Antena LIVE

Curs valutar

Video

EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte

Pască plină de mucegai, drob cu urme de soia şi cozonac fără lapte. Sunt capcanele pe care le întind producătorii fără scrupule înainte de Paşte. Observator a cerut analize de laborator pentru produsele tradiţionale vândute în supermarketuri şi în pieţe. Peste jumătate dintre probe au picat testul. Şi atunci întrebăm mai răspicat: Ce ne puneţi în mâncare? 

De la 03.05.2024, 20:09
WhatsApp
Vezi și:

"Din 4 probe analizate, 3 au folosit în reţetă carne veche. Din 10 cozonaci analizaţi, mai mult de jumătate nu au grăsime lactată. Aproape toată pasca este făcută cu brânză degresată. Am descoperit mucegai, am descoperit şi sorbat", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Capcane pe masa de Paşte

Cozonac, drob şi pască - un trio nelipsit de pe masa de Paşte. Doar că toate vin la pachet cu surprize. Pasca cu brânză de vacă şi stafide, 27 de lei. "E absolut intactă această pască, dar supriză, înăuntru se văd pete de mucegai", arată Mădălina Iacob, reporter Observator. Aşadar, pentru prima probă nici măcar nu mai e nevoie de teste în laborator. 

"Mucegaiul apare datorită faptului că lanţul frigorific a fost întrerupt, adică a fost adus la o temperatură mai spre 0 sau 0 grade în timpul transportului şi depozitării. Mucegaiul trage un semnal de alarmă pentru consumatori. În conformitate cu legislaţia în vigoare, acest produs nu trebuia să fie la raft. Acest produs este nevandabil", explică Alexandru Cîrîc, director ICA.

Pe acelaşi subiect

Avertisment ANPC pentru clienţi

"Am găsit aceeași problemă și în al doilea supermarket din acelaşi lanţ. După sesizarea Observator, reprezentanții magazinului și-au cerut scuze și au retras imediat marfa de la raft. Spun că sunt două cazuri izolate și atat. ANPC avertizează consumatorii ca în aceste zile să fie mai atenţi decât de obicei la ce cumpără pentru masa de Paște", adaugă Mădălina Iacob, reporter Observator.  

Am cumpărat în total trei tipuri de pască, din trei supermarketuri diferite. Două au avut etichete înşelătoare. "Surprizător, tot pe produsul pe care am descoperit mucegai, am descoperit şi sorbat, un conservant neetichetat. Şi la un al doilea produs am descoperit sorbatul neetichetat. Informaţiile nutriţionale sunt greşite şi necoerente", mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA. 

"Este trist ce se întâmplă, pur şi simplu îţi este frică să... Nu ştii ce cumperi, nu ştii ce mănânci şi clar riscăm să ne îmbolnăvim", spune un român. "E foarte bună pasca mea, nu asta din comerţ cu multă cocă. De foarte proastă calitate şi periculoase, ne îmbolnăvesc pur şi simplu, că e mezel, că e carne, că sunt fructe, legume, toate sunt periculoase. Am luat pere, miroseau a insecticid, le-am aruncat, 15 lei", zice un altul.

"Când mâncăm alterat, riscul principal este o toxiinfecţie alimentară. Sigur că pot să existe şi situaţii mult mai grave, contaminare bacteriană gravă, Echerichia Coli, virus puternic. Poţi să şi mori din treaba asta", avertizează Dr. Şerban Damian, nutriţionist.

Drob de miel şi cozonac cu probleme grave

Probleme grave şi în cazul drobului. Din porc sau din miel, carnea era veche. Şi nu doar atât. "Drobul din piaţă conţine urme de soia. Drobul tradiţional nu are cum să conţină urme de soia. Ceea ce înseamnă că drobul din piaţă e de fapt drob industrial", arată Alexandru Cîrîc, director ICA. 

"Cozonac cu nucă - 8 lei 95". Deşi pe eticheta cozonacului e trecut laptele, în realitate s-a dovedit că lipseşte. Pe lângă analiza chimică, am cerut și o analiză senzorială în laboratorului de cercetări alimentare, adică un top al celor zece cozonaci cumpăraţi. Prețurile încep de la 8 lei și ajung până la 200 de lei pentru un cozonac artizanal. Un juriu format din specialiști și nespecialiști în domeniu analizează trei aspecte.

"Din punct de vedere senzorial, cel mai slab produs la 21 şi ceva de lei. Produs care a prezentat uşor gust de rânced, nespecfic. Cel mai bun produs a fost un produs artizanal la aproape 200 de lei. E mai bun mai scump? Nu întotdeauna, când am făcut analiza chimică am descoperit un produs aproximativ la acelaşi preţ care nu conţine deloc grăsime lactată. Așadar, nu conţine lapte!", a dat verdictul Alexandru Cîrîc, director ICA. 

Aproape 6 milioane de cozonaci se vând în medie, în fiecare an, doar pentru Paşte. Jumătate dintre români spun că îşi prepară acasă meniul pentru sărbători, tocmai pentru că nu au încredere în producători. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

paste paste 2024 pasca reteta
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025