Antena LIVE
Video

Afacerea pusă la cale de Dana, o cârciumăreasă din Făgăraş. Ar fi putut să aibă succes peste hotare, dar a ales să facă ţării un bine

Dacă România ar încăpea toată într-o farfurie, ar fi o ciorbă cu gust dulce acrişor, aromă de afumătură, tarhon şi ceapă roşie. O spune femeia care a adunat, şi încă mai adună, cele mai vechi reţete de bucate din Ţara Făgăraşului pentru ca mai apoi să transforme mămăliga ori slănina în "fine dining". Dana Graura a făcut din gust patrimoniu şi din ingredintele crescute în pământ românesc, comoară naţională. 

De la 01.12.2022, 19:55

E o zi senină, nefiresc de caldă pentru sfârşitul de toamnă, şi Dana dă o fugă până în Boholţ. Un sat unde mai trăiesc puţin peste 200 de suflete. Aici s-a născut, a crescut şi a făcut prima ei tocană de cartofi şi primii paşi în ceea ce avea să devină mai mult decât o pasiune: gastronomia. Şi aici se întoarce mereu, să recupereze gusturi uitate. "Am în minte o ciorbă pe care nu am apucat până acum să o scriu, e în mintea mea de acasă. Ciorbă cu ciolan afumat şi cu găluşte. Făceam nişte găluşte, uite aşa de mari. Deci erau mari găluştele, ca cele de la supă", arată Dana Graura, consilier gourmet.

Afacerea cârciumăresei din Ţara Făgăraşului reînvie aromele tradiţionale româneşti

Când gustul de acasă îl mai ştiu doar bătrânele din sat, încerci să îl înţelegi, îl scrii în caietul aromelor, ţi-l imaginezi într-o oală şi dai mai departe. Asta face Dana Graura - consilier gourmet, antreprenoare, chef la restaurantul Castelului Bran, colecţionară de reţete tradiţionale. Ea îşi spune mai simplu: "O cârciumăreasă în Ţara Făgăraşului care a ales să trăiască şi să gătească acasă. Am ales să rămân aici pentru că aici m-am născut, aici îmi sunt rădăcinile, sunt continuu inspirată de locuri şi de oameni şi asta m-a împiedicat întotdeauna să am măcar un gând de plecare." 

Ar fi putut să fie chef în orice ţară din lume. Dar a simţit că bucătăria românească rămăsese aşa, neiubită. Nedrept scoasă din meniul şi inima românilor. Aşa că a rămas aici, să culeagă reţete vechi, poveşti şi rânduieli. Convinsă că avem toate ingredientele pentru o ţară aşa cum visăm. "Ai munţi, ai apă, ai coline, ai resurse, ai o climă prielnică şi oameni care se ţin de cuvânt. Căile sunt nelimitate, avem artreişti, avem oameni care recuperează, avem o istorie fabuloasă. Dacă mă gândesc în preajma mea, cineva pictează, cineva recuperează iile, cineva recuperează jocul, jocurile copilăriei, le descrie într-o carte", spune Dana Graura, consilier gourmet.

Pe acelaşi subiect

"Gustul e patrimoniu". Salvarea reţetelor autentice, dar şi a producătorilor locali

Ea a ales să salveze ce ştie mai bine: gustul pământului unde s-a născut. "Până la urmă, gustul e patrimoniu, trebuie îngrijit. Nu există ceva care să nu mai fie util în bucătărie, nici nu ştiu, nu îmi vine nimic în minte. E un moment în care sunstenabilitatea, responsabilitatea faţă de resurse trebuie să fie esenţiale", crede Dana Graura, consilier gourmet.

În ţara în care aruncăm anual două milioane şi jumătate de tone de alimente, Dana e atentă la tot ce e în jur. E plin pământul de roade, oriunde ai privi. Nimic nu e de aruncat, nimic nu trebuie să se piardă şi ea improvozează cu ce îi dă natura. O frunză de mentă sălbatică, o albăstrea ori o prună uşor stafidită de frig. "Pentru toate trebuie să găsim variante de a le utiliza, de a le pune în farfurie", este ea de părere.

În timp, a adunat în jurul ei oameni care aveau grădinile pline, dar nu puteau culege roadele, pe o piaţă invadată de importuri. Dana şi-a creat propria reţea de furnizori, de unde ia fructe şi legume tot anul. Oamenii au învăţat să o caute. Azi, de exemplu, s-a trezit cu bucătăria plină cu ciuperci. Unele neobişnuite. Şi meniul se schimbă imediat. Avea de gând să facă ceva din dovleac. Dar nu poate lăsa nici ciupercile să se strice. "Realmente, când mă uit la un ingredient, mi-l imaginez în tot felul de ipostaze. Pot să fac 5-6 preparate din acelaşi ingredient", mărturiseşte Dana Graura, consilier gourmet.

Crezul Danei, românca inspirată de dragostea de ţară. "Nu fac destul"

Aşa e România Danei. Aromată, interesantă, diversă, adaptabilă, savuroasă. Şi suficientă pentru a o împărţi cu toţi oamenii dragi. O ţară pe care o iubeşte aşa cum e ea. O iubeşte, cum se spune, până la lacrimi. 

"S-ar putea să am sentimentul acesta atât de puternic pentru că sunt înconjurată de oameni foarte frumoşi şi atât de puternici şi fac lucruri atât de minunate încât în fiecare zi îmi spun: Eu nu fac destul. Eu cred că deja suntem în construcţia unei Românii mai bune şi mai frumoase. Am făcut primul pas. Cred că ar trebui să creştem nivelul de dragoste şi conştiinţă faţă de resursele noastre şi faţă de locurile noastre. Oamenii să înveţe să construiască mai mult împreună. Ce ne lipseşte să fim mai buni? Nimic. Trebuie să înveţi să cauţi modelele în altă parte decât am făcut-o până acum", spune Dana Graura, consilier gourmet.

E crezul Danei. O simplă cârciumăreasă din Făgăraş, care ştie că valorile cele mai importante sunt, de fapt, mai simple şi mai aproape decât ai crede. Sunt aromele, gusturile, rostul şi rânduiala de altădată. Pe toate le dă mai departe, generaţiilor viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

afacere bucatar fagaras mancare
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024