Topul staţiunilor de pe litoral în 2024. Costineşti a urcat pe podium
400 de milioane de euro au cheltuit turiştii care au fost vara aceasta pe litoral. Aproape două milioane de oameni au ajuns în staţiuni, în creştere faţă de anul trecut. Au stat mai puţin decât altă dată, poate pentru că s-au scumpit cazările. Regina rezervărilor a fost Mamaia, iar Costineşti a urcat pe podium.
De Redactia Observator la 11.09.2024, 19:35Rezervările au crescut cu aproape 9%, sejurul mediu a durat cinci zile şi a costat 1.100 de lei de persoană, cu 10 procente în plus faţă de anul trecut. Chiar dacă a venit toamna, plajele tot nu sunt goale.
Reporter: De ce aţi ales septembrie să veniţi la mare?
Turist: E mai romantic. Vrem să experimentăm şi altă vreme şi alte perioadă. Am fost şi în plin sezon.
Turist: Am zic că este mai calm şi mai plăcut. Au fost într-adevăr 3 zile. Asta e penultima şi e perfectă oricum.
- Locul spectaculos unde turiştii au surprins primele peisaje de toamnă: "Nu mă aşteptam să fie aşa de frumos"
- Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți turiști: "Este un...
- Cum fentează românii înghesuiala, pe plajă sau în restaurantele de pe litoral. Metodele diferă de la o...
Reporter: Cât cheltuiţi în medie?
Turist: În medie, cam 3000 de lei cu cazare, masă.
Turiştii au cheltuit sume uriaşe pe litoral în acest sezon
"Undeva între 200 şi 400 de milioane de euro au cheltuit românii pe cazare şi masă atunci când îşi cumpără bilte prin agenţii. Dacă sunt şi alte sume, îşi mai cumpără o jucărică de pe plajă, atunci bugetul creşte cu 50% la această estimare", explică Adi Voican, vicepreşedinte ANAT.
De la Mamaia-Nord la Vama Veche, toate staţiunile au fost pline. În cele mai aglomerate weekenduri a fost aglomeraţie şi în apă, şi pe nisip.
În acest sezon estival, cei mai mulți turiști au fost în Mamaia. Costinești a avut o creștere mare de rezervări datorită festivalului din luna iulie. Nu același lucru îl putem spune și de Vama Veche. Aici, reprezentanții din turism spun că hotelurile nu au fost la mare căutare.
Delta Dunării, ocolită de turişti, speriaţi de mesajele RO-Alert
Dacă pe litoral bilanţul iese cu plus, pentru proprietarii de hoteluri şi pensiuni din Delta Dunării a fost un an groaznic. Speriaţi de mesajele RO-Alert şi incursiunile dronelor Rusiei, turiştii au ocolit zona.
- Reporter: Câţi turişti a pierdut Delta Dunării?
- Daniel Iruşcă, reprezentant Patronatul Turismului din Delta Dunării: Cred că 20-30%. Vă invit la următorul mesaj RO-ALERT să veniţi în Delta Dunării sa vedeţi că este o zonă sigură. Anul acesta a fost unul dintre cele mai proaste sezoane turistice din Delta Dunării şi nu datorită agenţilor economici, nu activităţii, nu datorită serviciilor pe care operatorii le oferă.
La capitolul creşteri se remarcă preferinţa pentru city-breakuri în România. Rezervările au crescut cu 8%. În top sunt Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Alba-Iulia, Bucureşti.