A început procesul în care Israelul e acuzat de genocid. Africa de Sud vrea ordin de oprire a războiului din Gaza
Război Israel - Hamas. Africa de Sud și-a prezentat azi cazul de genocid împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție. Ţara vrea ca instanța să ordone Israelului să-și suspende campania militară în Gaza. O decizia ar putea fi emisă în câteva săptămâni. Israelul, care se va apăra vineri, a reacționat cu furie, numind acuzaţiile o "calomnie de sânge absurdă". Israelul susține că acționează pentru a se apăra și că face "tot ce poate" pentru a proteja civilii din Gaza.
De Redactia Observator la 11.01.2024, 17:40Africa de Sud a acuzat joi Israelul, în timpul audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, de ''acte de genocid sistematice'' comise în Fâşia Gaza. Partea sud-africană susţine că Israelul a încălcat Convenţia ONU privind Genocidul.
Africa de Sud a acuzat Israelul de ''acte de genocid sistematice''
Potrivit reprezentantului Africii de Sud, Adila Hassim, Israelul comite un val de violenţe fără precedent pentru a distruge vieţile palestinienilor. Hassim a descris actele de violenţă ale armatei israeliene, precum atacurile cu bombă şi blocarea ajutorului umanitar, drept ''acte de genocid''.
De asemenea, Africa de Sud a adus în sprijinul acuzaţiilor sale declaraţii făcute de miniştri şi alte oficialităţi din Israel care s-au referit la palestinieni cu cuvintele ''animale umane'' şi care au spus că Israelul nu ''va cruţa pe nimeni''. Acuzarea cere protecţie juridică pentru vieţile palestinienilor, solicitându-le judecătorilor CIJ să dispună încetarea acţiunii militare.
- "Le vom arăta puterea noastră". Hezbollah se laudă că a folosit doar o mică parte din capacităţile sale de la...
- Israelul, acuzat de genocid de Africa de Sud, apare azi în fața Curții Internaționale de Justiție. Procesul ar...
- Momentul șocant în care un vehicul israelian trece peste un palestinian ucis într-un raid al IDF în Tulkarem
- Viața bate filmul: Idan Amedi, din serialul Fauda, rănit grav în războiul Israel-Hamas. În ce stare este actorul
Africa de Sud a condamnat atacul Hamas comis pe 7 octombrie împotriva Israelului, dar ministrul justiţiei sud-african Ronald Lamola a subliniat că ''niciun atac armat nu poate oferi vreo justificare pentru încălcarea Convenţiei'' ONU privind Genocidul. El s-a referit la o politică de ''apartheid contra palestinienilor în ultimii 76 de ani''.
Israelul îşi va prezenta argumentele vineri în faţa judecătorilor
Israelul îşi va prezenta argumentele vineri în faţa judecătorilor. Curtea intenţionează să îşi anunţe decizia cu privire la apelul urgent în câteva săptămâni. Principalul caz, reprezentat de acuzaţia de genocid, ar putea dura mai mulţi ani. În luna decembrie Israelul a respins acest proces, primul de acest fel lansat împotriva statului evreu.
Cu puţin timp înaintea începerii audierilor la CIJ în acest dosar, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că nu există nicio bază juridică pentru susţinerea acuzaţiei sud-africane. ''Israelul luptă contra teroriştilor Hamas, nu contra populaţiei palestiniene, şi facem acest lucru cu deplina respectare a dreptului internaţional'', a spus Netanyahu.
Atât ministrul de externe german Annalena Baerbock, cât şi ministrul economiei german Robert Habeck au respins acuzaţia de genocid formulată la adresa Israelului. Aflat în vizită în oraşul Sderot, ce a fost atacat de teroriştii palestinieni Hamas pe 7 octombrie, Habeck a declarat că ''genocidul este altceva''.
Hamas ''a ieşit pe străzile de aici cu singurul scop de a măcelări cât mai mulţi oameni posibil'', în timp ce Israelul nu ţinteşte civili şi nu a mers în Gaza pentru a ucide copii şi a viola şi omorî femei, a susţinut ministrul german al economiei.
Ofensiva israeliană asupra poziţiilor mişcării palestiniene Hamas din Fâşia Gaza a fost declanşată după un atac transfrontalier al luptătorilor islamişti care, potrivit Israelului, au ucis aproximativ 1.200 de persoane şi au răpit alte 240.
De atunci, forţele israeliene au distrus o mare parte din Gaza şi aproape toţi cei 2,3 milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor cel puţin o dată, ceea ce a provocat o catastrofă umanitară. Peste 23.000 de palestinieni au fost ucişi.