"Uite ce vine pe drum. Dezastru, prăpăd!" Potop de spaime şi necazuri: mii de oameni din Alba, loviţi de două viituri în doar câteva ore. Cod roşu în 5 judeţe
Potop de spaime şi necazuri. Mii de oameni din Alba au fost loviţi de două viituri, la câteva ore distanţă, după ruperile de nori ce au adus până la 100 de litri de apă pe metru pătrat. Puhoaiele au luat pe sus tot ce le-a ieşit în cale, iar localnicii şi-au legat maşinile cu lanţuri, ca să nu le fie luate de torenţi. Pericolul s-a mutat acum în altă zonă. Avem cod roşu în cinci judeţe: Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Vâlcea şi Hunedoara.
De Alex Prunean la 13.06.2023, 07:58"Uitaţi ce vine pe drum. Dezastru, prăpăd!", spune un localnic. Parcă s-a rupt cerul, s-au speriat localnicii. Într-o oră a turnat cât într-o lună. La 10 kilometri de Alba Iulia, şuvoaiele au năvălit cu zgomot ca de tunet prin curţile localnicilor din Ighiu. "Vreo 50 de metri de acolo şi până aici.
Aoleu, nu am văzut aşa ceva în viaţa mea!", spune un alt bărbat. Prinşi în mijlocul apelor, doi copii privesc neputincioşi din faţa porţii cum puhoaiele au înghiţit strada. Iar un altul, urcat pe un scaun, a devenit şi el prizonierul apelor, împreună cu bunica.
În ultimele 20 de zile, doar în trei au lipsit avertizările de vreme severă
Ca să nu fie luate de viitură, localnicii şi-au legat maşinile cu lanţuri de garduri. Forţa viiturii a fost atât de mare încât a luat tot ce se găsea în gospodăriile oamenilor. De la lemne, furaje şi în unele cazuri chiar animale. Această maşină grea de peste o tonă şi jumătate a fost luată de şuvoaie şi împinsă în poarta acestei case. Blestemul apelor a lovit din nou după nici 12 ore. Ascunşi în spatele ferestrelor, localnicii au plâns când încă o viitură le-a măturat localitatea.
- Ministrul Mediului, despre Codul Roșu de ploi: "Ne pregătim de câteva ore grele din punct de vedere meteorologic"
- Risc de holeră în Marea Neagră: Poluarea ar putea ajunge pe litoralul românesc în două săptămâni. În Odesa,...
- Zonele în care a plouat într-o oră cât pentru o lună întreagă. Oamenii şi-au legat maşinile cu lanţuri de...
După aproape jumătate de oră de ploaie torenţială, viitura a lovit din nou localitatea Şard. Prin locul în care curg acum şuvoaiele e şoseaua principală, dar apa continuă să crească, motiv pentru care oamenii îşi asigură porţile cu folii de plastic şi saci cu nisip. Tot ce au localnicii în case este îmbibat cu apă şi nămol. "Partea buna, daca putem sa spunem asa este ca nu am avut victime", a declarat Nicolae Albu, prefectul judeţului Alba. 80 de gospodării au fost inundate într-o singură localitate. "Problemele au fost determinate nu doar de cantitatea foarte mare de apă căzută într-un timp scurt ci şi de poziţionarea acestui sat în culoar, la confluenţa a trei râuri. Apele se adună practic din zonele înalte înconjurătoare şi se scurg prin cele trei văi, adică exact prin această localitate. Nu întâmplător, Şard înseamnă Noroaie în limba germană ceea ce confirmă riscul de inundaţii din această zonă", a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator.
Ploile au adus necazuri şi în Dolj. Muiate de apele învolburate, malurile unui pârâu s-au năruit, iar un hambar a căzut în puhoaie. Codul roşu de inundaţii l-a făcut pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, să meargă aseară la Târgu Jiu, pentru a se asigura că planul de intervenţie este pus la punct până la ultimul detaliu. "Avem întâlnire cu ISU, să pregătim toate echipele pentru intervenţie. E o perioadă destul de complicată. Toate echipele de intervenţie trebuie să fie pregătite", a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. În Caraş-Severin, drumul DN58B, care leagă Reşiţa de Timişoara a fost blocat, după ce furtuna violentă a pus la pământ un copac. În vestul ţării a plouat aproape fără întrerupere în ultima lună, iar pământul cu greu mai poate absorbi precipitaţiile. În ultimele 20 de zile, doar în trei au lipsit avertizările de vreme severă.