Video Ministrul Educaţiei Daniel David, despre şcoala nouă: "Vom face analiză să vedem cum trebuie regândite toate examenele"
Ministrul Educaţiei Daniel David a declarat în exclusivitate pentru Observator despre noua şcoală românească şi despre schimbările care ar trebui să vină cu ea.
Întrebat despre bacalureat, care începe mâine, Daniel David a declarat că după acest experiment se vor trage şi primele concluzii.
"Aproape în premieră, să ne amintim, a mai fost. Când Bacalaureatul era organizat în vară, ne plângeam că sunt prea multe probe într-o singură sesiune, că e cald și că nu mai fac față acestei provocări. A apărut această idee. Nu vreau să apăr această metodologie. Când am devenit ministru, metodologia era deja demarată. Pe baza feedbackului pe care îl primesc din sistem, prin diverse instrucţiuni să fac lucrurile să funcţioneze mai uşor. Vom face o evaluare la sfârşit să vedem dacă funcționează sau nu și dacă anul viitor vom schimba revenim la formula clasică. Un alt argument era că dacă reuşim să terminăm Bacalaureatul în vară mai repede, atunci absolvenţii vor putea să se înscrie mai uşor şi la universităţile din ţară şi la cele din străinătate", a declarat ministrul Educaţiei.
Bacalaureatul modern în România
Întrebat de ce trebuie să vină elevii la şcoală, şi înainte şi după Bac, Daniel David a completat: "Trebuia inventată o metodă de recuperare: aceeaşi problemă: unde recuperezi, când, unde, cum organizezi orarul? S-a mers pe această variantă. Am moștenit-o. Vom vedea dacă vom continua sau nu".
Când vom vedea un Bacalaureat modern, ministrul Educaţiei a spus că nu intenţionează să facă modificări acum, dar se va face o analiză ulterioară. "Nu am de gând să fac modificări de arhitectură, avem o lege, aprobată în 2023, dar voi face, în luna mai, o analiză să vedem cum trebuie regândite toate examenele. Vom vedea dacă aceste forme de examinare corespunde cu setul de bune practici europene sau suntem noi cumva prinşi într-un reflex al unei tradiţii pe care o avem şi care este depășită de vremuri sau poate nu. Vom vedea. La liceu, lucrurile arată prost nu doar în privința examenelor, ci mai ales în privința conținuturilor. Cadrele sunt vechi, foarte vechi. Sunt lucruri care nu corespund cu normele gramaticale, informații învechite. Avem nevoie de o schimbare majoră. Luna aceasta se lucrează la noile planuri-cadru. Acestea reprezintă începutul. Legat de programă, este esențial să regândim programa, disciplinele, modul în care gândim manualele. Un element cheie este pregătirea profesorilor pentru predarea modernă", mai spune Daniel David.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰