Antena Meniu Search
x

Tezaur inestimabil restaurat în pandemie, la Sighişoara

Măsurile de autoizolare au fost pentru unii un motiv şi un răgaz pentru a munci. Unul dintre cele mai mari tezaure din România a fost restaurat la Muzeul de Istorie din Sighişoara. Acest lucru se datorează tocmai perioadei restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, în care personalul nu era atât de ocupat cu vizitele turiştilor.

de Redactia Observator

la 20.06.2020, 16:27

Vezi și
  • Tezaurul de la Criș, găsit în 1998
  • Restaurarea, făcută de echipa Muzeului de Istorie din Sighișoara

Tezaurul de la Criș a fost găsit în castelul Bethlen din Daneș în anul 1998. Comoara conține cel puțin cinci mii de modele care erau în circulație până în anul 1600. Descoperirea de la acea vreme a fost făcută cu totul întâmplător, la lucrările de restaurare a clădirii.

Ioan Pascu, arheolog - Practic erau într-un demisol trebuia coborât nivelul de calcare şi la primul rând de hârleţ muncitorii au început să scoată monedele afară.

Nicolae Teșculă, directorul muzeului Sighișoara - Cel mai probabil, i-a aparţinut unui proprietar al castelului care în acel secol al VII-lea plin de incartiruiri de trupe, plin de conflicte în Transilvania. Toate monedele erau coclite de vreme, erau de culoare verde, domnul Pascu estima undeva la 4.000 de monede.

Perioada pandemiei a fost cea mai potrivită pentru restaurarea monedelor.

Sorina Parhierie, restaurator muzeul Sighișoara - Sunt foarte multe care sunt lipite, care trebuiesc dezlipite, deci acestea se bagă în acid formic. Încercăm să arătăm publicului obiectele aşa cum au fost în trecut şi să simtă şi ei ce simţim noi ca şi restauratori şi ce au simţit cei care au trăit înaintea noastră.

Turiştii sunt încântaţi

Castelul unde a fost descoperit tezaurul este unul dintre cele mai impresionante din Transilvania.

Devenită la un moment dat depozit pentru cereale al CAP-ului din sat, construcţia impresionantă a fost devastată şi s-au pierdut obiecte de o valoare inestimabilă.

Din fericire, în 1991 s-a intervenit pentru salvarea monumentului şi paza acestuia. În prezent, castelul este în curs de renovare, dar poate fi vizitat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Tezaur inestimabil restaurat în pandemie, la Sighişoara