Antena Meniu Search
x

Video EXPERIMENT. Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne. La ce să fim atenţi când cumpărăm mititei pentru grătar: "Sunt germeni vii în produs"

Se apropie 1 mai, când toată România sărbătoreşte cu mici şi bere. Atenţie însă de unde cumpăraţi mititeii. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor ne sfătuiesc să luăm doar din locuri autorizate şi să citim etichetele. N-ar trebui nici să ne ghidăm după preţul cel mai mic, pentru că ne putem pune sănătatea în pericol. În campania "Ce ne puneţi în mâncare", Observator a testat micii de pe piaţă iar rezultatele au fost îngrijorătoare: zgârciuri în loc de carne, apă din belşug şi E.coli. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 27.04.2024, 19:32

Vezi și

Milioane de mici vor sfârâi pe grătare de 1 mai. Startul a fost furat deja. 

Cristian Radu, bucătar: Până acum cred că 500 de mici am dat. Aşa, uşor. Până plecăm, mai dăm vreo 500-600, fără să discutăm. 

Cine nu merge la târgurile cu mâncare, sau la terase, îşi face acasă grătarul. Greşit, spun inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.

La ce să fim atenţi atunci când cumpărăm mici

Pe acelaşi subiect

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În primul rând, ar trebui să cumpăraţi micii dintr-un spaţiu care să fie autorizat. Dacă alegeţi o astfel de caserolă, neapărat trebuie să vă uitaţi pe etichetă. În cazul micilor care se vând la vrac, comerciantul trebuie să afişeze termenul de valabilitate, dar şi lista cu ingrediente. 

Sebastian Hotca, vicepresedinte ANPC: Trebuie să fie atenţi la produsele din carne tocată, pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare şi etichetare. Să fie atentă la elementele de identificare - data limită de consum, dacă aceasta a fost modificată sau depăşită.

Ar trebui să fim atenţi şi la vitrinele în care e păstrată carnea şi neapărat să cerem bonul fiscal. 

Şi cum micii merg bine cu berea, înainte de primul pahar, ar trebui să verificăm şi eticheta băuturilor. 

Sebastian Hotca, vicepresedinte ANPC: La cumpărarea berii, trebuie să verificăm starea ambalajelor, integritatea, etanşteitatea, lichidul şi data durabilităţii minimale. 

Micii plini de zgârciuri şi E.coli

Observator a arătat, în campania "Ce ne puneţi în mâncare" ce pericole pot ascunde micii ţinuţi în condiţii improprii. Am testat mai multe sortimente. Concluziile?

Alexandru Cîrîc, director ICA: Sunt germeni vii in produs, de ordinul zecilor de milioane intr-un singur gram. Avem cateva sute de Escherichia coli. E coli este de obicei provenita din lipsa de igiena. 

Un alt set de teste a scos la iveală şi alte nereguli: apă mai mult decât trebuie şi zgârciuri în loc de carne. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Avem bucăţele de zgârciuri, ca sa le spunem pe româneşte.

Nu mai puţin de 250 de milioane de mici se mănâncă în România, într-un an. Asta înseamnă cam 20.000 de tone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Exclusiv Observator » EXPERIMENT. Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne. La ce să fim atenţi când cumpărăm mititei pentru grătar: "Sunt germeni vii în produs"