Turiștii s-au pus în pericol pentru poze cu urși, pe Transfăgărășan
Cumea turismului! În Argeş, oamenii sunt sfătuiţi să evite cele mai frumoase obiective din judeţ, pentru că sunt "ocupate" de urşi. Iar hotelierii le cer să nu iasă din camere. Patronul unui restaurant şi-a împrejmuit grătarul cu mici cu gard electric pentru a ţine animalele sălbatice la distanţă.
De Redactia Observator la 25.06.2019, 23:55Cumea turismului! În Argeş, oamenii sunt sfătuiţi să evite cele mai frumoase obiective din judeţ, pentru că sunt "ocupate" de urşi. Iar hotelierii le cer să nu iasă din camere. Patronul unui restaurant şi-a împrejmuit grătarul cu mici cu gard electric pentru a ţine animalele sălbatice la distanţă. Avertismentele nu-i sperie însă pe toţi. Mai mulţi turişti cu copii şi-au făcut selfie cu urşii pe Transfăgăraşan.
Bărbatul care aruncă mâncare este la un pas de urşi. Iar un altul, aproape că le simte răsuflarea în ceafă în timp ce-şi face selfie. Indiferenţi în faţa pericolului, adulţii lasă şi un copil de 6 ani să se apropie de animalele sălbatice. În timp ce ei par preocupaţi de poze.
Transfăgărăşanul, unde a fost filmată această scenă, este traversat tot mai des de urşi. Zilele trecute, un alt animal, numai piele şi os, căuta mâncare pe marginea drumului. De 3 ani, urşii nu mai primesc mâncare, sunt lăsaţi să se hrănească pe cont propriu. Mai mult, fructele de pădure, pricipala lor hrană în această perioadă sunt culese şi vândute de concesionarii pădurilor.
Dragoş Ionescu, Direcţia Silvică Argeş: Direcţia Silvică Argeş nu hrăneşte artificial urşii. Sunt animale din vârful lanţului trofic, sunt carnivore mari, iar legea nu ne obligă acest lucru.
Înfometaţi, urşii caută de mâncare în zonele turistice.
La Vidraru, hotelurile sunt înconjurate cu garduri electrice. Dar chiar şi aşa, animalele intră prin parcare. În aceste imagini, ursul a fost alungat cu pietre de un angajat. Turiştii sunt sfătuiţi, prin afişe, să nu se îndepărteze de hotel.
Dumitru Grecu, hotelier: Săptămâna asta trebuie să amenajăm un ponton pe care punem şezlonguri pentru plajă. Deja ne gândim cum să facem turiştii de venirea urşilor.
Toate afacerile din zonă sunt în pericol din cauza urşilor. Acest bărbat vinde mici şi şi-a înconjurat grătarul cu gard electric.
Florin Onea, hotelier: Obiectivele sunt Transfăgărăşanul, zona barajului, unde urşii sunt peste tot. Nu ai cum să-i trimiţi în altă parte.
În Argeş sunt peste 1.000 de urşi. S-a cerut aprobare pentru împuşcarea a şapte dintre ei, dar avizul de Ministerul Mediului a fost dat pentru doi.