Antena Meniu Search
x

Video Ursul Rambo, căutat cu drona prin Ploieşti, a fost confundat cu un "câine mai mare". Răsturnare de situaţie, dimineaţa: "Câta animalul! Băi, băiatule!"

Uite ursul, nu e ursul! De aproape o lună, un animal sălbatic le dă mari bătăi de cap autorităţilor din Ploieşti. Oamenii sunt terorizaţi că se întâlnesc cu el, iar autorităţile nu reuşesc să-l captureze. Noaptea trecută s-a pus în mişcare o amplă operaţiune de capturare a ursului. S-au adus drone, camere cu termoviziune, vănători, veterinari şi echipaje ISU din două judeţe. Fără succes. Poate a fost confundat cu un câine mai mare, au tras concluzia forţele de intervenţie. Dimineaţă, ursul le-a dat peste cap teoria: a apărut iar la plimbare prin oraş şi a fost surprins de o cameră de supraveghere.

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 13.08.2023, 19:27

Vezi și

"Câta animalul! Băi, băiatule! Uite-l pe aici, uite-l pe aici!", strigau oamenii care au văzut ursul la finalul lunii iulie. Rambo, cum l-au poreclit localnicii, nu se lasă capturat. De trei săptămâni s-a mutat în Ploieşti. A fost văzut din nou ieri dimineaţă în zona rafinăriei Vega, la periferia oraşului. E a treia oară când localnicii dau nas în nas cu animalul sălbatic.

Ursul, căutat cu drona în Ploieşti 

"Dimineaţă în jurul orei 5 a fost văzut. Unui coleg i-a spus cineva: Nu mai ieşi, că e ursul. Copiii sunt mai speriaţi. E periculos. Probabil a stat ascuns pe undeva, e vegetaţie multă, are unde să se ascundă. Nu ştiu ce mănâncă", povesteşte un localnic.

Aşa că seara trecută, autorităţile locale în frunte cu primarul au demarat o amplă operaţiune de capturare. Vânători, jandarmi şi pompieri au pornit pe urmele lui. Au chemat în ajutor echipaje ISU de la munte, din Braşov, mai experimentate în prinderea urşilor. Au avut şi ajutor din aer. O macara uriaşă care a luminat zona, drone şi camere cu termoviziune. 

Pe acelaşi subiect

"Părea că nu mai există nicio problemă şi că probabil s-a deplasat. În general, animalul iese noaptea să se hrănească, să se deplaseze. Trebuie să îl capturăm şi să îl relocăm. Poate să devină foarte periculos, nu e o chestie de joacă", a declarat Andrei Volosevici, primarul din Ploieşti.

"Rambo", confundat cu un câine

Patru ore au stat autorităţile cu ochii lipiţi de monitoarele camerelor cu termoviziune şi au patrulat. La un moment dat, au sesizat o mişcare suspectă, pe un câmp situat între rafinăria Vega şi Spitalul Judeţean Ploieşti. "S-a identificat o posibilă locaţie a ursului, iar în aceste momente autorităţile pleacă către acea zonă", a transmis Ana Grigore, reporter Observator.

În final, alarma a fost falsă: "Erau doi câini şi aia a fost!"

"Putea fi foarte uşor confundat cu un câine mai mare, un cap mai mare", spune Nicu Ghiţă, Asociaţia Vânătorilor Prahova.

Dovada că ursul e încă în oraş

Când autorităţile s-au retras, ursul a apărut iar. Dovada că animalul sălbatic e în oraş e clară. O cameră de suprveghere a suprins ursul în aceeaşi zonă unde l-a văzut ultima dată un localnic. Umblă agale pe străduţele de lângă rafinărie. Specialiştii spun că ar fi un exemplar care ar avea în jur de trei ani şi 150 de kilograme. 

"Se va încerca îndepărtarea, apoi tranchilizarea, relocarea. În cel mai râu caz, dacă devine agresiv şi atacă pe cineva, împuşcarea", adaugă Nicu Ghiţă, Asociaţia Vânătorilor Prahova.

Vânătoarea animalului continuă

Nu e prima dată când se înceracă prinderea animalului săbatic. La sfârşitul lunii trecute, veterinarii l-au împuşcat cu tranchilizant. Deşi l-au nimerit, nu a adormit. Le-a scăpat printre degete şi a dispărut într-un lan de porumb. "Am reuşit la un moment dat să îl tranchilizăm. După care l-am urmărit. L-am identificat pe calea ferată. Era... Împleticea. Numai că...l-am pierdut", spune Dragoş Poenaru, medic veterinar.

Primarul spune că la noapte începe iar vânătoarea animalului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Ursul Rambo, căutat cu drona prin Ploieşti, a fost confundat cu un "câine mai mare". Răsturnare de situaţie, dimineaţa: "Câta animalul! Băi, băiatule!"