Antena LIVE

Curs valutar

România ar putea testa un vaccin împotriva noului coronavirus, anunță Adrian Streinu Cercel (Video)

România ar putea participa la testarea primului vaccin împotriva coronavirusului. Informația momentului este că institutul Matei Balș a cerut să fie parte a primului studiu clinic.

De la 20.03.2020, 21:42
WhatsApp
Vezi și:

România ar putea participa la testarea primului vaccin împotriva coronavirusului. Informația momentului este că institutul Matei Balș a cerut să fie parte a primului studiu clinic.  

Profesorul Adrian Streinu Cercel conduce echipa care colaborează cu cei care speră să scoată primul vaccin și a explicat, pentru Observator, ce presupune un astfel de studiu.

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balș: Eu sper să nu fie doar o speranță, eu sper să fie o realitate pentru că Institutul, despre care știți că este și cu o componentă importantă de cercetare, este deja înscris în toate site-urile internaționale pentru studii clinice. Vorbim aici despre un studiu de fază 1, deci care pleacă de la 0, în care dorim să vedem în ce măsură antigenele care au fost identificate și se dorește a induce un răspuns imunoprotector la nivelul organismului uman vor și da rezultatele scontate așa cum cercetătorii de la research&development, din cadrul companiilor respective susțin. 

Testarea unui vaccin pentru coronavirus în România trebuie să îndeplinească mai mulți pași, explică Streinu Cercel, precizând că echipele românești de medici sunt pregătite pentru un astfel de proiect.

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balș: Datele sunt variabile și aceste variabile țin de foarte multe necunoscute. O necunoscută, de exemplu, care a apărut recent, este comunicarea pe relația cu Marea Britanie, comunicare despre care știți că, în momentul de față, se realizează cu o oarecare dificultate. Dar înainte de toate sunt o serie de formulare și, respectiv, dosare care trebuie puse la punct pentru că vorbim de un studiu clinic internațional care trebuie să includă absolut toate rigorile științifice pe care le luăm în calcul la acest moment. Formele au fost deja demarate în mare parte, după care urmează ANMDM-ul să-și dea avizul și evident să trecem la treabă. Echipele noastre sunt, în momentul de față, cu arma la picior. Noi știm foarte bine ce avem de făcut, știm metodologia de lucru și urmează să discutăm în detaliu, atunci când va fi momentul, partea de protocol de lucru.

Perioada de timp în care un astfel de vaccin ar putea fi obținut și testat este destul de lungă, însă, dacă se obțin rezultate foarte bune la testare, ar putea fi posibil ca procesul să decurgă mai rapid.

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balș: Asta depinde și de sponsori pentru că, după cum știți, în cadrul acestor studii clinice internaționale, vorbim de trialuri internaționale, sponsorii dictează momentul începerii. Dacă datele inițiale sunt date promițătoare, evident că lucrurile se mișcă mult mai repede. Dacă mai există dubii în ceea ce privește substanța de bază, atunci o serie de întârzieri pot să apară. 

Numărul de pacienți care sunt infectați cu noul coronavirus ar putea fi mult mai mare decât se știe la această oră, însă profesorul Streinu Cercel este de părere că nu testarea pacienților este problema. În opinia sa, dacă zeci de mii de oameni intră în țară, venind din zone unde transmiterea este foarte mare, aceste persoane, atunci când se vor regăsi pe teritoriul României vor accelera incontrolabil răspândirea virsului.

Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balș: Problema nu este testarea. Problema este unde sunt pacienții. Și dacă vă uitați ce se întâmplă pe granița de vest și, respectiv, ce se întâmplă spre Moldova o să constatați că avem tot felul de persoane, avem concetățeni ai noștri care intră în țară. Și dacă vorbim de zeci de mii de oameni care intră în țară din zone în care incidența și transmiterea sunt foarte mari, în mod logic și ei se vor regări pe teritoriul României. Mai mult decât atât, ne uităm că identificării de astfel de pacienți purtători de coronavirus apar în zonele de carantină aleși, respectiv în zonele de izolare la domiciliu. Deci, iarăși, o altă consecință logică este că aceste persoane există. Atâta timp cât persoanele stau izolate la domiciliu sau în carantină, ele nu reprezintă un pericol de transmitere populației. Asta este și logica acestei decizii de carantinare instituționalizate sau de izolare la domiciliu. Dacă însă aceste persoane nu înțeleg că această măsură de izolare la domiciliu este benefică pentru toți cei din jurul lor și încep să se plimbă pe stradă, evident că ei vor fi cei care vor transmite populației. Și de aici o serie de speculații care se fac inclusiv din punct de vedere epidemiologic cam care ar fi numărul potențial al acestor persoane care răspândesc în populație.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

adrian streinu cercel institutul matei bals coronavirus testare studiu carantina
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025