Antena LIVE

Curs valutar

Video

A început Trooping the Colour, prima paradă aniversară pentru Regele Charles al III-lea. Monarhul a ieşit călare pe porțile Palatului Buckingham

E din nou sărbătoare în Marea Britanie! Astăzi are loc parada Trooping the Colour, care va marca ziua de naştere a monarhului britanic, fiind pentru prima dată când această ceremonie este dedicată noului monarh, Regele Charles al III-lea, după şapte decenii în care vedetă a fost mama Majestăţii Sale, Regina Elisabeta a II-a.

De la 17.06.2023, 13:26
WhatsApp
Galerie (13)
Trooping the Colour, prima paradă aniversară pentru Regele Charles al III-lea, are loc astăzi la Londra Profimedia Images

UPDATE 12.50. Procesiunea regală a început. Regele a ieşit pe porțile Palatului Buckingham. Ultima dată când un monarh a fost călare pentru această ceremonie a fost în 1986, transmite BBC.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Rolul de monarh al Marii Britanii vine cu o listă destul de lungă de avantaje - dar poate că unul dintre cele mai de invidiat este posibilitatea de a-ţi sărbători ziua de naştere nu o dată, ci de două ori pe an. Regele Charles s-a bucurat de prima sa zi de naştere - cea reală - ca monarh la 14 noiembrie. Dar în acest weekend, conform tradiţiei, îşi va sărbători din nou ziua - în mod oficial şi public - pentru prima dată de când a urcat pe tron.

Regii şi reginele Marii Britanii şi-au dublat festivităţile pentru ziua de naştere încă din secolul al XVIII-lea, organizând atât o celebrare publică - aniversarea oficială - cât şi un eveniment privat, la data reală. Motivul este destul de simplu: nimeni nu vrea ca ploaia să le strice parada, aşa că, încă din anii 1740, monarhii şi-au lăsat pentru vară petrecerile pline de fast. 

Pe acelaşi subiect

Când a început tradiţia zilelor de naştere duble

Tradiţia se crede că a început cu regele George al II-lea, în 1748, care era pasionat de petreceri. Acesta este anul în care sărbătoarea anuală Trooping the Colour din Marea Britanie a fost asociată pentru prima dată cu ziua de naştere a suveranului. Ca şi Charles al III-lea, Regele George se născuse în noiembrie, când vremea în Marea Britanie este adesea departe de a fi ideală.

Trooping the Colour - o paradă militară la Londra - exista anterior ca eveniment de sine stătător. A fost oficial şi permanent reprofilată ca sărbătoare a zilei de naştere a suveranului după ce George al III-lea a devenit rege în 1760.

Edward al VII-lea, care i-a succedat reginei Victoria şi a domnit până în primul deceniu al secolului XX, a fost primul monarh care a primit omagiile în persoană.

Charles îşi va face apariţia călare pe cal

Această tradiţie anuală revine sâmbătă la Londra şi, ca în fiecare an, este de aşteptat să atragă mulţimi uriaşe pe bulevardul The Mall din faţa Palatului Buckingham. Anul trecut, la ultima paradă Trooping the Colour dedicată Reginei Elizabeth II şi Jubileului ei de Platină, vedeta din balconul Palatului Buckingham a fost unul dintre strănepoţi. Fiul cel mic al prinţului William, Louis, care tocmai împlinise 4 ani, a făcut deliciul publicului şi al presei cu grimasele sale, mai ales în timpul paradei aeriene.

Evenimentele încep în jurul orei locale 10.00 (12.00, ora României). 

Pentru prima sa paradă în calitate de suveran, Charles îşi va face apariţia călare pe cal. Charles se va alătura celor 1.500 de soldaţi care vor defila, precum şi celor 300 de cai care vor lua parte la ceremonia în onoarea sa. Sunt implicate Cavaleria Casei Regale şi şi cele cinci regimente de gărzi - Grenadier, Coldstream, Scoţienii, Garda Irlandeză şi Garda Galeză. Este pentru prima dată când un monarh în funcţie se alătură paradei după ce defuncta regină Elizabeth a II-a făcuse acest lucru în 1986, scrie CNN.

Regele Charles va fi întâmpinat la parada gărzilor călare cu un salut regal, după care va inspecta gărzile galeze cu celebrele lor căciuli din blană de urs.

Regina Camilla i se va alătura soţului ei

Prinţul William, în calitatea sa de colonel al gărzilor galeze, a făcut o ultimă trecere în revistă a pregătirilor sâmbăta trecută, pentru a se asigura că totul este perfect pentru prima mare paradă a tatălui său. În cadrul repetiţiei, regimentul a efectuat manevre complicate de exerciţii pe câmpul de luptă, pe muzică.

Palatul Kensington a declarat că programul muzical din acest an va avea "o temă distinct galeză", cu noi compoziţii ale formaţiei, special pentru această ocazie. William a lăudat trupele după şedinţa de repetiţii pentru că au făcut "o treabă foarte bună" în "condiţii dificile", după ce mai mulţi membri ai gărzii au leşinat, pe fondul temperaturilor deja sufocante ale verii din Londra.

Regina Camilla i se va alătura soţului ei în timp ce vor urmări cum Batalionul 1 al Gărzilor galeze îşi va desfăşura trupele.

Peste 400 de muzicieni din zece fanfare şi corpuri de tobe vor mărşălui şi vor cânta la unison. 113 cuvinte de comandă sunt rostite de către ofiţerul care comandă parada. Traseul paradei se va întinde de la Palatul Buckingham, de-a lungul The Mall, până la Horse Guards Parade, Whitehall şi înapoi.

Iar după spectacole, regele - la fel ca răposata sa mamă înaintea lui - se va întoarce la palat şi lui i se vor alătura alţi membri ai familiei regale la balcon, pentru a urmări zborul Forţelor Aeriene Regale.

Spectacolul aerian

70 de aeronave vor survola The Mall şi Palatul Buckingham începând cu ora 13:00. Vor participa aeronave din toate cele trei forţe armate, inclusiv avioane istorice, elicoptere, avioane de luptă, de transport aerian, de antrenament şi de prezentare. Vor participa avioane din Marina Regală, Armata Britanică şi Forţele Aeriene Regale, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Avioanele vor decola din 15 locaţii diferite din Marea Britanie înainte de a se alătura în sud-estul Angliei ca să zboare peste capitală. Evenimentul va cuprinde un mix de aeronave, de la Battle of Britain Memorial Flight care datează din anii 1940 şi C-130 Hercules în ultimul său zbor ceremonial înainte de a se retrage din serviciu, la mai multe avioane de luptă Typhoon şi la Envoy IV CC1, care şi-a făcut debutul în zbor.

Sărbătoarea va culmina cu un spectacol de culoare lansat de piloţii RAF în culorile drapelului naţional, roşu, alb şi albastru. O paradă aeriană de dimensiuni similare fusese planificată pentru Încoronarea Regelui în luna mai, dar a fost redusă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Aşadar, va fi un program diferit faţă de ziua reală de naştere a suveranului, din noiembrie, deşi nici ea nu a fost lipsit de festivităţi. La prima sa aniversare ca rege, Charles s-a bucurat de o interpretare specială a melodiei "La mulţi ani" de către fanfara cavaleriei la Palatul Buckingham. La prânz a existat o salvă regală cu 41 de tunuri în Green Park, aflat în apropiere, şi o salvă cu 62 de tunuri la Turnul Londrei.

Dar, în timp ce adevărata petrecere - şi una dintre cele mai definitorii imagini ale monarhiei britanice - are loc sâmbătă, celebrarea va fi probabil emoţionantă, marcând primul Trooping the Colour pentru altcineva decât Regina Elizabeth a II-a, în şapte decenii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

regele charles parada londra
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025