Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum trebuie mâncat meniul de Paşte ca să evităm starea de rău de după ospăţ. Numărul de ouă fierte recomandat de medici

La români, sărbătorile sunt sinonime cu excesele alimentare. Aşa am fost învăţaţi: trebuie să avem de toate pe masă şi să gustăm din toate! Şi tot aşa a apărut expresia: mai pot şi cozonac! Mai putem, dar nu este deloc recomandat să exagerăm. Ideal ar fi gustăm porţii mici şi nu toate odată, ci să lăsăm să treacă ceva timp de la drob până la salata boeuf, de exemplu. Contează, bineînţeles, şi modul de gătire. Iată cum ar trebui să arate o masă sănătoasă de Paşte.

de Andra Costea

la 03.05.2024 , 17:50

Masa de Paște este a doua cea mai mare încercare după festinul sărbătorilor de iarnă. În fiecare an, sute de apeluri la 112 anunţă exese alimentare. Secretul unei mese sănătoase stă, în primul rând, în cumpătare.

Festin de Paşte 2024 după post

"La sărbătoarea sfintelor Paşti noi trebuie să răspundem cu responsabilitate. Mâncărurile şi toate cele pe care le pregătim trebuiesc să fie făcute cu multă atenţie şi o anumită ponderaţie", spune părintele Nectarie, stareţul Mănăstirii Radu Vodă.

Vezi și

"Multe persoane au ţinut Postul Paştelui, iar trecerea la un meniu bazat pe proteina animală şi carbohidraţi trebuie făcută cu anumite precauţii ce ţin atât de cantitate cât şi de potrivirea alimentelor", transmite Andra Costea, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"Vorbim de foarte multe grăsimi în combinaţie cu carbohidraţi, ceea ce ne îngraşă, ne balonează şi ne face organismul să fie mai greu", spune Laura Eremia, chef.

Cum trebuie gătit meniul de Paşte

Modul de preparare este, de asemenea, foarte important. "Este ideal să prtegătim cât mai mult la cuptor, cât mai mult la grătar. Reţeta de drob pe care eu o pregătesc începe cu 600 de grame de organe şi aici unul dintre secretele mele este să combin organe de pui cu organe de porc sau de miel ca să mai scădem puţin din cantitatea de grăsime asociată, două ouă pe care le folosim proaspete, orice tip de legumă ne place, pot să fie ciuperci sau pot să fie chiar dovlecei raşi. Folosesc prapurele ca şi singură sursă de grăsime fără să mai adaug ceva", arată Laura Eremia, chef.

Nici friptura nu ar trebui mâncată fără legume sau salată lângă. "Ca garnitură este recomandat să venim cu legumele, cu murăturile care au o cantitate foarte bună de probiotice sau dacă nu cu salata verde, cu ridichile, este perioada lor şi trebuie să profităm de ele. Cantitatea de ouă ar trebui să ne limităm la unul, două, maxim trei ouă şi acestea să fie fierte, nu umplute cu maioneză", a precizat Oana Ciuhureanu, medic nutriţionist.

Iar când vine vorba de desert, specialiştii ne recomandă să ne rezumăm la o singură felie de cozonac, iar aceasta să fie consumată în prima parte a zilei.

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum trebuie mâncat meniul de Paşte ca să evităm starea de rău de după ospăţ. Numărul de ouă fierte recomandat de medici