Antena Meniu Search
x

Video Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul UNESCO. Cele 4 ingrediente din componenţa acesteia

Celebra baghetă franţuzească a intrat astăzi în patrimoniul imaterial al umanităţii. Anual, peste 6 miliarde de baghete sunt pregătite pentru a fi vândute. Franţa a depus actele pentru a înscrie bagheta franceză în patrimoniul UNESCO încă din 2021, însă atunci organizaţia a ales acoperișul din zinc, specific Parisului. În prezent, sunt 35.000 de brutării sau boulangeries. Emmanuel Macron a postat un mesaj emoţionant pe contul de Instagram.

de Redactia Observator

la 30.11.2022, 21:52

Vezi și

Înscrierea baghetei franțuzești a fost validată miercuri de către Comitetul pentru patrimoniul cultural imaterial al UNESCO, relatează Le Parisien. "Noua înscriere pe lista patrimoniului imaterial: meșteșugul și cultura baghetei. Felicitări Franței!", a scris pe Twitter UNESCO. "Este o recunoaștere pentru comunitatea de brutari și patiseri artizani. (...) Bagheta este făină, apă, sare, drojdie și know-how-ul meșteșugarului", a salutat Dominique Anract, președintele Confederației Naționale a brutarilor francezi, într-un comunicat de presă.

Bagheta, în patrimoniul UNESCO. Franţa a depus actele din 2021

Franţa alesese să prezinte candidatura baghetei de pâine pentru a fi înscrisă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO în 2021. Comitetul prezidat de Maroc a examinat, începând de luni, 56 de cereri de înregistrare. Printre dosarele cele mai importante s-au numărat bagheta, precum și cântecul popular raï pentru Algeria, târgurile (Franța și Belgia), cultura "chaï/tea" (Azerbaidjan și Turcia), tehnicile tradiționale de prelucrare a ceaiului (China), rubab, lăuta din Asia Centrală (Iran/Tajikistan/Afganistan), slivovitz, rachiul de prune din Serbia, romul ușor (Cuba), etc.

Pentru a evita controversele, UNESCO onorează mai presus de toate tradițiile, practicile și know-how-ul care trebuie protejate. De asemenea, nu va recunoaște că bagheta face parte din patrimoniul mondial imaterial, ci că "meșteșugul și cultura baghetei" fac parte din acesta. Pâinea lungă, o baghetă este realizată din doar patru ingrediente (făină, apă, sare, drojdie sau aluat). Trebuie să ofere o crustă crocantă şi miez moale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Inedit » Bagheta franțuzească a intrat în patrimoniul UNESCO. Cele 4 ingrediente din componenţa acesteia