Antena Meniu Search
x

Video Vară de coşmar: Caniculă şi incendii pe tot continentul european

Valul de căldură din Vestul Europei se mută către Nord şi Est. Cea mai călduroasă zi din istoria Marii Britanii s-a încheiat cu incendii fără precedent la periferia Londrei. Cu focul continuă să se lupte şi pompierii din Franţa, Spania sau Portugalia. În Grecia, incendiile de vegetaţie au ajuns în suburbiile Atenei, unde flăcările sunt ţinute în loc şi cu ajutorul pompierilor români.

de Redactia Observator

la 20.07.2022, 21:32

Vezi și

De ieri după-amiaza, şi 28 de pompieri din România luptă cu flăcările la 27 de km nord de Atena. Cu un vânt care suflă la rafală şi cu peste 80 de kilometri la oră, misiunea nu e deloc uşoară. În total sunt aproape 500 de pompieri, 85 de autospeciale şi 19 aparate de zbor.

Europa, măturată de incendii

Fotis Hatzifotis, pompier voluntar: “Este o zonă vastă cu vânt puternic, pante abrupte, peisaje variate, locuinţe în pădure, materiale inflamabile, teren neîntreţinut.”

Pe versanţii muntelui Penteli, focul a ajuns în zonele rezidenţiale. Disperat că-şi vede casa arzând pentru a treia oară în ultimii ani, un bătrân s-a sinucis.

În Londra, a fost cea mai agitată zi pentru pompieri de la al Doilea Război Mondial încoace. Peste 40 de locuinţe au fost distruse de flăcări.

Britanic: „A fost atât de uscat încât de îndată ce a început să sufle vântul, s-a răspândit peste tot. Casa nu mai este acolo.”

Au fost peste 1600 de apeluri de urgenţă la pompieri doar pentru zona Londrei, iar autorităţile suspectează că multe din incendii au fost provocate de piromani.

Record termic absolut pentru Regatul Unit: 40,3 grade Celsius

De partea cealaltă a Canalului Mânecii, pompierii francezi încă luptă cu incendiul uriaş din departamentul Gironde care a mistuit aproape 21 de mii de hectare de teren. Mai multe zone de campare foarte populare din zonă au fost distruse, iar autorităţile ar putea oferi indemnizaţii de vacanţe celor care aveau deja făcute rezervări. Inclusiv Emmanuel Macron a ajuns în zonă azi.

Cu focul se luptă şi spaniolii. Sunt opt incendii în provinciile Zamora şi Zaragoza.

Irene Fernandez, şef patrulă pompieri: “Este complicat pentru că viteza vântului este teribilă şi îşi schimbă constant direcţia şi mai e şi căldura.”

Specialiştii spun că incendiile de vegetaţie au devenit nu doar mai intense şi mai dese, dar şi mai greu de stins din cauza secetei şi încălzirii globale.

Petteri Taalas, secretar general Organizaţia Meteorologică Mondială: “Sper ca astfel de evenimente să fie o alarmă pentru multe guverne.”

În jumătate din cele 16 landuri din Germania s-au înregistrat peste 38 de grade Celsius, iar în mai multe oraşe temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius. Canicula a fost şi la Berlin, unde ieri a fost lansat filmul "Bullet Train''. Aşa că, la premieră, Brad Pitt a venit îmbrăcat în kilt.

Aerul extrem de fierbinte continuă să se deplaseze către Estul continentului, iar meteorologii avertizează că mai răcoare va fi abia spre sfârşitul lunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Vară de coşmar: Caniculă şi incendii pe tot continentul european