Tezaur valoros descoperit în Neamţ, pe cale să ajungă în patrimoniul cultural al altui judeţ din lipsă de bani
Un tezaur valoros a fost descoperit în judeţul Neamţ, însă va ajunge să îmbogăţească patrimoniul cultural al altui judeţ. Şi asta deoarece reprezentanţii Muzeului judeţean au refuzat tezaurul pe motiv că nu au alocat un buget pentru astfel de descoperiri. Printre obiectele de patrimoniu se numără bijuterii, fibule sau arme de război datând din antichitate şi Evul Mediu.
De Redactia Observator la 27.05.2021, 18:17Totul a început atunci când conducerea muzeului din Neamţ a anunţat că refuză să mai primească descoperiri arheologice.
Rocsana Josanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Neamţ: "Este vorba despre obiecte valoroase din perioadele Medievală, Antică. Obiecte de podoabă, fibule, topoare, obiecte ce ţin de războaiele purtate în diverse perioade. Nu ştim ca pentru vreuna dintre aceste locaţii să se declanşat cercetarea arheologică de către specialiştii de la Complexul Naţional Muzeal Neamţ, cu suspiciunea ca acele zone să fie incluse ca situri arheologice".
Conducerea muzeului spune că că pandemia a subţiat considerabil bugetul, iar preluarea tezaurului ar implica cheltuieli peste puterile lor. Bunurile ar trebui evaluate, iar cei care au descoperit tezaurul ar trebui despăgubiţi cu 30 la sută din valoarea acestuia.
Tezaur descoperit cu detectorul de metale
Ciprian-Dorin Nicola, directorul Complexului Naţional Muzeal Neamţ: "Pentru aceste achiziţii sau pentru acordarea acestor bonificaţii în bugetul Complexului Muzeal Neamţ nu există un capitol bugetar specific, alocat pentru aceste descoperiri. Noi nu avem de unde să ştim la începutul anului, când facem justificarea pentru bugetul anul că vor fi descoperite atâtea bunuri susceptibile de patrimoniu pe care noi trebuie să le achiziţionăm".
Afectaţi de situaţie sunt şi cei care au făcut descoperirile. Aceştia formează un club al celor care caută vestigii cu ajutorul detectoarelor de metale şi sperau ca obiectele găsite de ei să încânte privirile iubitorilor de istorie la muzeul din Neamţ.
Ovidiu Constantin, preşedinte club Metal Detect Roman: "Nu ştim ce vom face pentru că noi în continuare, atâta timp cât ne va permite legea să ieşim, o să practicăm acest hobby şi ne dorim foarte mult ca obiectele pe care le descoperim şi sunt de interes patrimonial să ajungă la ei şi să-şi spună povestea".
În ultimii doi ani, în Neamţ au fost descoperite peste o mie de obiecte istorice, printre cele mai valoroase numărându-se două tezaure de monede ce datează din secolele 16 şi 17, mai multe fibule romane şi dacice, obiecte din Neolitic, dar şi o sabie din epoca bronzului. Acum noul tezaur va lua calea muzeelor din judeţele limitrofe.