Afacerea cu care un român pe jumătate chinez a dat lovitura în Toronto: "The Mămăliga Kitchen. Românii au venit ca nebunii"
E pe jumătate chinez, pe jumătate român şi a făcut furori în Canada cu un restaurant numit "Mămăligă" în care a reinterpretat reţetele bunicii. Apoi, a devenit celebru pe Instagram, cu postări în care plăcinta cu mere, papanaşii şi sarmalele noastre sunt vedete, iar sute de mii de români, plecaţi din ţară, comentează cu nostalgie. Bunica, româncă get-beget emigrată la Toronto în anii '70, e fericită că nepotul, pe care l-a legănat cu cântece româneşti, duce tradiţia mai departe.
De Ionela Nedea la 20.09.2024, 21:41"Limbă cu măsline! Ce bun e, Hănuţu mamii!". Mâncarea e o formă de dragoste în orice limbă, iar pentru Haan Palcu-Chang, un româno-chinez care trăieşte în Canada, cea mai pură formă de iubire o reprezintă reţetele bunicii.
"Sunt jumătate român, jumătate taiwanezo-chinez. În fiecare weekend mergeam la bunica și făcea prăjitură cu mere, sarmale și am crescut bucurându-mă de aceste feluri de mâncare, mergând la petrecerile cu români în Toronto", a povestit Haan Palcu-Chang.
Clipurile de pe Instagram cu reţete româneşti i-au adus lui Haan Palcu-Chang o popularitate nesperat
Episoadele cu bunica în vârstă de 92 de ani sunt de departe cele mai urmărite şi comentate.
- Ne pândește o catastrofă la Piața Unirii. Planșeul e aproape de colaps și riscă să pice cu tot cu mașinile...
- EXCLUSIV. Imagini de pe şantierul celui mai modern spital din România. Ar trebui să fie gata în 2026
- EXCLUSIV. Comandantul militar al NATO spune că Rusia ar avea puterea să atace o ţară membră în "5-8 ani"
"Pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută ca Haan sa iubească bucătăria romaneasca. Niciodată nu mi-am impus punctul de vedere, nu l-am forțat, a venit de la sine. La vârsta asta, ma face fericită să văd că unii dintre copiii mei vor să știe ceva din tradiţiile noastre româneşti", a spus Aurelia Palcu, bunica lui Haan.
Pandemia a fost momentul în care Haan, care lucra ca chef într-un restaurant asiatic, a decis să facă o schimbare. "Restaurantul la care lucram, unul thailandez, a trebuit să închidă şi a trebuit să mă reorientez. Şi atunci m-am gândit, ce ar fi să fac un restaurant românesc în Toronto? Şi românii au venit ca nebunii... The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes, foarte cool, nu ştiam cat de tare va fi, mai ales că eu sunt doar pe jumătate român, vorbesc româneşte ca un bebeluş", a mărturisit Haan Palcu-Chang.
Haan Palcu-Chang fusese doar de câteva ori în România, dar ţara plină de savoare din poveştile bunicii au umplut golul
"Deşi am părăsit România acum 50 de ani, la Toronto ne-am făcut prieteni care vorbeam aceeaşi limbă, nu ştiam decât să gătesc româneşte. Şi am făcut, aşa cum spune Hănuţ, sarmale, papricaş, limbă cu masline, musaca de vinete sau de cartofi. O părticică din mine o port în suflet. M-am născut în România şi sunt bucuroasă ca am fost crescută aşa cum am fost crescută...", a povestit Aurelia Palcu, bunica lui Haan.
Bucuria buncii, născute într-un sat de lângă Braşov, este cu atât mai mare cu cât nepotul ei a scris chiar şi o carte de bucate cu reţete inspirate de ea. Şi cu dedicaţie. "Dacă un chef se uită cum găteste bunica, pare totul greşit. Uneori pune legumele în tigaie și apoi pune uleiul și apoi pune pe plită. Atâta timp cât are gust bun și e pregătit cu dragoste, asta e cel mai important", a spus Haan Palcu-Chang.
Când iubeşti, iubeşti întotdeuna în limba maternă. Iar bunica şi-a legănat nepoţii şi strănepoţii românesşte. "Inventam fel de fel de poveşti şi aşa îi puneam, Hănuţ se culca pe o parte a mea şi sora lui pe cealaltă parte, şi pur și simplu eram sufocată şi nani, nani, puiul mamii, nani, nani puiul mamii", și-a amintit Aurelia Palcu.
Povestea merge mai departe şi mulţi români stabiliţi în alte ţări îi urmăresc pe cei doi, bunică şi nepot, pentru a regăsi aroma de acasă.