Antena Meniu Search
x

Replica dură a Israelului pentru Africa de Sud, după acuzațiile de genocid aduse la CIJ: "Cooperează cu o organizaţie teroristă"

Război Israel - Hamas. Israelul respinge "cu dezgust" acuzaţiile de "acte de genocid' în războiul din Gaza aduse împotriva sa de Africa de Sud în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), a indicat vineri Ministerul israelian al Afacerilor Externe, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 29.12.2023, 22:52

razboi Israel - Hamas
Replica dură a Israelului pentru Africa de Sud, după acuzațiile de genocid aduse la CIJ: "Cooperează cu o organizaţie teroristă" - Profimedia Images

"Israelul respinge cu dezgust defăimarea (...) propagată de Africa de Sud şi cererea acesteia la Curtea Internaţională de Justiţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Lior Haiat pe X (fosta platformă Twitter), potrivit Agerpres.

CIJ, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite, a anunţat vineri că Africa de Sud a înaintat o cerere prin care acuză Israelul că s-a implicat în "acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza".

"Afirmaţiile Africii de Sud sunt lipsite de temei factual şi juridic şi constituie o exploatare dispreţuitoare a Curţii", a afirmat purtătorul de cuvânt israelian.

"Africa de Sud cooperează cu o organizaţie teroristă care cere distrugerea statului Israel", a adăugat ministerul, care a cerut "CIJ şi comunităţii internaţionale să respingă complet acuzaţiile nefondate ale Africii de Sud".

Pe acelaşi subiect

Africa de Sud acuză Israelul de "acte și omisiuni ce relevă un caracter de genocid"

În cererea sa, Africa de Sud afirmă că "actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (...) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor", potrivit unui comunicat al CIJ, cu sediul la Haga

Potrivit Africii de Sud, "prin conduita sa - prin organele şi agenţii săi şi prin alte persoane şi entităţi care acţionează la instrucţiunile sale sau sub conducerea sa, controlul sau influenţa sa - faţă de palestinienii din Gaza, Israelul nu respectă obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei împotriva genocidului", a precizat CIJ.

Cazul a fost depus vineri, a 84-a zi de război, declanşat de un atac fără precedent lansat la 7 octombrie din Gaza de către Hamas pe teritoriului israelian, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, în majoritate civili, potrivit celor mai recente date oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite în acea zi, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza, potrivit armatei israeliene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Replica dură a Israelului pentru Africa de Sud, după acuzațiile de genocid aduse la CIJ: "Cooperează cu o organizaţie teroristă"