Antena Meniu Search
x

Curs valutar

EXCLUSIV. Imagini de pe şantierul celui mai modern spital din România. Ar trebui să fie gata în 2026

Primul mare spital de urgenţă construit după Revoluţie se va face în Nordul Capitalei. Iar şantierul prinde formă. O echipă Observator a verificat stadiul lucrărilor, după ce autorităţile au desemnat firma câştigătoare şi au început primele săpături. Noul spital Gerota va fi cel mai modern din ţară şi are un termen de finalizare cu care românii nu sunt obişnuiţi - doar doi ani.

de Cristi Popovici

la 13.09.2024 , 19:55

Valorea investiţiei este de aproximativ un miliard 500 de mil. de lei, ne spune directorul adjunct al spitalului.

Este cel mai mare proiect din celebrul PNRR care vizează domeniul Sănătăţii. Iar în Bucureşti, este primul spital construit de stat de la zero, după Revoluţie.

Spitalul va avea dimensiunea a patru terenuri de fotbal

Vezi și

Noul spital Gerota, care se construiește pe o suprafață de aproape 40 de mii de mp, cât patru terenuri de fotbal, se anunță a fi cel mai modern din ţară. Va avea 6 etaje plus heliport, dar și alte 3 niveluri subterane pentru parcări. 600 de locuri parcare vor fi amenajate pentru personalul medical și pacienți. Spitalul va avea 490 de paturi și ar trebui să fie gata într-un timp record, până în vara lui 2026.

Pe acelaşi subiect

"Reprezentanţii antreprenorului şi-au asumat faptul că vor aduce 400-500 de muncitori, care să deservească şantierul, astfel încât să se lucreze în mai multe schimburi", ne mai spune Lucian Gogoi, director adjunct spitalul Gerota.

Şantierul este deschis de câteva săptămâni, iar în scurt timp vor începe şi săpăturile pentru structura de rezistenţă. O asociere de firme turceşti, care a construit cel mai mare spital din Ankara, a câştigat contractul de la Bucureşti. "Ar fi grozav să fie adevărat, dar nici nu-mi vine să cred că este adevărat, pt ca de mulţi ani nu s-a mai construit nimic", ne-a mărturisit o persoană.

Premieră pentru România

Clădirea mai vine cu o premieră pentru România. "Spitalul este prevăzut cu două puţuri forate la aproximativ 2.800 - 3.000 de metri adâncime, pentru a accesa  bazinul geotermal vor fi folosite pentru încălzirea apei şi pentru a creşte eficienţa energetică a clădirii", declară Lucian Gogoi.

La terminarea construcţiei, medicii şi echipamentele mai noi din actualul spital Gerota vor fi mutate în noul sediu. Ministerul de Interne, de care aparţine unitatea medicală, va angaja personal suplimentar pentru a acoperi toate posturile. 

Cel mai solicitat spital de urgenţă din București este, în acest moment, Floreasca. Anual, aici sunt înregistrate peste 100.000 de prezentări la UPU. Celelalte spitale de urgenţă mari din Capitala sunt Pantelimon, Universitar, Elias şi Militar.

Iar din 2026, pacienţii vor fi redirecţionaţi şi către noul spital, care va deservi şi urgenţele apărute pe aeroportul Otopeni. 

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Exclusiv Observator » EXCLUSIV. Imagini de pe şantierul celui mai modern spital din România. Ar trebui să fie gata în 2026