Antena Meniu Search
x

Video Două ipoteze despre cum ar fi ajuns Simona Halep să ia Roxadustat. Ion Ţiriac: "Are o problemă mare. S-ar putea să îi schimbe viitorul"

Cine e de vină? Este întrebarea care ne macină de mai bine de 24 de ore, de când a apărut informaţia că Simona Halep a fost suspendată temporar pentru că a picat testul antidoping la US Open. Ion Ţiriac, tatăl tenismenei, dar şi specialişti din sport explică în exclusivitate pentru Observator ce poate înseamna scandalul de dopaj pentru omul Simona şi sportiva Halep.

de Redactia Observator

la 22.10.2022, 20:06

Vezi și

Zilele de glorie ale Simonei Halep par azi departe. Sportiva care şi-a depăşit limitele şi a trăit pentru performanţă trebuie să înfrunte un scandal care ar putea pune punct în mod ruşinos unei cariere impecabile. O spune, în exclusivitate pentru Observator, Ion Ţiriac, cel care i-a fost mentor. "Cred că Simona are o problemă mare. S-ar putea să fie o problemă care să îi schimbe viitorul. Cred că trebuie să fim alături de un om care trebuie să-şi dovedească nevinovăţia", este de părere Ion Ţiriac.

Simona Halep, prinsă dopată. Cum ar fi ajuns să ia Roxadustat

Familia o susţine în cel mai important meci al vieţii. "Nu e uşor prin ce trecem. Dar cu credinţă şi cu ajutorul Domnului o să se rezolve totul. Organele o să facă dreptate. Simona nu este vinovată cu absolut nimic", susţine Stere Halep, tatăl sportivei. Întrebat dacă medicamentul i-a fost prescris de medic şi Simona nu a ştiut, bărbatul răspunde: "Ea a luat pentru glandă atunci, dar ... Nu ştim nimic."

Este una dintre ipotezele luate în calcul: ca Simona să fi luat medicamentul în necunoştinţă de cauză. "A fost o medicaţie neglijent administrată de oameni care nu au verificat minim legislaţia anti-doping", afirmă Alin Popescu, medic sportiv.

Pe acelaşi subiect

Cu ce ar fi ajutat-o substanţa Roxadustat pe Simona Halep? "Pentru a rezista efortului la care este supusă în timpul competiţiilor. Nimeni nu poate să spună cu certitudine ce i s-a întâmplat Simonei. Sportivii nu iau decizii singuri", explică Gabriela Andreiaşu, şefa Agenției Anti-Doping din România. 

Sportiva a fost testată pozitiv la US Open. Al doilea scenariu posibil

Prima testare a avut loc la finalul lunii august, la US Open, unde sportiva a fost eliminată, surprinzător, chiar din primul tur. Proba a ieşit pozitivă la 15 zile distanţă. "Notificarea a venit la Agenţia Anti-Doping în aceeaşi zi în care a primit-o şi Simona. A trebuit să păstrăm această informaţie confidenţială pentru că era clar indicat în notificare că responsabilitatea publicării informaţiei revine Agenţiei Internaţionale", adaugă Gabriela Andreiaşu, şefa Agenției Anti-Doping din România. 

O altă variantă luată în calcul ar fi eroarea umană. Substanţa interzisă nu este una care să se regăsească în medicamentele uzuale. Întrebat dacă staff-ul ar fi trebuit să ştie, Alin Popescu, medic sportiv, răspunde: "100%. Cred că nu au fost conştienţi".

Ce riscă Simona Halep după scandalul de dopaj

Simona Halep riscă o suspendare de patru ani. Recunoaşterea faptei şi lipsa vinovăţiei sunt singurele opţiuni care ar putea reduce sancţiunea la jumătate. Doar că stigmatul unui astfel de scandal şi pauza pot fi fatale pentru cariera tenismenei.  

"Nu mai are 20 de ani. Are o vârstă foarte tânără, dar totuşi în a doua jumătate a vârstei pentru sport. Greu ... Nu ştiu cum a fost găsită vinovată, unde sunt probele. Foarte probabil, trebuie să-şi angajeze nişte legalişti care să sape cât se poate de adânc în această problemă", spune Ion Ţiriac.

Fost număr 1 mondial și câștigătoare a două titluri de Grand Slam, Simona nu mai are voie să intre pe teren până la un verdict final. Sportiva a dat 53 de probe de urină și sânge în ultimii trei ani, potrivit datelor oficiale ale Federației Internaționale de Tenis. De mai bine de un an, sportiva nu s-a mai consultat cu Agenţia Anti-Doping din România. A mers doar pe mâna experţilor internaţionali. "Nu a mai considerat necesar să ne solicite nouă sfatul, probabil. Nu este obligatoriu să ne întrebe, dar pentru a se feri de situaţii de genul ăsta trebuia să facă pasul ăsta", consideră Gabriela Andreiaşu, şefa Agenției Anti-Doping din România. 

"Era foarte prudentă. Şi la mese, când ne duceam, avea foarte mare atenţie să nu fim cu altă lume, cu farfuria, că venea a mea, că venea a ei. Uitaţi-vă că niciodată nu este un responsabil la aceste erori. Răducanu şi acum, după 20 de ani, fata asta a încercat să-şi refacă personalitatea, să-şi refacă viaţa. N-a suspendat-o nimeni, dar i-au luat medalia de aur. Eu sper ca Halep să revină moral", adaugă Ion Ţiriac

Vestea a cutremurat lumea tenisului

Scandalul în care este implicată sportiva a făcut înconjurul planetei. New York Times, Le monde sau L' Equipe au titrat, cu litere mari, necazul prin care trece campioana. "Ea s-a păzit. Dacă o sticlă de apă era începută, ea nu bea", povesteşte Stere Halep, precizând că sportiva va face contestaţie. "Normal!"

Antrenorul Patrick Mouratoglou a postat un mesaj de susţinere pentru Simona: "Te sprijin 100% în această luptă, Simona. Până la capăt". "Aşa vom face, Patrick", a răspuns imediat Halep. Şi Sorana Cârstea o sprijină. "Deși poate nu suntem cele mai bune prietene, o știu suficient de bine pe Simona încât să cred cu tărie că ea nu s-ar fi atins niciodată intenționat de vreo substanță dopantă", a scris tenismena pe Instagram. Jaqueline Cristian şi Mihaela Buzărnescu cred şi ele în nevinovăţia lui Halep. 

Reacţia lui Toni Iuruc, fostul soţ al Simonei Halep

Fostul soţ a dat o declaraţie emoţionantă. "Nu lua nici măcar o Vitamina C fără să întrebe medicul. Este bolnavă de corectitudine. Simona Halep nu ar trișa niciodată, cariera ei este blazonul ei și o știu cel mai bine", a declarat Toni Iuruc, fostul soţ al Simonei.

Inclusiv sponsorii îi sunt alături. Sunt şi sportivi care vorbesc despre un posibil sabotaj. Fosta tenismenă Pam Shriver spune, dur: "Feriți-vă să vă schimbați și să renunțați la colaboratorii de încredere și la apropiații care v-au fost alături mulți ani"

Dincolo de scandal, Simona rămâne regina inimilor noastre. Ne-a redat speranţa şi bucuria de a crede în sport şi muncă. În 2018, Simona Halep a câştigat primul său trofeu de Grand Slam, după trei finale pierdute anterior. Un an mai târziu a devenit primul jucător român de tenis care a câștigat titlul de simplu la Wimbledon. "Asta e viaţa şi ăsta e sportul! Merg înainte!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sport » Două ipoteze despre cum ar fi ajuns Simona Halep să ia Roxadustat. Ion Ţiriac: "Are o problemă mare. S-ar putea să îi schimbe viitorul"