Viața la țară într-un colț de rai din Maramureș: Tinerii au renunțat la tehnologie ca să se conecteze cu natura
Deşi deloc uşoară, viaţa la ţară are un farmec aparte. Şi exact asta au căutat mai mulţi copii din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, care învață în aceste zile să trăiască departe de tehnologie, în satul tradițional maramureşean Breb. Fără confortul de la oraș, copiii au ajuns să aprecieze liniştea satului şi s-au bucurat de cel mai bun somn, chiar dacă au dormit pe un pat de lemn, în mijlocul câmpului.
De Simona Vasiac la 02.08.2022, 19:47Înconjurați de Munții Gutâi, 21 de copii adunaţi din toată ţara fac repetiţii pentru o piesă de teatru. Sunt acompaniaţi doar de cântecul greierilor şi al păsărilor. Conectați doar cu natura și tradițiile, cei mici experimentează viața la țară. Adaptarea nu a fost chiar lină.
Au dat tehnologia pentru natură
Ondine, tânără: Este foarte diferit de oraş pentru că. avem electricitate, dar nu folosim tot ce inseamna trehnologie, telefon, tableta. Igiena este în curte.
Luca: E ceva ce nu vezi la oraş. Acolo oamenii sunt grabiti, cu treburile lor. Asa la tara.asa au trait dintotdeauna si peisajul a ramas aproape neschimbat.
- Profesorul care reuşeşte să-i atragă pe copii spre tainele ştiinţei. "La şcoală nu sunt as, dar domnu'...
- "La revedere, tabără dragă!". Amintirile unor generaţii întregi, îngropate în ruine. Nepăsarea statului e...
- "Am aruncat copilul pe balcon. Este zgâriat săracul şi pe picior". Clipe de coșmar pentru zeci de copii aflați...
Celesta: Cred că o să mai vin. E foarte, foarte frumos. Si cum e prima tabara, sunt asa wow. Sunt fără mama.
Ilinca se află pentru prima dată, singură, într-o tabără. Totul o duce cu gândul la casa bunicilor.
Ilinca: Îmi aduce aminte de unde trăia bunica mea. Şi îmi place foarte mult în natură. Ieri după ce am fost cu trenul m-am pus la soare pe o piatră şi am adormit.
Copiii vor sta două săptămâni în mijlocul unui peisaj mirific, în gospodăria Sylviei, o austriacă ce s-a îndrăgostit iremediabil de satul Breb. A ajuns aici după ce a citit într-o carte despre micul paradis montan. Are acum două case în sat.
Sylvia Rotter, antreprenor: E o casă de vară pentru copii şi ei se îndrăgostesc de acest loc. E spectaculos! Este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut vreodată. Aşa că m-am îndrăgostit.
La fel cum a făcut şi Andreea Popescu, manager al unui teatru de copii. Ea i-a adus aici pe micii actori.
Andreea Popescu, manager Teatrul Vienez pentru Copii: Una din valorile teatrului Vienez de Copii este faptul ca putem sa lucram aproape de traditie, de natura. Faptul ca plecam din Bucuresti, din Cluj, din Iasi, dintro sala de curs si venim ai in natura in niste case traditionale si traim macar pentru o perioada in mediul natural, le da niste repere foarte sanatoase.
Copiii vor învața aici şi meșteșuguri tradiționale de la localnici şi arta de a realiza opinci. Iar ca să diversifice programul, vor face şi drumeţii pe munte.