Antena LIVE
Video

Turist olandez, mort în Munţii Ţarcului, după ce a fost surprins de avalanşă. Practica heliski cu doi conaţionali şi cu fiul lui Romeo Dunca

Trei turişti olandezi veniţi în România să practice heliski, o experienţă extremă în care schiază pe creste, după ce sunt lăsaţi acolo de un elicopter, au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Ţarcului. Unul dintre ei a rămas îngropat în zăpadă mai bine de 15 minute şi nu a mai putut fi salvat. Alături de olandezi era şi unul dintre copiii lui Romeo Dunca, şeful Consiliului Judeţean Caraş Severin. De altfel politicianul este şi cofondatorul singurei firme de la noi din ţară care organizează sesiuni de heliski.

De la 29.01.2024, 19:51

Cei trei turişti olandezi au fost suprinşi de avalanşă pe Vârful Căleanu din Munţii Ţarcului, la 2.190 de metri altitudine. Ghid le era Cristi Dunca, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care este şi co-fondatorul firmei care organizează sesiuni de heliski în judeţ.

Lars Schmittmann lucra în industria televiziunii şi entertainmentul, la mari companii din Olanda. Pasionat de sporturi extreme, ar fi plecat de dimineaţă, cu un grup mai mare, după cum se vede pe pagina de Instagram a firmei, unde a fost postat un videoclip în care se văd mai mulţi bărbaţi entuziaşti.

Cel de-al treilea olandez ar fi stat un sfert de oră îngropat în zăpadă până să fie găsit

Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin: Avalanşa s-a produs chiar din zona vârfului din câte am înţeles. Din cauza faptului că schiorii probabil au atins un strat de zăpadă proaspăt care a alunecat pe un strat mai vechi şi a antrenat la vale o cantitate mare de zăpadă. Doi dintre ei au reşit să iasă la timp de sub zăpadă.

În schimb, cel de-al treilea olandez ar fi stat un sfert de oră îngropat în zăpadă până să fie găsit de participanţii la aventura extremă. Când au ajuns într-o zonă cu semnal gsm, nu ar fi sunat la 112 ci ar fi chemat pilotul elicopterului care i-a lăsat pe creste. Medicii de la spitalul din Caransebeş nu au mai avut ce să-i facă victimei.

Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin: Toţi trei au fost preluaţi cu elicopterul, doi au rămas în staţiune la Muntele Mic şi s-a continuat zborul cu elicopterul până la spitalul din Caransebeş.

Dr Sorin Matei, medic legist Caransebeș: Cel care a fost decedat şi a fost adus la noi în spital a fost găsit la o adâncime mare. Au încercat să îl resurciteze, nu aveau semnal şi nu ştiu cum au reuşit să apeleze elicopterul lui Dunca şi aşa a ajuns la noi la spital, cu manevre de resuscitare.

Heliski-ul se practică la altitudini de peste 2.000 de metri. Pasionaţii sunt duşi cu elicopterul pe vârful muntelui de unde coboară cu schiurile sau cu placa de snowboard pe pârtii neomologate şi nemarcate. Mulţi străini vin să practice acest sport la noi în ţară. Preţul unei zile pline de experienţe extreme porneşte de la 600 de euro.

Preţul unei zile pline de experienţe extreme porneşte de la 600 de euro

Cornel Galescu, șef Salvamont Caraș Severin: Este pentru prima oară când se produce un astfel de accident. Din câte te ştiu eu, există ghizi pregătiţi care conduc schiorii în acea zonă.

Firma care a organizat totul este fondată de Romeo Dunca, cunoscut om de afaceri şi preşedinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.

Pasionat de sporturi extreme, a ajuns la Polul Nord și la Polul Sud şi a cucerit Vârful Manaslu din Himalaya. A investit 1,3 milioane de euro în proiectul din masivul Ţarcu unde olandezul de 44 de ani şi-a pierdut viaţa.

Tot în Munţii Ţarcului, Dunca deţine o cabană cu o capacitate de 12 persoane, pe care a recunoscut acum opt ani că construit-o fără autorizaţie. Pentru asta, a primit o amendă de o mie de lei. Un fleac, comparativ cu averea lui estimată acum un deceniu la mai bine de 15 milioane euro.

Reporterii Observator au încercat să ceară un punct de vedere de la el în legătură cu accidentul de pe munte, însă fără succes. Nici familia lui n-a fost ocolită de scandaluri, acum doi ani, fiul lui cel mic Cristian Dunca s-a ales cu dosar penal după ce a lovit un copil cu maşina şi a fugit de la locul accidentului.

Alţi cinci turişti care s-au aventurat pe munte, tot în judeţul Caraş-Severin, au cerut ajutorul salvamontiştilor după ce s-au abătut de la traseele marcate, pe o porţiune unde exista risc mare de avalanşă, şi nu mai ştiau să se întoarcă. Din cauza vântului puternic şi a ceţii, misiunea a durat trei ore.

În ultimele 24 de ore, cel puţin 70 de persoane au fost salvate de echipele Salvamont

Şi doi ucraineni care au fugit din calea războiului în România au fost salvaţi din Munţii Maramureşului de un elicopter SMURD. De patru zile erau pe drum, au îndurat temperaturi de până la minus zece grade şi au făcut hipotermie. Singuri au sunat la 112. Salvamontiştii s-au chinuit să caute un loc sigur pentru aterizare ca sa nu se expună riscului de avalanşă, semnalat în mai multe zone montane. 

Stratul de zăpadă proaspăt are între 30 şi 40 de cm grosime şi este cumulat la peste 1.800 de metri altitudine, în special pe versanţii nordici. În aceste condiţii, de exemplu, în Munţii Făgăraş riscul de avalanşă este de gradul 4 din 5 posibile. Explicaţia: ninsorile abundente din ultima perioadă au fost urmate de perioade cu temperaturi ridicate. Prin urmare, straturile de zăpadă sunt instabile.

În ultimele 24 de ore, cel puţin 70 de persoane au fost salvate de echipele Salvamont.

Ți-a plăcut acest articol?

avalansa mort turist olandez
Întrebarea zilei
V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Mitul locuințelor accesibile din România, spulberat. Economist: „Avem dobânda...
Adevărul
Publicat 10.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 14 mai 2024. Peștii se simt iubiți și apreciați de cei din...
CaTine
Publicat 13.05.2024
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a...
spynews.ro
Publicat 10.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la...
Useit
Publicat 12.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a spart trofeul la scurt timp de la...
ZU
Publicat 12.05.2024
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Hello taste
Publicat 12.05.2024
Zborul cu un bebeluș: ce trebuie să știi înainte de a pleca
Deparinti
Publicat 12.05.2024
Parlamentul vrea să schimbe legea RCA. Cum ar putea afecta despăgubirile...
ziare.com
Publicat 09.05.2024
Emre Altuğ a îmbrăcat din nou costumul de mire și a surprins pe toată lumea....
Happy
Publicat 13.05.2024
Băuturi pentru creșterea părului. Ce efecte pot avea asupra firelor și scalpului
Medicool
Publicat 12.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024