Testare antidrog pentru obţinerea sau redobândirea carnetului de condus. Tragediile de pe şosele ar putea duce la modificarea legislaţiei privind drogurile
După tragedia din 2 Mai autorităţile declară război total drogurilor: dacă vrei carnet, faci test de droguri, şi înainte de examen, şi pentru redobândire. Din nou, este pusă pe masă posibilitatea ca elevii să fie testaţi în şcoli! În campania Observator Pericol naţional, drogul bate viaţa, am arătat că fenomenul a scăpat complet de sub control şi ar fi nevoie de schimbări în lege: poate azi, multe dintre aceste tragedii, ar fi putut fi evitate!
De Bianca Iacob la 30.08.2023, 10:45După moartea celor doi tineri, spulberaţi de un şofer drogat la 2 mai, autorităţile încep să vadă realitatea în care trăim. Observator a cerut măsuri încă de anul trecut după reportajele în care arătam că drogurile fac ravagii: la volan, la şcoală, la festivaluri, la petreceri. Acum, se cer soluţii radicale.
Testare antidrog pentru obţinerea sau robândirea carnetului de condus
Cătălin Predoiu: Voi propune Guvernului și Parlamentului instituirea obligativității testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului și extinderea examinării medicale la restituirea permisului de conducere reținut pentru consumul de alcool și droguri. Deci vrei carnet, test antidrog.
Bianca Iacob, reporter Observator: În plus, şoferii ar putea fi testaţi pentru droguri dacă în maşină se găsesc indicii. Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte recuperarea permisului - creşte perioada de la 6 luni la trei ani dacă permisul a fost anulat pe fondul consumului de droguri. Şi tot pe lista de propuneri se regăseşte şi confiscarea maşinii dacă şoferul a ieşit pozitiv la substanţe interzise.
- Iohannis, întrebat dacă aşteaptă demisii după tragediile recente: "De data aceasta, autorităţile şi Guvernul...
- Captură record de droguri la Bechet: Peste un milion de comprimate, ascunse într-un camion bulgăresc, încărcat...
- Cine este Mădălina Vlangăr, noua şefă a IPJ Constanţa. Modificări în MAI, după lanţul erorilor de la 2 Mai
Şoferi: Poate eliminăm toate nenorocirile astea care se întâmplă.
- Eu cred că toţi avem o cale de corecţie. Nu cred că trebuie suspendat de tot. A doua oară, da!
- Deoarece se întâmplă, înseamnă că nu există frică. Pedepse mici, trafic de influenţă.
În primele opt luni ale anului, au fost depistaţi drogaţi, la volan, aproape două mii de şoferi. Asta înseamnă că, în fiecare zi, 8 şoferi şi-au pus în pericol viaţa lor şi pe a celor din jur. Prietenii lui Sebi, băiatul ucis la 2 Mai de şoferul drogat, trag un semnal de alarmă şi vor ca pedepsele să fie dure.
Adina, elevă: Ca cei care conduc sau cei care sunt găsiţi în aceste stări să fie judecaţi după legea care s-a propus
Elev: Atât de multe tragedii se țin în lanț care curmă destine, îndoliază familii, lasă prieteni fără persoane care le-au schimbat viața, arată că există niște lacune extraordinar de puternice.
Testaţi vor fi şi poliţiştii. Dar este adusă în discuţie, din nou, şi testarea inopinată a elevilor în şcoli.
Bianca Iacob, reporter Observator: Propunerea a mai fost lansată de mai mulţi parlamentari, imediat după ce au ieşit la iveală mai multe cazuri scandaloase de consum de droguri în licee. Părinţii au fost atunci revoltaţi şi iniţiativa a fost respinsă în comisiile din Senat.
Cătălin Predoiu: În situația în care elevul manifestă vizibil un comportament dezadaptativ caracteristic consumului de droguri (cu acordul părinților).
Miruna Croitoru, consiliul elevilor droguri: Acolo unde există suspiciuni atât din partea profesorilor, cât şi din partea profesorilor atunci am considera că ar fi util, ne-am dori şi cumva ca elevii care sunt testaţi în şcoală să le fie păstrat caracterul anonim.
Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Nu există o părere unanimă. Este clar că avem nevoie de prevenţie şi de controale inopinate de aici, cred că niciun părinte nu poate să zică altfel.
Ministerul spune că testarea ar putea fi aplicată chiar de anul acesta.
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Principala problemă va fi dacă este sau nu este nevoie de acordul părinţilor pentru această testare. Fenomenul există, iar măsuri concrete vor fi chiar de anul acesta în şcoală.
Klaus Iohannis: Este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur cu acceptul părinților și așa mai departe, dar nu putem să stăm și să observăm fenomenul fără să facem nimic.
Premierul Ciolacu spune însă că toate măsurile nu au efect dacă poliţia nu va lupta împotriva traficului de droguri.
"Vreau să văd toate efectivele disponibile în stradă, pe urmele tuturor acelor nemernici care fac averi provocând adevărate tragedii în familiile românilor!"