Un drum din Iași arată ca după război, deși de abia a fost construit. Costel Alexe spune că nu s-a făcut "rabat de la calitate"
Drumuri făcute pe bani europeni, care se crapă înainte de a fi finalizate. Vorbim despre una dintre cele mai mari investiții în infrastuctura rutieră din zona Moldovei, axa Iaşi-Suceava. Pe tronsonul construit în Iaşi au apărut deja fisuri şi chiar cratere în asfalt. Reprezentanţii Consiliului Judeţean promit că la recepţia, programată peste nici două luni, totul va fi ca la carte. Prefectul cere totuşi o anchetă.
De Clara Mihociu la 18.08.2022, 19:57Maricel Popa, senator: Aici e o zonă unde se vede că nu s-a compactat. Eu nu ştiu cum au dat faza determinantă inspectoratului in construcţii pentru că, uitaţi, deja asfaltul e pus proaspăt şi intră , se macină asfaltul. Asfaltul este de o proastă calitate, se şi vede. Probabil o să vină şi o să pună asfalt peste şi în câţiva ani sau câteva luni. Ceea ce înseamnă că îşi bat joc de lucrare.
Lucrare de mântuială pe un drum din Iași
Deși la prima vedere pare greu de crezut, drumul este proaspăt asfaltat. Cu toate astea, e deja distrus, după cum constată şi aleşii.
Maricel Popa, senator: Un drum care ar trebui să decongestioneze drumul european nu se face în bătaie de joc.
- Muntele Rarău are un nou drum turistic. Peisajul de vis poate fi admirat pe traseul care trece prin Izvorul Alb
- Românii, "împotmoliţi" în trafic la final de minivacanţă: „Drumurile au rămas aceleași, mașinile sunt mai...
- Pasajul Domneşti, aproape de final. Cât ar putea fi inaugurată construcţia care va ajuta la fluidizarea...
În unele zone s-au format adevărate cratere.
Maricel Popa, senator: Este un dezastru ceea ce au făcut. Se vede ca sub dale de beton nu e absolut nici material, nici balastru, nici pământ, nu are absolut nimic în afară de faptul că, după cum vedeţi, deplasarea dalelor e foarte mare.
Şapte comune sunt străbătute de noua şosea, numai în județul Iaşi. Localnicii sunt revoltaţi, intră în curţi pe podeţe improvizate.
Localnici-reporter: Uitați-vă şi dumneavoastră.
- Și cum intrați în curte!
- Cum să intru? Cu ciubote de gumă.
- Aici e zero nul. Își bat joc de materiale. Eu nu am cum să mut podul, să îl iau în spate, să îl duc la deal.
- Unde-i podul?
- Podul l-au stricat și nu l-au mai făcut. Au zis ca nu îl fac. Eu am băgat bani. Am cumpărat un tub. L-au scos şi l-au dus unde se duce pământul.
Proiectul trebuia să fie finalizat iniţial la începutul acestui an, dar termenul de predare a lucrărilor a fost prelungit de două ori până acum. Conform noului contract, în octombrie drumul e gata.
Tanasă Dumitru, primar Belceşti: Această investiţie e începută în anul 2020. S-a început în forța fiind şi un an electoral. Au săpat rigolele pe care le vedeţi că acum sunt o parte betonate şi accesul la gospodării. Aici avem o porțiune între asfalt și trotuar. Să sperăm că nu va rămâne aşa. Dânșii pleacă, constructorii iau banii și noi rămânem cu lucrarea. Şi am vrea să fie o lucrare calitativă.
Prefectul din Iaşi a cerut o anchetă după ce a vizitat şantierul.
Bogdan Cojocaru, prefect Iaşi: E vorba se calitate și de sumele foarte importante ce pot fi pierdute dacă activitățile nu sunt făcute la timp și corect. Eu ce am văzut când am fost pe teren, pare ca o lucrare abandonată. Am făcut solicitare către inspectoratul judeţean în Construcţii să verifice ca au profesioniști dacă lucrări corespund calitativ.
Reprezentanţii Consiliul Județean Iaşi, cei care se ocupă de această investiţie, dau asigurări că la recepția lucrărilor drumul va fi impecabil. Spun că toate acestea sunt false probleme.
Costel Alexe, preşedinte CJ Iași: La acest moment suntem în graficul de execuţie a lucrărilor. Sub nicio formă nu facem rabat de la calitate. Iar dacă apar situaţii de remediat, constructorul va interveni pe cheltuiala proprie pentru a le repara. Prelungirea termenelor a fost determinată de utilităţile existente în teren care au interferau evident cu execuţia lucrărilor: de condiţiile meteo, criza economică mondială, creşterea preţurilor, criza provocată de pandemia Covid-19.
100 de milioane de euro au costat cei aproape 60 de kilometri de drum. 70% din sumă sunt bani europeni.