Video EXCLUSIV. Povestea sfâșietoare a lui Lucian, un "decrețel" abandonat la naștere și adoptat de o familie de belgieni: "Durerea pe care am simțit-o atunci, vreau să o uit"
Despre soarta copiilor adoptaţi peste hotare la începutul anilor '90 autorităţile de la noi au vrut să uite. Au presupus că toţi vor duce o viaţă împlinită, fără lipsurile şi traumele din orfelinatele româneşti de la acea vreme. Când copiii au crescut şi au început să-şi caute rădăcinile, au ieşit la iveală abuzuri fizice şi psihice, nefericire şi destine frânte de neiubire. Lucian avea 7 ani când a fost adoptat de o familie de belgieni. Viaţa lui a fost un chin şi a dat în judecată statul român pentru trafic de minori şi infracţiuni contra umanităţii. Un nou episod tulburător din campania "Scris în ADN".
Lucian este "un decrețel", născut într-o lume absurdă în anul 1984. A fost abandonat la naștere și a ajuns la un orfelinat din Mangalia. Își amintește vag zilele gri și chinuite, dar, imediat după Revoluție, părea că totul se va schimba. Vizitele familiilor din străinătate care voiau să adopte copii din cămine aduceau speranță în sufletele micuților. Prima vacanță cu cei care aveau să-i devină părinți părea aproape un vis.
"Am fost trimis în vacanță cu ei. Aveau deja 5 copii, erau mici atunci, eu eram și mai mic. Dar îmi amintesc că a fost în Spania, în Costa Brava", a povestit Lucian Schepers (Voinea).
După doar câteva întâlniri cu familia, soarta i-a fost decisă. "De nicăieri, m-am trezit în aeroport, așteptam avionul și am zburat spre oamenii care au aranjat adopția", a spus Lucian Schepers (Voinea).
Încă din primii ani, Lucian a simțit că locul lui nu e acolo
- EXCLUSIV. Prima reacţie a lui Ion Ţiriac despre retragerea Simonei Halep
- Povestea mărturisitorilor secolului XX: 16 noi sfinţi, proclamaţi într-o slujbă plină de har, la Bucureşti....
- John a aflat după 30 de ani că e român dintr-o scrisoare a mamei sale: "Te rog să nu mă judeci". Poveştile...
- Sebastian Burduja dă afară 20% dintre oamenii din Ministerul Energiei: "Unii pleacă de bunăvoie". Cum va gestiona...
- Ministrul Educaţiei Daniel David, despre şcoala nouă: "Vom face analiză să vedem cum trebuie regândite toate...
Apoi, când avea 7 ani, a început calvarul. Doi dintre frații lui, copii biologici ai familiei adoptive, au început să-l abuzeze: fizic și psihic.
"A fost un incident când eram mic, cu doi dintre copiii lui. Eu eram pus separat. Pentru ei era: copiii mei, sângele meu, interesul meu. Durerea pe care am simțit-o atunci, vreau să o uit. Să zicem că am simțit lipsa iubirii. Ei au trăit pentru interesul lor", a mărturisit Lucian Schepers (Voinea).
Lucian bănuiește că familia l-a adoptat pentru bani. În Belgia, ajutorul dat de stat e substanțial, în funcție de numărul copiilor.
Când a devenit adult, a hotărât să-și facă dreptate: fusese adoptat ilegal și aruncat în lume fără ca nimeni să răspundă. "Am început procesul în Belgia împotriva părinților mei adoptivi în 2017. În dosarul meu de adopție se poate vedea că am mai multe date de naștere. Instanța din Belgia mi-a promis: vom recunoaște și vom distruge tot dosarul de adopție pentru a-ți putea recupera numele. Și apoi, din senin, chiar din senin, au blocat totul. Cineva din Belgia a blocat totul", a spus Lucian Schepers (Voinea).
Instanța a stabilit, într-un final, că e o chestiune care trebuie rezolvată în familie și doar regele, în situații excepționale, poate hotărî retragerea numelui. Și-a dat seama că are nevoie de mai multe dovezi că a fost traficat și, în 2021, s-a mutat în România.
"A trebuit să fiu puternic, independent, să iau multe decizii singur de la o vârstă fragedă"
Lucrează în IT și poate munci remote. Așa că își dedică mai tot timpul punând cap la cap informații despre viața sa. România însă nu l-a primit cu brațele deschise. După nenumărate drumuri la autoritățile din Mangalia, Constanța, Primăria Sectorului 6 și Autoritatea pentru Protecția Copilului, nu a reușit să obțină documentele originale privind numele, data exactă a nașterii și părinții biologici. Așa că a dat în judecată statul român pentru trafic de minori.
"Avem un act oficial al unei instituții din perioada respectivă din România în care sunt menționați 25 de minori, printre care și Lucian, care au fost trimiși în perioada vacanței de vară, timp de două luni, în Belgia. Având în vedere că nu a fost făcută adopția pentru interesul superior al copilului, ci pentru alte motive, automat ar fi vorba de infracțiuni contra umanității în prezenta cauză", a declarat Răzvan Pătrașcu, avocat.
"Lucrez acum doar ca să mă asigur că avocații mei sunt plătiți. Asta e tot. Aici și în Belgia. Nu renunț, sunt aproape acolo. Vor să ascundă traficul de copii, asta e sigur. Nu e ușor. Nu încerc să fiu așa, am munca mea, am viața mea normală și trebuie să fiu stabil, dar nu e ușor. Tot timpul e un blocaj de undeva sau de la cineva și trebuie să mă întreb de ce se întâmplă asta? Suntem în 2025", a spus Lucian Schepers (Voinea).
Lucian vrea doar să știe cine e și de ce statul i-a scris destinul cum a vrut. "Sunt atât de blocat în această situație, doar ca să-mi recuperez actele și apoi să pot respira ușurat. Să știu: asta e mama, ăsta e tata, asta s-a întâmplat", a declarat Lucian Schepers (Voinea).
Până atunci, rămâne însă pierdut printre mormane de dosare și documente care nasc mai multe întrebări decât răspunsuri.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰