Video "Ţipau la mine când le ceream informaţii!" Coşmarul pasagerilor din avionul Tarom, aterizat de urgenţă la Istanbul după alerta falsă cu bombă
Alertă teroristă la bordul unui avion Tarom cu 88 de pasageri, care venea din Israel la Bucureşti. Aeronava a aterizat de urgenţă în Turcia după ce autorităţile române au primit un mail care anunţa o bombă la bord. Călătorii au stat mai bine de zece ore în aeroportul din Istanbul până când au fost îmbarcaţi din nou. Oamenii se plâng că nu au primit nicio explicaţie din partea companiei aeriene şi nici nu au fost duşi la hotel.
Aeronava Tarom era programată să decoleze din Tel Aviv la ora 23.55 de minute. Avionul pleacă însă cu o întârziere de 50 de minute. După o jumătate de oră, pe mail-ul Companiei Naționale Aeroporturi București soseşte o ameninţare cu bombă. Se dă imediat alarma, este anunţată compania aeriană şi se constituie o celulă de criză. Comandantul de zbor decide să aterizeze de urgenţă pe aeroportul din Istanbul. La sol, avionul este înconjurat de ofiţeri de la trupele speciale, maşini de poliţie şi ambulanţe.
Anchetatorii încep verificările. Din fericire, alarma se dovedeşte falsă.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Pasagerii rămân pe aeroportul din Istanbul aproape 10 ore până când se îmbarcă din nou şi ajung într-un final aici, pe aeroportul din Bucureşti.
Clipe de coşmar la bordul avionului
- Clipe de groază pentru 88 de pasageri în avionul Tarom care zbura spre România. Precizările CNAB despre alerta cu...
- Alertă cu bombă într-un avion Tarom. Aeronava cu 88 de pasageri la bord a aterizat de urgență la Istanbul
- Filmul incidentului aviatic din Suceava. Cum a fost posibil ca două avioane să se lovească pe pistă: prima...
După o noapte de aşteptare, echipajul este aplaudat la plecarea din Turcia. Pasagerii au povestit momentele de coşmar şi incertitudine pe care le-au trăit.
Pasager: Cum m-am simţit? Îngrozitor! Am fost foarte speriat.
Pasager: Toată lumea şi-a pus vestele de salvare. Oamenii erau îngrijoraţi. Ne-au spus să ne pregătim pentru impact. Avioanele şi toate bagajele noastre au fost verificate.
Pasager: Căpitanul şi echipajul ne-au spus că este o urgenţă, că trebuie să respecte procedura.
Pasager: Echipajul nu ne-a ajutat, nu ne-au dat informaţii. Doar ţipau la mine când le ceream informaţii. Nu e ok. Trebuie să ajute oamenii.
Pasagerii se plâng că nu au primit informaţii despre incident
Pasagerii se plâng că nici măcar după aterizare nu li s-a spus despre ce urgenţă a fost vorba.
Reporter: Cum aţi aflat ce s-a întâmplat?
Pasager: De la ştiri. Cineva a găsit în presă şi noi am căutat.
Reporter: Deci nu v-a anunţat nimeni?
Pasager: Nu! Toată lumea era speriată, nu ştiam ce se întâmplă!
Pasager: Am dormit pe jos în aeroport, în Istanbul.
Compania Tarom spune în schimb într-un comunicat că a acordat asistenţă la sol celor 88 de călători. În zborurile cu potenţial pericol, precum cele dinspre Israel, de exemplu, sunt infiltraţi, printre pasageri, luptători antitero ai SRI. Supranumiţi şoimii aerului, sunt antrenaţi să detecteze comportamente suspecte şi să ia decizii în câteva secunde. O echipă Observator a filmat anul trecut un antrenament al ofiţerilor.
Şoimii aerului, antrenaţi să detecteze comportamente suspecte şi să ia decizii rapide
Luptător SRI: Nu ai timp să îţi suni şeful să primneşti aprobare să acţionezi. Misiunea noastră începe în momentul în care am intrat în aeroport şi se încheie când aeronava a ajuns la destinaţie.
Iar pentru asta se pregătesc extrem de riguros.
Luptător SRI: Avem nevoie de reacţie rapidă. Într-un spaţiu foarte îngust. Cu densitate mare de oameni, la 10.000 de metri, într-o cabină presurizată.
Tot azi noapte, aproape o oră, sistemul informatic al Aeroportului Otopeni a fost oprit intenţionat spun oficialii, pentru lucrări programate. Mai multe curse de la Cairo și Amman au avut întârzieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰