Şoferii, trimişi prin Valea Plângerii după ce se închide Valea Oltului. Traseul alternativ este de trei ori mai lung
Este ultimul weekend în care vom mai putea circula pe Valea Oltului. De luni, vom merge prin Valea Plângerii ca să trecem din sudul în nordul ţării. Rutele alternative înseamnă că vom face, în unele cazuri, un drum de trei ori mai lung. Ministrul Transporturilor e tranşant: dacă vrem autostrăzi, facem sacrificii.
De Alex Prunean la 05.07.2024, 19:27Trei zile. Atât mai pot circula pe timp de zi şoferii pe DN7 sau Valea Oltului. Muncitorii turci trebuie sa taie pădurea pentru a face loc celui mai dificil lot din autostrada Sibiu- Piteşti. Peste 25.000 de arbori vor fi taiati doar pe acest lot de 32 km intre Boița si Cornetu, pentru ca soseaua va strapunge acesti versanti. Terenul are o inclinatie extrem de mare si e aproape impracticabil in acest stadiu al lucrarilor, astfel ca utlilajele ce vor defrisa si duce lemnul vor lucra de aici de jos, de pe DN7.
Şoferii nu au de ales
Pentru cei care fac naveta zilnic pe Valea Oltului, va fi o perioadă de coşmar. "Oamenii astia trebuie sa vina la lucru dimineata, dupa amaiaza si seara. Nu au cum sa vina daca Valea Oltului pe blocata", a declarat Ioan Deac, patron fabrică. În timpul restricţiilor, vor fi 2 ferestre dedicate navetiştilor, intre 07:30 - 08:00 si 16:30-17:00. "Autostrazile sunt mai importante decat alegerile si autostrazile nu au culoarea politica. Avem nevoie de aceste restrictii, o luna de zile, nenegociabil", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
Şoferii nu au de ales: fie folosesc rutele alternative şi fac ocoluri de sute de kilometri, fie circulă noaptea. Fiind principala ruta care leaga sudul tarii de transilvania, in medie, 25000 de masini circula zilnic pe Valea Oltului, dar pe timp de vara, numarul ajunge chiar si la 45.000. Tocmai din acest motiv, viteza medie de circulatie nu depaseste 35km/h, dar va scadea mult, pentru ca acelasi numar de masini vor avea la dispozitie doar 8 ore, noaptea, sa strabata acelasi drum. Una dintre rutele alternative va fi deja aglomeratul DN1 pe autostrada Bucureşti- Ploieşti. Alt variantă pentru Valea Oltului este Defileul Jiului. Ca să ajungă de la Râmnicu Vâlcea până la Sibiu, de exemplu, şoferii vor fi nevoiţi să facă un drum de 360 de kilometri, triplu faţă de traseul normal.