Antena Meniu Search
x

Video În România nu se găseşte Roxadustat. La ce este folosită substanţa pentru care Simona Halep a fost depistată pozitiv

Simona Halep a anunţat că, în urma unui test anti-doping de la turneul US Open, a fost depistată pozitiv pentru Roxadustat. Sportiva româncă a fost suspendată temporar, iar vestea a zguduit lumea tenisului, stârnind un val de reacţii. Substanţa cu care Simona Halep s-ar fi dopat nu se găseşte activ în medicamentele din România, susţine farmacista Beatrice Speteanu. Aceasta a vorbit despre efectele Roxadustat, dar şi despre echivalentele acestei substanţe sintetice în industria farmaceurică autohtonă. "Dopingul este de mai multe feluri", a precizat ea.

de Redactia Observator

la 22.10.2022, 09:07

Simona Halep, prinsă dopată la US Open. A fost suspendată temporar
Simona Halep, prinsă dopată la US Open. A fost suspendată temporar - Profimedia

Simona Halep a fost prinsă dopată cu Roxadustat la US Open, motiv pentru care sportiva a fost suspendată temporar. Vestea momentului a tulburat lumea tenisului, iar reacţiile curg în valuri. Presa internaţională a prezentat cazul drept unul dintre "cele mai mari" şi "scandaloase" din istoria acestui sport. Şi Simona Halep a reacţionat pe Twitter, unde a scris că este nevinovată şi că abia acum începe "meciul vieții ei"

Simona Halep, dopată cu Roxadustat. Ce este şi unde se găseşte substanţa

Farmacista Beatrice Speteanu afirmă că în România nu se găsesc medicamente care să conţină substanţa activă Roxadustat, cea pentru care a fost depistată pozitiv Simona Halep. Farmacista a explicat că Roxadustat este o substanţă sintetică şi acţionează asemenea unei enzime şi care stimulează oxigenarea în sânge. La nivel european există medicamente care conţin această substanţă, utilizate în special în cazul persoanelor care au probleme renale, şi care sunt aprobate, dar se eliberează pe bază de reţetă.

"Este un medicament care, în mod normal, în Europa este autorizat, în România nu se găseşte. Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. Eu ştiam de demult că la noi în ţară există eritropietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile. La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”, a declarat Beatrice Speteanu pentru news.ro.

Pe acelaşi subiect

Aceasta a explicat că Roxadustat "este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, în produse comerciale care sunt comestibile, deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului".

Opinia unui farmacist în cazul Simonei Halep. "Dopingul este de mai multe feluri"

Beatrice Speteanu a mai explicat că în alte state medicamentul se procură pe bază de reţetă. "Pentru tratarea exact a aceleiaşi afecţiuni, la noi în ţară există eritropoietine. Substanţa aceasta chiar duce la producţia eritropoietinei, producţia hemoglobinei, creşte oxigenarea sângelui. Creşte producţia de celule roşii. (...) Dopingul este de mai multe feluri. Există un doping care merge la nivel cerebral – vorbim de banalele pseudoefedrine, că a fost un caz cu gimnasta noastră care a luat Nurofen răceală şi gripă, care conţinea pseudoefedrină, care dă o stimulare la nivel cerebral, la propriu, energie -  există substanţe care produc la nivel celular o creştere de celule roşii care produc mai multă anduranţă, o rezistenţă la efort şi la durere", a mai explicat Beatrice Speteanu.

Simona Halep, prinsă dopată la US Open

Simona Halep a anunţat, vineri, pe reţelele de socializare, că a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă, Roxadustat. “Voi lupta până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată cu bună ştiinţă vreo substanţă interzisă”, a precizat fostul lider WTA. “Astăzi începe cel mai greu meci al vieţii mele: o luptă pentru adevăr. Am fost anunţată că am fost testată pozitiv cu o substanţă numită Roxadustat în cantitate extrem de mică, ceea ce este cel mai mare şoc al vieţii mele. În toată cariera meaa, ideea de a trişa nu mi-a trecut prin minute nicio clipă, este ceva total împotriva tuturor valorilor în care am fost educată. În faţa unei situaţii atât de nedrepte, mă simt total bulversată şi trădată”, a scris pe Twitter Simona Halep.

“Voi lupta până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată cu bună ştiinţă vreo substanţă interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală. Nu este vorba aici de trofee sau de bani. Este vorba de onoare şi povestea de iubire pe care o am cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a adăugat Simona Halep.

Pe 29 august 2022, Simona Halep a fost eliminată în primul tur la US Open. Românca a fost eliminată de Daria Snigur, o sportivă din Ucraina clasată pe locul 125 în ierarhia WTA. La scurt timp, pe 12 septembrie, Simona Halep a dezvăluit că a fost supusă unei operații la nas, iar pe 15 septembrie sportiva a anunțat că își încheie sezonul. În data de 7 octombrie 2022, Simona Halep a fost informată de ITIA că rezultatul testului anti-doping de la US Open a ieşit pozitiv.

Scandalul de dopaj vine într-un an care nu i-a adus multe veşti bune Simonei Halep. Sportiva a divorţat de omul de afaceri Toni Iuruc la începutul lunii septembrie, la nici un an de la nuntă

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Sport » În România nu se găseşte Roxadustat. La ce este folosită substanţa pentru care Simona Halep a fost depistată pozitiv