Antena LIVE

Curs valutar

"Statul român şi-a luat mâna de pe noi". Primarul comunei aflată la 300 de metri de război cere guvernului să-i ajute pe locuitorii care ar putea fi strămutați

Tudor Cernega, primarul comunei tulcene Ceatalchioi, a lansat un apel către autoritățile de la București, cerându-le să intervină pentru protejarea locuitorilor din satul Plauru, acolo unde a fost găsită o bucată dintr-o dronă rusească. Edilul a explicat pentru Agerpres că le-a transmis superiorilor săi faptul că aparatele de zbor fără pilot ale rușilor survolează zona și că, adesea, cad foarte aproape de localitate. Din cauza atacurilor asupra porturilor ucrainene, pescarii din localitatea sa nu mai pot să-și desfășoare activitatea.

De la 07.09.2023, 11:33
WhatsApp
Primarul comunei tulcene Ceatalchioi, Tudor Cernega, a cerut autorităţilor naţionale sprijin pentru locuitorii satului Plauru. Facebook/Ministerul Apararii Nationale

Primarul comunei tulcene Ceatalchioi, Tudor Cernega, a cerut autorităţilor naţionale sprijin pentru locuitorii satului Plauru, care de mai mult de o lună semnalează faptul că dronele ruseşti care atacă portul ucrainean Izmail le survolează casele şi unele dintre ele cad foarte aproape de localitate. Unii tulceni din comuna Ceatalchioi spun însă că nu vor să plece din satele în care s-au născut.

"În timpul întâlnirii cu ministrul Apărării (desfăşurată miercuri după-amiază - n.r.) am luat în calcul inclusiv posibilitatea strămutării benevole. Rămâne ca eu să iau legătura cu localnicii, iar celor care doresc să fie strămutaţi benevol să li se asigure aceleaşi condiţii ca şi celor din Ucraina, cazare şi mâncare. Consider că aceeaşi tensiune cazată de război o au şi locuitorii din satul Plauru", a declarat primarul Tudor Cernega.

Primarul a mai spus că satul Plauru se află la o distanţă de cel mult 300 de metri de zona din portul Izmail în care au avut loc cele mai multe atacuri cu drone şi a amintit şi faptul că, din cauza numeroaselor nave care folosesc sectorul românesc al Dunării de pe braţul Chilia, pescarii nu-şi mai pot desfăşura activitatea.

"Navele au intrat în spaţiul românesc al Dunării, nu mai ai loc unde să arunci plasele, iar statul român şi-a luat mâna de pe noi", a mai spus Tudor Cernega.

Pe acelaşi subiect

Militarii români au ridicat, miercuri după-amiază, din comuna Ceatalchioi, rămăşiţele unui aparat de zbor care poate fi asimilat unei drone ruseşti.

Ce spun localnicii despre atacurile rusești de la graniță?

Marcel Niţă, unul din tulcenii din satul Plauru care au văzut aparatul de zbor atunci când a ajuns pe malul românesc al Dunării, a declarat că nu se mai teme de atacurile ruseşti.

"Prima dată când a bubuit, mi s-a speriat fata mare, dar acum nu se mai sperie. Iese şi ea şi se uită. Nu aş pleca din sat. De ce să plec? Ei au treaba lor, acolo. Deocamdată, stăm pe locurile noastre. Sunt săracii şi mai rău. Am neamuri în Odessa (Ucraina) şi mi-au trimis fotografii când i-au bombardat. Alaltăseară (în noaptea de luni spre marţi), când a bubuit, mi-a căzut un geam de la balcon. S-a spart în trei bucăţi", a mai spus Marcel Niţă.

Zgomotele atacurilor ruseşti asupra portului ucrainean Izmail îi sperie şi pe locuitorii satului Ceatalchioi.

"Ei, cum să nu ne fie teamă? Dar astea sunt ca şi cum tragi cu praştia? Când te culci, te gândeşti dacă dimineaţa te mai trezeşti. În rest, ce-o da Domnul! (...) Nu m-aş muta din sat, pentru că sunt nişte mincinoşi. În 2010 (an în care cotele mari ale Dunării au dus la inundarea caselor din comuna Ceatalchioi - n.r.), am rămas fără două trupuri de casă, am şi acum actele de proprietate şi proiectele, am făcut apoi alte proiecte, am dat alţi bani şi nu mi-au dat niciun leu. Şi ne-au minţit că primul despăgubit va fi soţul meu. Am avut asigurare şi nici măcar 50% nu mi-au dat despăgubiri", a afirmat o femeie din satul Ceatalchioi care nu a fost de acord cu publicarea numelui său.

Ministrul Apărării s-a întâlnit cu localnicii din zona de graniță

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a fost miercuri în comuna Ceatalchioi şi s-a întâlnit cu oamenii din satul Plauru.

"Era normal, cred eu, să venim să îi asigurăm pe oameni şi de suportul nostru, dar şi să încercăm să explicăm cumva că România, la acest moment, nu se află în nicio formă de conflict şi că nu sunt semne de agresiune împotriva României. Aşa cum era normal să îi întrebăm ce putem face pentru ei în situaţia în care îşi doresc, de exemplu, ca pentru o perioadă cei din Plauru, unde sunt 25 de suflete, fiind exact vizavi de portul din Izmail, dacă doresc să fie ajutaţi să treacă peste această perioadă, noi să o putem face", a declarat Angel Tîlvăr.

În timpul vizitei, ministrul Apărării a confirmat că pe teritoriul României, în apropiere de satul Plauru, au fost identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone, fragmentele fiind analizate de specialişti pentru identificarea aparatului de zbor. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina drone rusia tulcea ministerul apararii
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025