Tradiţii de Paşte la catolici. Ce obicei se respectă cu sfinţenie în Vinerea Mare
De strajă, la mormântul lui Iisus. Este un vechi obicei respectat de catolicii din comunitatea croată răspândită în Banatul Montan. Oamenii au marcat Vinerea Mare stând de veghe toată noaptea în bisericile care au rămas deschise.
De Redactia Observator la 16.04.2022, 14:20La Lupac, în Caraş Severin, tineri şi tinere în costum popular, dar şi adulţi şi bătrâni stau de veghe în preajma mormântului simbolic din mijlocul bisericii. Sunt oameni din comunitatea croată catolică. De fiecare dată, în Vinerea Mare, respectă acest obicei al priveghiului pentru Mântuitor.
În acest timp, toată suflarea satului trece pe la biserică pentru a se ruga. Ei stau pe rând câteva ore şi, când au obosit, pleacă acasă – dar nu înainte de a le veni schimbul - adică, alţi oameni din sat.
Junii satului se îmbrăcau în costum popular, dar un pic modificat cum erau când plecau în al doilea război mondial.
Alţi tineri sunt îmbrăcaţi în straie de soldat roman, iar acest serviciu este o mare cinste pentru orice localnic.
Îl pomenim pe Iisus Hristos că el a murit pentru păcatele noastre şi noi venim în biserică să ne rugăm că avem şi noi păcate să ne ierte.
S-a cântat, s-a făcut rugăciune si mergem acasă şi mâine venim iar la slujba la Înviere.
Suntem în post, în rugăciune, cu sufletul curat să întâmpinăm Învierea lui Hristos.
Aproape toată populaţia satului cu vârsta cuprinsă între 20 şi 60 de ani lucrează în Austria, Germania sau Croaţia. Însă oamenii vin special acasă câteva zile pentru a sărbători Paştele în comunitate.