Yuval Harari, în exclusivitate la Observator: Avem știința și tehnologia să învingem pandemia
În vremuri tulburi, avem nevoie de o minte limpede care să ne explice nouă lume în care trăim. Yuval Noah Harari, scriitor, filosof și istoric, este o astfel de minte.
De Redactia Observator la 19.08.2020, 22:53- Yuval Harari a oferit un interviu în exclusivitate pentru Observator.
- Scriitorul este convins că lumea va trece cu bine peste pandemia de coronavirus.
Autorul best seller-ului "Sapiens" explică în exclusivitate pentru Observator că omenirea a descoperit deja cel mai bun vaccin împotriva oricărei epidemii și crize.
Trebuie doar să-l redescoperim şi să-l folosim, împreună. Vedeţi chiar acum o nouă parte a interviului pe care Yuval Harari ni l-a oferit în exclusivitate.
Alessandra Stoicescu: Fiecare țară pare să-și dorească să fie prima care să aibă vaccinul, doar din cauza egoului și nu din cauza interesului științific.
Yuval Harari, autor "Sapiens": Marele avantaj al oamenilor asupra virusurilor este că noi putem coopera în moduri în care virusurile nu o pot face. Un virus din China nu se poate sfătui cu un virus din Statele Unite cum să infecteze oamenii. Dar, ce descoperă un medic chinez dimineaţa, poate salva până seara oameni din SUA. Dacă nu ne folosim de această superputere a oamenilor, abilitatea de a coopera, va fi mult mai dificil să învingem virusul. Nu este încă târziu să schimbăm cursul şi să avem un plan global de acţiune. Şi există un domeniu în care vedem mult mai multă colaborare, şi anume în comunitatea ştiinţifică. Oamenii de ştiinţă din toată lumea împărtăşesc informaţii, păreri, şi asta e ce ne dă puterea să înţelegem această pandemie mai rapid ca în timpul oricărei alte pandemii. În cazul ciumei din secolul al XIV-lea, nimeni nu înţelegea ce anume omora oamenii şi ce se putea face. Acum, i-a luat comunităţii internaţionale doar două săptămâni să identifice virusul, secvenţa, genomul şi să dezvolte kituri pentru testare. E o cooperare internaţională pentru a dezvolta tratamente mai bune, chiar un vaccin. Şi sunt sigur că, dacă se va găsi un vaccin, de el va beneficia întreaga umanitate, nu doar o ţară. Nu cred că naţionaliştii vor spune așa ceva. Dacă coreenii vor inventa primul vaccin, nu cred că americanii vor spune, staţi aşa! Noi nu vrem un vaccin coreean, e un vaccin străin. Vrem un vaccin american! Nu. E evident că există cooperare în ştiinţă şi sper să vedem asta şi în alte domenii cum ar fi economia. În această criză, mulţi oameni au încredere în autorităţile ştiinţifice mai mult decât în teoriile conspiraţiei. Chiar şi religiile tradiţionale au încredere în autorităţile din lumea ştiinţei. În Israel, au închis toate sinagogile, în Iran au închis moscheile, bisericile din toată lumea le spun creştinilor: nu veniţi la biserică. De ce? Pentru că au încredere în comunitatea ştiinţifică. Aceste locuri sfinte sunt cele în care se pot aduna mulţi oameni şi unde se pot infecta unii pe alţii. Chiar şi Papa ascultă oamenii de ştiinţă. În loc de ignoranţă sau să credem în tot felul de teorii ale conspiraţiei ridicole despre epidemie, ne putem dezvolta înţelepciunea și încrederea în ştiinţă.
Alessandra Stoicescu: Cum putem deveni mai buni? Ce lecție ar trebui să învețe generația noastră?
Yuval Harari, autor "Sapiens": Partea bună este că suntem în cea mai bună situaţie posibilă pentru a gestiona această criză. Nu suntem în Evul Mediu, această epidemie nu e ciuma, avem ştiinţa şi tehnologia să învingem pandemia. E important să ne amintim asta şi să nu intrăm în panică.