Zbor plin de emoţii pentru cei 184 de pasageri din avionul TAROM care a aterizat de urgenţă pe Otopeni. Nu a fost loc de greşeli după ce pilotul a leşinat
Emoţii pentru cei 184 de pasageri ai unei curse Timişoara-Hurghada. Pilotul a leşinat când aeronava era aproape de graniţa cu Turcia, iar copilotul a luat decizia de a ateriza de urgență pe Aeroportul Otopeni. Bărbatul, în vârstă de 30 de ani, a fost preluat de un echipaj SMURD direct de pe pistă. Starea sa de sănătate este bună acum. Călătorii au plecat spre destinaţie cu acelaşi avion la ora 18.
De Bogdan Dinu la 25.03.2023, 19:41Aeronava Tarom a plecat de pe aeroportul din Timişoara la ora 15 şi 28 de minute cu destinaţia Hurghada, Egipt. După aproximativ o oră de zbor, când avionul era deasupra graniţei dintre Bulgaria şi Turcia, pilotului de 30 ani i s-a făcut rău. A acuzat dureri în piept şi a avut pulsul crescut.
S-a declanşat imediat planul de urgenţă. Copilotul a întors aeronava înapoi în ţară şi a aterizat de urgenţă pe aeroportul Henri Coandă la 16 şi 48 de minute.
Comandantul de zbor a reuşit să iasă pe picioarele lui din aeronavă
Bogdan Dinu, reporter Observator: Imediat după aterizare, pilotul a fost preluat de un echipaj SMURD care îl aştepta direct pe pistă pentru a economisi timp. Bărbatul de 30 de ani a ajuns apoi la Spitalul Elias.
- Un avion TAROM ce zbura din Timișoara în Egipt a aterizat de urgență pe Otopeni, după ce unui pilot i s-a făcut...
- "Ţipau la mine când le ceream informaţii!" Coşmarul pasagerilor din avionul Tarom, aterizat de urgenţă la...
- Norocul pasagerilor dintr-un avion, după ce pilotul a avut o "urgenţă medicală" în timpul zborului. Cum au...
La bordul aeronavei erau 184 de pasageri care plecaseră în primul zbor charter din Timişoara de anul acesta către Hurghada. Oamenii au rămas în acelaşi avion, iar după ce echipajul a fost schimbat, călătorii au decolat din nou spre Egipt în jurul orei 18. Compania TAROM a anunţat printr-un comunicat că siguranţa pasagerilor şi echipajului nu au fost puse niciun moment în pericol.
În astfel de situaţii destul de rare, procedura este clară.
Sorin Stoicescu, expert aviaţie: Copilotul anunţă organele de trafic că este singur în cabină. Se spune nivelul de pregătire, se ştie că el făcut cel puţin la simulator, dar vă spun că a făcut şi pe real aterizări, deci nu ar fi o problemă.
Echipajul de zbor poate acorda şi primul-ajutor, dacă este cazul
Sorin Stoicescu, expert aviaţie: Ei au nivelul de pregătire de paramedic, deci cei care ar fi pe salvare. Adică au cunoştinţe sumare şi au dreptul să intervină limitat. Dacă are ceva pe bază de cardiopatie sau altă chestie, poate, într-adevăr, defibrilatorul, să-i facă să-i revină pulsul.
Toți membrii unui echipaj aviatic au obligaţia de a efectua examinări medicale periodice, la cel mult 60 de luni.
"Menționăm că la bord se aflau 184 de pasageri, iar siguranța acestora și a echipajului nu au fost puse în pericol nicio clipă", a precizat TAROM, într-un comunicat.