Yuval Harari, interviu pentru Observator: "Doar poporul rus îl poate opri pe Putin"
Pentru a înţelege vremurile pe care le trăim, avem nevoie de minţi luminate şi limpezi care să ne pună în context şi să ne dea speranţă. Istoricul Yuval Harari, unul dintre cei mai bine vânduţi scriitori ai deceniului, explică în exclusivitate la Observator de ce crede că Putin a pierdut deja războiul şi cine ar putea să-l oprească. Bunicul lui Harari s-a născut în Ucraina, într-un sat aproape de România. Iată mesajul lui pentru români.
De Redactia Observator la 03.03.2022, 21:41Yuval Harari: Acest război e responsabilitatea unui singur om. Este războiul lui Putin. Nu e războiul Rusiei, nici a ruşilor, nici a istoriei lor. Dacă ucrainenii pot opri tancurile cu mâinile goale, există posibilitatea ca poporul rus să oprească războiul.
Este ultima speranţa a lui Yuval Harari pentru a opri invazia răului. O invazie care a început absurd.
Yuval Harari: Lumea vorbeşte despre îngrijorările de securitate ale Rusiei. E ca atunci când cineva stă cu cizma pe faţa cuiva şi ne spune, vă rog să înţelegeţi, mă îngrijorează siguranţa. Nu. Nu e cazul. Nu există nicio ameninţare ca să facă asta. Ultima oară când cineva a invadat Rusia a fost în timpul lui Hitler, acum 70 de ani şi de-atunci cine a mai invadat Rusia, cine ar vrea să o invadeze? Cei care cred că germanii vor să invadeze Rusia, nu au fost de curând în Germania. Credeţi că francezii, că Napoleon o să se ridice din mormânt şi o să-şi conducă iar armata să invadeze, este o nebunie! Nu există niciun motiv pentru ca acest război să pornească cu excepţia fanteziei şi ambiţiei unei singure persoane.
Iar în calea ambiţiei lui Putin s-a pus un singur obstacol.
- Yuval Noah Harari, la Observator: Este războiul lui Putin. Nu e războiul Rusiei, nici a ruşilor, nici a istoriei...
- Giganţii lumii sancţionează Rusia. Analiştii spun că în câteva luni prăbuşirea economică îi va crea...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 8 LIVE TEXT. Acord pentru coridoare umanitare de evacuare a civililor. Putin susține...
Yuval Harari: Sunt multe lucruri pe care le ştiam înainte să înceapă războiul. Ştiam că armata Rusiei este mult mai puternică. Ştiam că NATO nu va trimite forţe pentru a interveni. Ştiam despre puterea gazului şi a petrolului Rusiei. Dar era un singur lucru de care nimeni nu putea fi sigur. Care avea să fie reacţia Ucrainei. Întregul plan al Rusiei s-a bazat pe un pariu că ucrainenii se vor preda pur și simplu. Putin şi-a imaginat că trebuie să invadeze Ucraina și că in 24 de ore Zelensky va pleca, că armata ucraineană se va preda, și că populația va aruncă cu flori peste tancurile rusești. Și s-a înșelat cu privire la toate astea. Zelensky nu a plecat, ucrainenii sunt curajoși, armata ucraineană se luptă puternic, iar ucrainenii nu aruncă cu flori pe tancurile rusești, ci cu cocktailuri Molotov. Bunicul meu este din Cernovici, care este aproape de frontieră cu România. Nu este o chestie de familie, este o chestie umană. Vezi distrugerea, foametea, oamenii care își părăsesc casele, oamenii care lupta pentru existența lor, și este ceva mișcător
O analiză la rece arată că solidaritatea înseamnă putere
Yuval Harari: Rusia este o benzinărie. Toată economia lor este construită pe petrol și gaze. Și atât. Și dacă prețurile la petrol vor coborî la 20 de dolari pe baril, s-a terminat. Vestul trebuie să se unească și să acționeze repede. Cu adevărat, miza acestui conflict este chiar supravieţuirea speciei umane. Rusia nu este Uniunea Sovietică. Este mult, mult mai slabă. Nu mai este nici măcar a 3 -a cea mai mare economie din lume. Economia Rusiei este mai mică de cât economia Italiei. Decât economia Coreei de Sud. Economia Rusiei este de 1.6 trilioane de dolari pe an. Economia Europei este de 22-23 de trilioane de dolari pe an. Europa este mult mai puternică dacă este unită
Şi, în faţa unei noi tragedii care ne ameninţă viaţa, după anii crunţi de pandemie, există o cale care să ne scoată din nou la liman.
Yuval Harari: Ca indivizi, poate ca om, nu pot să fac singur asta, dar organizaţi-vă cu alţii apoi faceţi donaţii către refugiaţi, spuneţi guvernelor voastre ce credeţi despre asta. Dacă vă e frică, nu staţi acasă simţindu-vă neajutoraţi. Acţionaţi! Aveţi puterea de a face ceva. Istoria e în trecut. Nu o poţi schimba. Dar poţi schimba prezentul, poţi schimba viitorul, nu trebuie să repeţi greşeli ale trecutului.