Vestul României devine un "cuptor încins", sub cod galben de caniculă. Lângă Timişoara, zeci de hectare de vegetaţie au luat foc
După zilele de foc care au dus la temperaturi record în Europa, valul de căldură a ajuns şi în ţara noastră. 12 judeţe din România se află astăzi sub cod galben de caniculă şi au fost emise mai multe avertizări de disconfort termic. De mâine, temperaturile vor creşte dramatic şi vor ajunge la aproape 40 de grade Celsius. Vestul ţării este una dintre cele mai afectate zone.
De Iulia Pop la 21.07.2022, 14:38"La această oră sunt 33 de grade Celsius, dar Vestul se va transforma într-un cuptor încins. Este practic doar încălzirea. Se anunţă temperaturi de 38-39 de grade Celsius, iar în weekend va fi şi mai rău. De altfel, este Cod galben în jumătate de ţară, iar mâine se transformă în Cod portocaliu, în 10 judeţe: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman. Autorităţile iau măsuri, au activat deja o celulă de criză. Vor fi înfiinţate centrele de prim-ajutor, centrele anti-caniculă acolo unde oamenii să se poată bucura de aer condiţionat şi un pahar de apă. În plus, oficialii şi cetăţenii sunt îndemnaţi să îi verifice pe oamenii care locuiesc singuri. În Timişoara funcţionează deja 4 centre de prim-ajutor: două sunt deschise la Lugoj, iar asistenţa medicală este asigurată de cei de la şcolile post-liceale şi de la Crucea Roşie. Restricţii anti-caniculă au fost puse şi pe drumurile judeţene: circulaţia vehiculelor de mare tonaj, cu o masă de peste 7,5 tone, este interzisă între orele 12 - 20", spune Iulia Pop, reporter Observator.
Incendiu de vegetaţie, la marginea municipiului Timişoara
Un incendiu pe aproximativ 30 de hectare de mirişte a izbucnit joi la marginea oraşului Timişoara. Sunt mai multe focare active. Pompierii intervin cu patru autospeciale de stingere. Momentan nu se ştie de la ce a pornit focul. ”În jurul orei 11:38 am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în zona Ronaţ din Timişoara (Str. Nicolae Titulescu). La faţa locului intervin patru autospeciale de stingere şi 10 pompieri din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Timişoara, două autospeciale de stingere cu cinci pompieri din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Timişoara. De asemenea, la incendiu intervin voluntarii din cadrul SVSU Săcălaz şi SVSU Sânmihaiul Român”, transmite ISU Timiş, potrivit news.ro.
Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare de vegetaţie, cu focare distincte. Pompierii lucrează pentru localizarea şi stingerea flăcărilor. Nu se cunoaşte exact de la ce a pornit focul.
- Angajaţii care vor avea program scurt, pe perioada caniculei. Celulă de criză în România: măsurile luate de...
- Trucul pentru a ne răcori, posibil mortal, dar viral pe internet. Specialiştii se tem de ce este mai rău
- Imagini apocaliptice cu efectelei secetei puternice care a lovit România. Plimbări pe un lac care în trecut avea...
Celulă de criză în România, pe perioada caniculei
Autorităţile vor spori controalele în zonele agricole şi cele forestiere. Marea temere, în această perioadă, este izbucnirea incediilor de vegetaţie. "Nu aprindeţi vegetaţia uscată! Nu curăţaţi terenurile folosind metoda de a folosi focul pentru curăţarea terenurilor. Ţigările. Nu le aruncaţi din geamurile maşinilor când treceţi în zonele mai ales montane şi nu numai. Pentru că o ţigară care a rămas aprinsă, care ajunge la vegetaţia uscată, poate să producă un incendiu", a avertizat Raed Arafat, şeful DSU.
Alte controale sunt programate la firmele ale căror angajaţi lucrează în aer liber. Muncitorii trebuie să aibă program mai scurt şi acces la apă în perioadele caniculare. Autorităţile sunt pregătite să intervină şi în cazul în care, din cauza secetei, localităţile rămân fără apă, fie menajeră, fie potabilă. "Dacă este vorba de lipsă de apă menajeră putem interveni, am mai făcut acest lucru, dar pentru apă potabilă trebuie să apelăm la alte resurse şi inclusiv poate la rezervele de stat", a mai spus Raed Arafat.
Cum va fi distribuită apa potabilă
Apa potabilă va fi distribuită în sticle îmbuteliate, în caz de nevoie. Cea menajeră va fi adusă fie în cisternele maşinilor de pompieri, fie în cisternele împrumutate de la operatorii privaţi. Celula de criză înfiinţată acum se va reactiva de fiecare dată când temperaturile devin caniculare, pe durata acestei veri.