Antena LIVE

Curs valutar

Video

Turist olandez, mort în Munţii Ţarcului, după ce a fost surprins de avalanşă. Practica heliski cu doi conaţionali şi cu fiul lui Romeo Dunca

Trei turişti olandezi veniţi în România să practice heliski, o experienţă extremă în care schiază pe creste, după ce sunt lăsaţi acolo de un elicopter, au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Ţarcului. Unul dintre ei a rămas îngropat în zăpadă mai bine de 15 minute şi nu a mai putut fi salvat. Alături de olandezi era şi unul dintre copiii lui Romeo Dunca, şeful Consiliului Judeţean Caraş Severin. De altfel politicianul este şi cofondatorul singurei firme de la noi din ţară care organizează sesiuni de heliski.

De la 29.01.2024, 19:51
WhatsApp
Vezi și:

Cei trei turişti olandezi au fost suprinşi de avalanşă pe Vârful Căleanu din Munţii Ţarcului, la 2.190 de metri altitudine. Ghid le era Cristi Dunca, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care este şi co-fondatorul firmei care organizează sesiuni de heliski în judeţ.

Lars Schmittmann lucra în industria televiziunii şi entertainmentul, la mari companii din Olanda. Pasionat de sporturi extreme, ar fi plecat de dimineaţă, cu un grup mai mare, după cum se vede pe pagina de Instagram a firmei, unde a fost postat un videoclip în care se văd mai mulţi bărbaţi entuziaşti.

Cel de-al treilea olandez ar fi stat un sfert de oră îngropat în zăpadă până să fie găsit

Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin: Avalanşa s-a produs chiar din zona vârfului din câte am înţeles. Din cauza faptului că schiorii probabil au atins un strat de zăpadă proaspăt care a alunecat pe un strat mai vechi şi a antrenat la vale o cantitate mare de zăpadă. Doi dintre ei au reşit să iasă la timp de sub zăpadă.

În schimb, cel de-al treilea olandez ar fi stat un sfert de oră îngropat în zăpadă până să fie găsit de participanţii la aventura extremă. Când au ajuns într-o zonă cu semnal gsm, nu ar fi sunat la 112 ci ar fi chemat pilotul elicopterului care i-a lăsat pe creste. Medicii de la spitalul din Caransebeş nu au mai avut ce să-i facă victimei.

Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin: Toţi trei au fost preluaţi cu elicopterul, doi au rămas în staţiune la Muntele Mic şi s-a continuat zborul cu elicopterul până la spitalul din Caransebeş.

Dr Sorin Matei, medic legist Caransebeș: Cel care a fost decedat şi a fost adus la noi în spital a fost găsit la o adâncime mare. Au încercat să îl resurciteze, nu aveau semnal şi nu ştiu cum au reuşit să apeleze elicopterul lui Dunca şi aşa a ajuns la noi la spital, cu manevre de resuscitare.

Heliski-ul se practică la altitudini de peste 2.000 de metri. Pasionaţii sunt duşi cu elicopterul pe vârful muntelui de unde coboară cu schiurile sau cu placa de snowboard pe pârtii neomologate şi nemarcate. Mulţi străini vin să practice acest sport la noi în ţară. Preţul unei zile pline de experienţe extreme porneşte de la 600 de euro.

Preţul unei zile pline de experienţe extreme porneşte de la 600 de euro

Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin: Este pentru prima oară când se produce un astfel de accident. Din câte te ştiu eu, există ghizi pregătiţi care conduc schiorii în acea zonă.

Firma care a organizat totul este fondată de Romeo Dunca, cunoscut om de afaceri şi preşedinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Pasionat de sporturi extreme, a ajuns la Polul Nord și la Polul Sud şi a cucerit Vârful Manaslu din Himalaya. A investit 1,3 milioane de euro în proiectul din masivul Ţarcu unde olandezul de 44 de ani şi-a pierdut viaţa.

Tot în Munţii Ţarcului, Dunca deţine o cabană cu o capacitate de 12 persoane, pe care a recunoscut acum opt ani că construit-o fără autorizaţie. Pentru asta, a primit o amendă de o mie de lei. Un fleac, comparativ cu averea lui estimată acum un deceniu la mai bine de 15 milioane euro.

Reporterii Observator au încercat să ceară un punct de vedere de la el în legătură cu accidentul de pe munte, însă fără succes. Nici familia lui n-a fost ocolită de scandaluri, acum doi ani, fiul lui cel mic Cristian Dunca s-a ales cu dosar penal după ce a lovit un copil cu maşina şi a fugit de la locul accidentului.

Alţi cinci turişti care s-au aventurat pe munte, tot în judeţul Caraş-Severin, au cerut ajutorul salvamontiştilor după ce s-au abătut de la traseele marcate, pe o porţiune unde exista risc mare de avalanşă, şi nu mai ştiau să se întoarcă. Din cauza vântului puternic şi a ceţii, misiunea a durat trei ore.

În ultimele 24 de ore, cel puţin 70 de persoane au fost salvate de echipele Salvamont

Şi doi ucraineni care au fugit din calea războiului în România au fost salvaţi din Munţii Maramureşului de un elicopter SMURD. De patru zile erau pe drum, au îndurat temperaturi de până la minus zece grade şi au făcut hipotermie. Singuri au sunat la 112. Salvamontiştii s-au chinuit să caute un loc sigur pentru aterizare ca sa nu se expună riscului de avalanşă, semnalat în mai multe zone montane. 

Stratul de zăpadă proaspăt are între 30 şi 40 de cm grosime şi este cumulat la peste 1.800 de metri altitudine, în special pe versanţii nordici. În aceste condiţii, de exemplu, în Munţii Făgăraş riscul de avalanşă este de gradul 4 din 5 posibile. Explicaţia: ninsorile abundente din ultima perioadă au fost urmate de perioade cu temperaturi ridicate. Prin urmare, straturile de zăpadă sunt instabile.

În ultimele 24 de ore, cel puţin 70 de persoane au fost salvate de echipele Salvamont.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avalansa mort turist olandez
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025