Antena LIVE

Curs valutar

Video

Povestea mărturisitorilor secolului XX: 16 noi sfinţi, proclamaţi într-o slujbă plină de har, la Bucureşti. "Foarte multe minuni, o lucrare dumnezeiască"

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte o sută de ani de la ridicarea sa la rang de Patriarhie, iar cu această ocazie mâine va avea loc în Capitală proclamarea a 16 noi sfinţi. O ceremonie publică, cu prezentarea icoanei şi a zilei de pomenire a fiecărui sfânt. Printre ei, sunt şi Ilie Lăcătuşu din Bucureşti, dar şi Sfântul Mărturisitor Dumitru Stăniloae de la Cernica. Un reportaj Observator cu povestea mărturisitorilor secolului XX.

De la 03.02.2025, 20:58
WhatsApp
Vezi și:

"Suntem în cartierul Giuleşti din Capitală şi aşa arata locul este depusă racla părintelui Ilie Lăcătuşu. Trupul părintelui este aşezat într-un sicriu de sticlă, astfel ca orice credincios care trece pe aici îl poate vedea", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.

Minunile Sfântului Ilie Lăcătuşu

Este numit sfântul viu al Bucureştilor, pentru că la 15 ani de la moartea sa, când a fost desfacută cripta în care a fost îngropat, oamenii au descoperit minunea – trupul părintelui era intact. Așa arată şi astăzi, când credincioşi din toată ţara se roagă la racla sa, convinşi că sfântul face minuni neîncetat

  

"Multă emoţie, amestecată cu bucurie, sunt lucruri pe care nu le poţi explica, atunci când simţi să mai vii e clar că ai simţit ceva ce nu trăieşti în orice moment al zilei", spune un credincios. Joia e cel mai aglomerat, când unul dintre membrii familiei vine și deschide capela din cimitir. Tineri şi bătrâni aşteaptă ore în şir să poată intra ca să îi ceară ajutorul părintelui. La coadă, fiecare îşi spune povestea.

"Când am fost ultima oară şi am intrat, ţin minte că deschisese ochii şi de atunci am rămas aşa şi am zis că trebuie să mai vin. S-au întamplat şi mamei multe minuni şi multora care au povestit", spune un credincios.

"Am venit şontoroacă de un picior, nu puteam să mă dau jos, abia am venit până aici. Când am plecat am uitat că mă doare piciorul, şi nu numai asta, am avut aşa şanse mari la părintele, spun la toată lumea, e o lucrare dumnezeiască", povesteşte o femeie.

"E cu ochii deschişi, şi acum are ochii deschişi, să mergeţi să vedeţi. Sunt foarte multe minuni, ne bucurăm că va fi canonizat părintele şi chiar acum două secunde când am intrat, mi s-a părut că a mişcat degetul. Multe emoţii, se simte sfinţenia părintelui şi doamne ajută să îl canonizeze şi să ne putem ruga la dânsul", zice altcineva.

Cine a fost Ilie Lăcătușu

Ilie Lăcătușu a slujit pe vremea comuniștilor, a fost acuzat și închis ca deținut politic. A fost eliberat in 1964, iar în 1983 s-a stins din cauza bolilor cu care s-a întors din teminiţă. "Stă acolo, într-o margine. Nu se gândeşte nimeni, hai să facem un paraclis măcar, să îl vârâm acolo. Pentru că a fost legionar", spune Iustin Pîrvu, fost deţinut politic.

"Procesul de canonizare este unul destul de îndelungat. În eparhia din care a făcut parte Sfântul respectiv se face un dosar special, în care se adună mărturiile despre viaţa lui, despre minunile pe care le-a împlinit, ulterior acest dosar este înaintat sinodului mitropolitan spre aprobare. Îl transmite mai departe sau nu, după caz, Sfantului Sinod", spune Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Pe lista celor 16 sfinţi Ilie Lăcătușu va fi prăznuit la data de 22 iulie. Cu cinstire în 4 octombrie este Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, înmormântat la Mănăstirea Cernica. "Toată viaţa lui a fost o jertfă. De câte ori l-am întâlnit avea o aură de sfinţenie, o aură de înţelepciune asupra lui, de smerenie, de mare mare înţelepciune. Aşa sunt oamenii sfinţi, vorbesc simplu, adevărul se exprimă foarte simplu. Vin oamenii, cum să nu, să aprindă o lumânare", adaugă Ignatie Gerecu, slujitor la Mănăstirea Cernica.

Părintele Ignatie Grecu de la Cernica i-a fost aproape celui mai mare teolog, al secolului XX: "El a fost închis odată cu membrii rugului aprins, în 1958, şi când a sosit o delegaţie din Occident - unde e Părintele Stăniloae? În puşcărie am învăţat să mă rog. Cum părinte, înainte nu te rugai? Da, mă rugam în baza tradiţiei şi a obşinuinţei. Dar în închisoare, ştiind că nu mai scap de acolo cu viaţă, legătura cu Dumnezeu devenise o evidenţă în aşa fel încât noi ne rugăm zi de zi oră de oră clipă de clipă să nu ne pierdem existenţa şi speranţa. Devenise ca o respiraţie a sufletului".

Moaştele au fost dezgropate vara trecută de o delegaţie trimisă de Prefericitul Patriah Daniel şi duse la Manastirea Antim până la canonizare. "La noi în perspectivă omonească se schimbă că el nu mai este pomenit printre cei adormiţi, este pomenit în rândul sfinţilor. Noi ne rugăm la el ca şi la ceilalţi sfinţi care sunt mijlocitori la tronul dumnezeiesc pentru nevoile, supărările, se va face un acatist al Sfântului mărturisitor Dumitru Stăniloae, cu slujbă", spune Ignatie Gerecu, slujitor la Mănăstirea Cernica.

Printre măturisitorii canonizaţi de BOR, se află şi Sfântul Sofian de la Antim, Sfântul Preot Constantin Sârbu, Arsenie de la Prislop, Gherasim de la Tismana şi Visarion de la Lainici. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

biserica bor sfinti canonizare
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat vreodată să rezervaţi o cazare şi ulterior să descoperiţi că nu există?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub...
Fanatik.ro
Publicat 02.02.2025
Anul în care un asteroid ar putea lovi Pământul. „Este una dintre cele mai...
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Înfrângere totală pentru brațul armat al lui Călin Georgescu
spotmedia.ro
Publicat 31.01.2025
Alimentele recomandate în BIBLIE pe care trebuie să le consume creștinii: de la...
Gandul
Publicat 03.02.2025
Vești bune pentru cei care vor să-și construiască o casă. Situația în care...
Adevărul
Publicat 03.02.2025
Diseară, la Power Couple, într-o probă istorică, emoțiile ating cele mai...
A1
Publicat 03.02.2025
Horoscopul zilei de 4 februarie 2025. Gemenii au parte de o doză de noroc. Află...
CaTine
Publicat 03.02.2025
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost...
spynews.ro
Publicat 03.02.2025
A intrat în casa lui Valentin Ceaușescu și a rămas șocat: „O cameră cum...
GSP
Publicat 03.02.2025
Toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, vor fi...
Click.ro
Publicat 03.02.2025
Rivalul Tesla a creat o mașină care poate sări peste obstacole. Cât costă...
Useit
Publicat 03.02.2025
E Sărbătoare mare AZI. Ce trebuie să faci în această zi sfântă pentru a-ti...
Redacţia.ro
Publicat 30.01.2025
Laura Vicol, pusă sub acuzare în dosarul Nordis. Care sunt acuzațiile DIICOT
libertatea.ro
Publicat 03.02.2025
Lista câștigătorilor de la Premiile Grammy 2025. Cine sunt artiștii care au...
ZU
Publicat 03.02.2025
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Hello taste
Publicat 03.02.2025
Cum ajută experimentele științifice la dezvoltarea logicii copiilor
Deparinti
Publicat 03.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer...
BZI
Publicat 03.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce sunt steroizii și ce efecte adverse au. Tipuri de steroizi
Medicool
Publicat 03.02.2025