De teama urşilor, Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc a fost împrejmuit cu un gard electric
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a devenit prima instituţie de acest gen care este împrejmuită cu un gard electric. A fost singura modalitate găsită de autorităţi, pentru ca personalul medical şi pacienţii să fie păziţi de urşii care vin să caute mâncare în coşurile de gunoi.
De Redactia Observator la 28.03.2019, 18:47Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a devenit prima instituţie de acest gen din România care este împrejmuită cu un gard electric. A fost singura modalitate găsită de autorităţi, pentru ca personalul medical şi pacienţii să fie păziţi de urşii care vin să caute mâncare în coşurile de gunoi ale spitalului.
Din 20 în 20 de metri, câte un afiş atrage atenţia că spitalul din Miercurea Ciuc este păzit cu ajutorul unui gard electric lung de 600 de metri.
Clădirea, situată la marginea oraşului, se învecinează cu o pădure. Aşa se face că, ademeniţi de containerele cu gunoi, mai mulţi urşi înfometaţi au intrat nestingheriţi în curtea spitalului.
"În spatele spitalului avem trei fire pentru că acolo a intrat de câteva ori ursul. Conducerea spitalului roagă pacienţii şi personalul să fie precauţi în apropierea gardului" - Edith Kiss, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc
Numai anul trecut, 15 oameni au fost atacaţi de urs în judeţul Harghita, iar pacienţii spitalului consideră că "un urs care intră şi omoară oameni trebuie lichidat şi nu protejat prin alte mijloace".
Gardul a costat 2.600 de lei
Montarea gardului electric a costat 2.600 de lei. Conducerea spitalului spune însă că, în sfârşit, se simte în siguranţă.
"S-au finalizat lucrările de instalare a gardului electric ce înconjoară curtea spitalului. Instalaţia nu pune în pericol viaţa oamenilor, nici a animalelor, dar ţine departe urşii" - Laszlo Botond, director economic Spitalul Miercurea Ciuc
În pădurile din Harghita trăiesc peste 1.500 de urşi. Numărul lor nu ar trebui însă să depăşească 500 de exemplare. Aşa că nu există localitate din judeţ care să nu fi fost vizitată de sălbăticiuni.