Ursul Rambo, prins la Ploieşti după o lună de căutări, pune pe jar locuitorii din zona unde a fost relocat. "Şi eu aş vrea să scap de ei, dar nu îi arunc în curtea altuia"
Relocarea ursului care a terorizat zile bune municipiul Ploieşti a creat revoltă la Chiojdu, localitate aflată în apropierea fondului de vânătoare pe care ar fi fost relocat animalul capturat la Ploieşti. Gheorghe Neamţu, primarul din Chiojdu, comună care se confruntă deja de mai multă vreme cu atacuri ale urşilor, consideră că ursul ar putea ataca chiar în comuna pe care o conduce. ”Un urs poate parcurge zilnic 30 de kilometri aşa că poate ataca la Chiojdu, sau la Siriu sau într-o localitate din Prahova”, argumentează el, potrivit news.ro.
De Redactia Observator la 23.08.2023, 15:57Cazul ursului din Ploieşti, prins şi relocat, pare că nu a luat sfârşit. Rambo, aşa cum a fost numit animalul sălbatic, a fost capturat după aproape o lună de căutări fără succes. Animalul a fost prins lângă rafinăria de la marginea oraşului, iar apoi a fost eliberat în pădure, la limita judeţelor Prahova şi Braşov.
Primar îngrijorat de practica relocării urşilor: "Aruncaţi în curtea altuia"
"Am aflat din presă că ursul care a fost capturat la Ploieşti a fost relocat la Tabla Buţii, la limita judeţelor Buzău şi Prahova, practic exact la limita cu comuna Chiojdu. Nu mi se pare normal dat fiind că acest fond de vânătoare este deja supraaglomerat cu urşi iar la Chiojdu au fost numeroase atacuri ale urşilor la gospodării. Un urs poate parcurge zilnic 30 de kilometri aşa că poate ataca la Chiojdu, sau la Siriu sau într-o localitate din Prahova dar nu înţeleg de ce a fost relocat pe un fond de vânătoare supraaglomerat. Am făcut demersuri să aflăm criteriile şi oportunitatea relocării acestui urs, vom merge şi în audienţă la prefectul din Prahova ca să aflăm ce a stat la baza acestei decizii", a spus Gheorghe Neamţu, primar al comunei Chiojdu din judeţul Buzău.
Primarul consideră că relocarea ursului nu duce la o rezolvare a problemei şi este de părere că conducătorii UAT-urilor ar trebui consultaţi în legătură cu relocarea unor animale pe raza comunelor pe care le conduc. "Eu îi înţeleg pe cei din Prahova că au vrut să scape de el. Şi eu aş vrea să scap de ei, dar nu îi duc şi îi arunc în curtea altuia ca să se confrunte cu ce m-am confruntat eu. Voi propune ca nouă, primarilor, să ni se ceară acordul pentru a primi urşi pe un fond de vânătoare ce se suprapune pe raza UAT-lui pe care îl conducem", a mai spus Neamţu.
- Primele imagini cu "Rambo", după eliberarea în sălbăticie. Vânat cu drone şi camere cu termoviziune, ursul a...
- Cum a a fost prins ursul "Rambo". O întreagă "armată" a fost mobilizată: poliţişti, jandarmi, vânători,...
- Prahovenii păcăliţi de urs. "Rambo" dă de furcă autorităţilor din Ploieşti de peste o lună. Locuitorii,...
Ursul Rambo a fost prins, dar încă dă bătăi de cap autorităţilor
Şi primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu, a reacţionat pe pagina sa de Facebook după ce primarul comunei Ceraşu din judeţul Prahova a transmis pe reţelele de socializare că ursul Rambo ar fi fost eliberat în zona Siriu.
"În primul rând vă spun clar că ursul din zona oraşului Ploieşti relocat de autorităţile centrale NU A FOST RELOCAT PE RAZA COMUNEI SIRIU. Apoi, nu suntem de acord noi, cei din conducerea Primăriei Siriu şi nici eu, în calitate de primar, cu relocarea animalelor sălbatice şi mai ales cu relocarea urşilor! Am discutat cu primarul comunei Ceraşu, din judeţul Prahova, Alin Staicu, zona în care a fost relocat acest urs, şi cel care a menţionat în mediul virtual ca ursul din zona oraşului Ploieşti a ajuns în zona Siriu, şi acesta nu are competenta să facă astfel de afirmaţii pentru ca nu are de unde şti. El spune clar ca ursul a ajuns în comuna pe care o reprezintă, Ceraşu şi, ulterior, animalul a fost condus şi eliberat la graniţa dintre judeţele Buzău, Prahova şi Braşov", a scris pe pagina sa de Facebook primarul comunei Siriu din judeţul Buzău, Dragoş Voicu.
De asemenea, Voicu mai solicită autorităţilor cu putere de decizie să renunţe la relocarea urşilor şi a altor animale sălbatice pentru că în acest fel autorităţile locale au de suferit. "Fac apel şi aici, în mediul online, la autorităţile cu putere de decizie să se revină la vechea legislaţie, nu să se facă uz continuu de relocări ale ursului şi ale altor animale sălbatice! Noi, autorităţile locale ajungem să folosim resurse pe care oricum nu le avem pentru acţiuni zadarnice! Noi trebuie sa ne apărăm proprii locuitori, sa avem în grija sănătatea şi integritatea lor", a mai spus primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu.