Antena LIVE

Curs valutar

Video

Exclusiv. Ce medicamente lua Simona Halep înainte de US Open. Condiţii drastice de testare şi prelevare

Un reputat doctor şi apropiat al Simonei Halep crede că un supliment folosit de sportiva noastră ar fi putut fi contaminat cu Roxadustat. Deşi este puţin probabil, şi probele analizate în laborator ar putea fi eronate. În apărarea Simonei vin şi cele doua teste negative, de dinaintea şi de după cel pozitiv de la US Open. Observator vă prezinta în exclusivitate cum arată un kit folosit de atleţi şi condiţiile drastice în care se desfăşoară prelevarea.

De la 26.10.2022, 22:00
WhatsApp
Vezi și:

La nivel mondial, există patru tipuri de echipamente de recoltare a urinei sau a sângelui pentru sportivi. Atletul are în faţă măcar trei kituri, din care alege una singură pentru testare. La fel s-a întâmplat şi în cazul Simonei Halep. "De la mijloc rupe plasticul, foloseste doar paharul, fără să introduca degetele in interior. Ofiţerul de control doping îl supraveghează pe sportiv exact pe unde iese proba de urină, cerinţele sunt stricte, pantalonii sub genunchi, tricoul deasupra pieptului. Au fost tentative de falsificare cu prezervativ in vagin, cu penis fals", a declarat Gabriela Andreiaşu, director ANAD.

Simona Halep riscă între 2 şi 4 ani de suspendare

Proba are în total 90 de mililitri din care se repartizează primii 30 în recipientul B, depozitat ulterior la minus 70 de grade, şi 60 de mililitri ajung în recipientul A, care este primul analizat. Proba Simonei a fost trimisă din New York direct la un laborator acreditat din Montreal. Rezultatul a venit după 15 zile lucrătoare. Când a ajuns la New York, Simona Halep a fost testată negativ prima dată la Roxadustat în data de 26 august. Următorul test, însă, din 29 august, a ieşit pozitiv. După întoarcerea la Bucureşti, Simona a fost din nou căutată de ofiţerii anti-doping. Pe 22 septembrie testul a fost din negativ. La fel s-a intamplat şi pe 7 octombrie, ziua în care sportiva a aflat şi verdictul de la US Open. În afara competiţiilor, sunt verificate 6 grupe de substanţe dopante, în vreme ce în timpul desfăşurării turneelor numărul secţiunilor testate creşte la 9.

Contaminarea probelor din laborator e extrem de rară, dar nu imposibilă. Tocmai de accea sunt sigilate două probe, iar sportivul poate cere repetarea analizelor după primul verdict. Unul dintre medicii care a îngrijit-o pe Simona Halep şi totodată o prietenă de-ale tenismenei, crede totuşi că urmele de Roxadustat ar fi putut ajunge accidental în corpului sportivei. "Pastila nu a fost in mod sigur. Ea ia doua tipuri de medicamente, agreate si ia suplimentii acestia pe care ii iau sportivii. Cum se produc aceste substante, locurile, cum sunt ele conditionate, cum sunt ele puse in flacoane, lucrurile acestea trebuiesc foarte bine cercetate. Contaminarile sunt posibile", a declarat Dana Safta, medic ORL.

Pe acelaşi subiect

Acest lucru trebuie însă demonstrat cu probe clare - un aliment, o băutură, o cană sau un tacâm, de exemplu, care să aibă urmele medicamentului. Există şi precedente în acest sens. Laura Coman, campioană europeană la tir, a fost acuzată în 2018 că s-a dopat, dar, de fapt, mâncase o friptură care conţinea o substanţă interzisă. La fel, unui jucător peruvian de fotbal i-a fost ridicată temporar suspendarea după ce a reuşit să demonstreze că a fost găsit drogat pentru că a băut din greşeală un ceai cu infuzie din plante. Indiferent de dovezile pe care Simona Halep le va aduce în favoarea sa, rezolvarea cazului ar putea dura şi mai bine de şase luni de zile. Cea mai rapidă revenire pe teren ar putea fi la Roland Garros, locul în care a ridicat primul trofeu de grand slam deasupra capului. Autorităţile din ţară au mâinile legate la spate.

"Procesul de evaluare, decizia de suspendare, totul tine de WADA. Noi suntem cu speranţa ca Simona să iasă cât mai bine din această încurcătură", a declarat Eduard Novak, ministrul Sportului. Dacă fostul număr 1 mondial nu va reuşit să-şi probeze lipsa de intenţie sau neglijenţă semnificativă, riscă interdicţia de a mai juca un meci oficial între 2 şi 4 ani.

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

anad roxadustat simona halep tenis
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025