"Viscolul ne-a aruncat de pe autostradă". Şoferii, blocaţi în nămeţi alături de ambulanţele chemate să-i salveze. Furtuna secolului a izolat un sfert de Românie
Codul roşu de viscol a adus furtuna napraznica sau chiar un uragan, după cum spun activiştii de mediu. Judeţele din sud şi est au fost complet izolate de restul ţării. Chiar şi după atâtea zile, sunt încă tronsoane întregi pe drumurile naţionale închise circulaţiei şi mii de case în beznă şi frig.
De Cristina Niță la 28.11.2023, 09:09- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Atât de puternic a viscolit în Constanţa încât zăpada a blocat complet un microbuz care venea de la Bucureşti spre Tulcea. Oamenii au rămas prizonieri în maşina îngheţată bocnă şi înconjurată de nămeţi. Disperaţi, ies pe geamul microbuzului şi încep să sape cu mâinile goale în zăpadă. Tot pe drumul spre Tulcea au fost oameni care au stat două zile blocaţi în maşini. "Viscolul pur şi simplu ne-a aruncat de pe autostradă", spune un şofer.
Specialiştii spun că este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în noiembrie
Şoferii de TIR nu au voie sa si continue drumul asa ca multi se asteapta la inca o noapte alba pe drum. Un şofer de TIR, inconştient, a plecat la drum cu cauciucuri de vară. Frigul a fost accentuat de vântul puternic. Pe mare au fost rafale care au atins 180 de km pe oră. Specialiştii spun că este cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în noiembrie şi o numesc chiar furtuna secolului. Vine la doar o săptămână după ce litoralul a fost răvăşit de ciclonul Frederico. Activiştii de mediu cred că la mare a lovit în acest weekend un uragan.
"Furtuna care a depăşit 120 de km pe oră a fost chiar un uragan. O sursă necontinentală obişnuită pentru Marea Neagră. Vânturi puternice, din direcţii neobişnuite", a declarat Adrian Bîlbă. Meteorologii sunt mult mai rezervaţi şi spun că a fost tot un ciclon. Peisajul la mare e unul neobişnuit după furtună. Marea s-a retras precum oceanul, pe zeci de metri. "Este un fenomen normal, reversibil, însă o influenţă mediteraneană, o influenţă cotinentanlă tot mai mare în zona litorală începem să o simţim şi nu întotdeauna suntem pregătiţi", mai spune Adrian Bîlbă.
- Ciclonul care a lovit România a adus "furtuna secolului". Păţania unui şofer de TIR care a ieşit cu anvelopele...
- "I-a prins nepregătiţi". Sute de mii de locuinţe în beznă şi fără apă potabilă, localități izolate și...
- Furtuna de zăpadă din estul României a făcut prăpăd: 70.000 de oameni, rămaşi fără curent. Şcolile din 5...
"Ciclonul care a trecut a putut să se realimenteze, să capete forţă şi mai mare, şi, evident, impactul să fie ft puternic în regiunile de coastă. E ieşit din comun severitatea acestor două sisteme care nbe-au afectat până acum", a declarat Roxana Bijaru, ANM. Zeci de drumuri din Doborgea au fost complet inchise de viscol. Nici pe autostrada soarelui nu s-a circulat o zi si o noapte. În continuare sunt tronsoane de pe 10 drumuri naţionale care sunt inchise ciruclatiei. În Constanţa, sute de mii de familii din aproape jumătate de județ au rămas fără energie electrică și apă potabilă. În condiţiile în care temepraturile resimtite au fost chiar şi de minus 4 grade Celsius.
Cum va fi vremea în weekend
Dacă pentru unii a fost coşmar, alţii au încercat să profite la maximum de zăpada căzută. Mai mulţi bărbaţi au făcut kitesrufing pe un câmp acoperit de nea. I-a ajutat şi vântul. În Tulcea, la Jurilovca, rafalele au atins 140 km /h. Pereţii acestei case pur şi simplu nu se mai văd, de sub zăpadă. Pe drumul care leagă Tulcea de Constanţa, oamenii şi-au abandonat maşinile şi s-au refugiat in casele localnicilor.
În Galaţi, desi oamenii sunt nvăţaţi cu iernile aspre, se simt acum la capatul puterilor. În localitatea Cuca, la 40 de km de oraş, e încă beznă. Un autocar cu 40 de pelerini, care se întorcea de la o mănăstire din Piatra Neamţ, a rămas blocat pe şosea o noapte întreagă. Şi în judeţul vecin, în Ialomiţa, furtuna de zăpada a lăsat oamenii în frig. Peste 30 de mii de oameni din 30 de localităţi au rămas fără energie electrică. În Constanţa şi Galaţi, judeţele cele mai afectate de viscolul puternic din weekend, mai multe şcoli şi grădiniţe vor rămâne închise din cauza avariilor de la sistemele de încălzire. De mâine un alt ciclon loveste tara si aduce un nou val de precipitații, ninsori abundente și viscol la munte. În weekend insa vor fi însă 17 grade.