Forțele navale aliate simulează evacuarea populaţiei din zonă în caz de pericol. Locuitorii nu participă, însă, la exerciţii. Ei sunt înlocuiţi de jandarmiI din judeţ. Exercițiul Sea Shield este cel mai mare din zona Mării Negre. La operaţiune participă 3.400 de militari din 13 state.

de Redactia Observator

la 27.03.2023 , 20:16

Aproape 500 de militari, zece nave militare fluviale, zece ambarcaţiuni rapide ale Regimentului de Infanterie Marină din Babadag, două ambarcaţiuni ale scafandrilor şi alte zece şalupe ale partenerilor din Ministerul Afacerilor Interne au participat, luni, la o secvenţă de evacuare a populaţiei din zona fluvială desfăşurată în cadrul exerciţiului multinaţional Sea Shield organizat de Forţele Navale Române (FNR), notează Agerpres.

Secvenţa de evacuare a populaţiei s-a desfăşurat pe Dunăre

Secvenţa de evacuare a populaţiei s-a desfăşurat pe Dunăre, între satele Băltenii de Jos şi Băltenii de Sus, situate pe maluri opuse, navele care au transportat populaţia, asigurate de militari, conform scenariului, au fost atacate de inamic, în timpul luptelor, pe o navă apărând un incendiu soldat cu un rănit.

Vezi și

"Complexitatea a fost dată de această reacţie interinstituţională. Fiecare are procedurile specifice, dar a trebuit să vedem şi cum reacţionăm în comun, în ideea să ne sprijinim unii pe alţii. A fost un exerciţiu de succes", a declarat ofiţerul de proiect al exerciţiului, comandorul Octavian Mocanu. Pentru inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), colonelul Ion Bordei, secvenţa de evacuare a populaţiei a fost un început.

Pe acelaşi subiect

"Întotdeauna există posibilitatea de perfecţionare. Consider că primul rol al acestui exerciţiu este de cunoaştere, de relaţionare şi bineînţeles că vom trage concluziile la final pentru perfecţionarea viitoarelor activităţi", a menţionat inspectorul şef al IJJ, Ion Bordei. La rândul său, purtătorul de cuvânt al FNR, colonelul Corneliu Pavel, a subliniat necesitatea adaptării la contextul geopolitic a exerciţiilor de cooperare interinstituţională.

"Întotdeauna este loc de mai bine şi întotdeauna este bine să ne instruim, pentru că situaţia se schimbă. Trebuie să fim adaptaţi întotdeauna la contextul în care trăim", a precizat colonelul Pavel. Reprezentantul FNR a amintit că până în acest an, exerciţiul Sea Shield organizat de FNR s-a desfăşurat preponderent în Marea Neagră, însă în contextul războiului din Ucraina exerciţiul include şi secvenţe în Delta Dunării.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 2023, parte a programelor NATO de instruire multinaţională, cel mai complex eveniment de acest fel organizat de FNR, se desfăşoară pe Marea Neagră, pe Dunăre, în Deltă şi în zona costieră şi reuneşte circa 3.400 de militari din 13 state aliate şi partenere - Albania, Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii şi Turcia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Exerciţiu uriaş al NATO în Delta Dunării. A fost simulată evacuarea populaţiei în caz de pericol